Jobba i Vanuatu

Väster om Fiji ligger den exotiska ögruppen Vanuatu som består av 13 stora bebodda öar och omkring 70 mindre öar. Öarna är...

Jobba i Vanuatu

Jobba i Vanuatu

Länder vi jobbar med - Vi lägger till efter hand

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.
Tips på vilket land

Jobba i Vanuatu

Huvudstad Port Vila

Vanuatu består av över 80 öar. Invånarna tillhör många olika folkgrupper med egna språk och traditioner. Landet är en välfungerande demokrati, men politiska splittringar leder till att regeringen ofta byts ut. 

Ekonomin växer, men Vanuatu är räknas fortfarande som ett av världens minst utvecklade länder.

Allmänt om Vanuatu

Vanuatu består av 12 större och 70 mindre öar varav 65 är bebodda. Öarna sträcker sig över 130 mil från syd till norr i sydvästra Stilla havet. Vanuatus öar är av två typer; vulkaniska och korallöar. Några av öarna har aktiva vulkaner. 

Landet består av kuperat terräng med dålig jordmån, och bara 9 % av Vanuatus landyta kan användas till jordbruk. Kustremsorna är smala och på några ställen finns det träskmark med krokodiler. Regnskogen täcker en stor del av landet, men snabb avskogning har ökat risken för jorderosion. 

Vanuatu ligger på gränsen mellan två kontinentalplattor och drabbas ofta av jordskalv. Huvudstaden Port-Vila har flest invånare och ligger på ön Efate. Espirity Santo är emellertid den största och ekonomiskt viktigaste ön. Vanuatu har ett maritimt tropiskt klimat. Från december till april är det mycket nederbörd och orkaner. 

De övriga månaderna är kyligare och torrare. Befolkningstillväxten har orsakat flera miljöproblem. Dåliga sanitetsanläggningar och bristande sophantering har lett till vattenförorening. Delar av befolkningen har därför inte tillgång till rent vatten.

Har du någon fråga angående vår tjänst, eller om att jobba i Vanuatu: Kontakta oss >>>

Ekonomi och handel

Vanuatu är ett av världens minst utvecklade länder och är beroende av bistånd. Den ekonomiska utvecklingen i landet har hämmats av långsam modernisering, dålig infrastruktur och för stort beroende av jordbruket (som är känsligt för ändringar i väder och klimat). Jordbruket är basen i ekonomin och sysselsätter två tredjedelar av befolkningen. 

Även om den mesta produktionen går till det egna hushållet så brukar de flesta sälja en del av det de producerar. Den viktigaste exportvaran är copra, torkat kokosnötskött, som odlas på plantager. På dessa kokosnötsplantager föder man också upp nötkreatur och kött är landets näst största exportvara. De viktigaste handelspartnerna är Thailand och Japan. 

Den ekonomiska utvecklingen hindras av att Vanuatu är beroende av några få exportvaror. Landet har försök att göra jordbruket mer varierat, men har inte lyckats. Även de många naturkatastroferna gör ekonomin sårbar. Vanuatu blev inte lika hårt drabbat av den globala finanskrisen år 2009 som många andra länder blev. 

Den asiatiska världsbanken har beskrivit landet som den snabbast växande ekonomin i Stilla havet – mycket på grund av turism, byggprojekt och bistånd. Det har satsats på turism under det senaste decenniet, något som har gjort att landet får in utländsk valuta. Turisterna kommer främst ifrån Australien och Nya Zeeland.

Spännande saker att göra och beskåda

Vill du att ditt jobbäventyr ska innehålla mer än bara vita sandstränder, blått hav och gröna palmer, så är Vanuatu ett bra alternativ. Den typiska söderhavsmiljön finns också på Vanuatu, men här finns dessutom djupa regnskogar och aktiva vulkaner. 

Ändå är det nog dykning, snorkling och andra former av vattensport som man förknippar öriket med. Vanuatu är klassat som ett av de främsta områdena i världen för dykning, och alla som inte tar en tur under vattnet kommer gå miste om otroliga upplevelser.

På Vanuatu hittar man märkliga religiösa trosinriktningar och kulturella händelser som inte finns på någon annan plats på jorden. Till exempel den årliga lianhoppningen på Pentacost Island, som varje år drar till sig speciellt intresserade turister och journalister från hela världen. 

Denna urgamla ritual är ett mandomsprov för unga pojkar. Här kan du också uppleva en religiös kult som grundar sig på tron på att Gud lever och bor i USA. Sekten uppstod under andra världskriget, då amerikanska soldater kom till ön och hade med sig modern teknologi.

Det bor ca 260 000 personer på Vanuatu och merparten av invånarna är melanesier. Dans, sång och musik har en central roll i det dagliga livet. Speciellt sång har djupa rötter och framförs ofta med bara spalttrumma som enda rytminstrument.

Klimatet på Vanuatu är maritimt tropiskt, med lägre luftfuktighet i perioden mellan maj och oktober till följd av sydostpassaden. Resten av året är vindriktningarna varierande, och orkaner är relativt frekventa i perioden mellan november och april. Medeltemperaturen för huvudstaden Port Vila är 22 grader i augusti och 27 grader i februari.

För vidare information om in- och utresebestämmelser läs mer på Vanuatus regerings hemsida här nedan.

Fråga om att jobba i Vanuatu

Ta mig upp

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Jobba i Kroatien