Jobba i Tjeckien

När Sverige känns grått, kallt och dystert kan det locka att bryta upp gamla ingångna mönster, packa ihop nödvändigheterna och...

Jobba i Tjeckien - Medlem i EU

Jobba i Tjeckien
Jobba i Tjeckien

Länder vi jobbar med - Vi lägger till efter hand

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.
Tips på vilket land

Jobba i Tjeckien

Huvudstad Prag

När Sverige känns grått, kallt och dystert kan det locka att bryta upp gamla ingångna mönster, packa ihop nödvändigheterna och börja om i ett nytt land. För den som vill stanna inför Europas gränser är Tjeckien ett spännande alternativ. Att bo och arbeta i Tjeckien.

Visst vore det en dröm att få arbeta i en av Europas, kanske världens, vackraste städer? Tjeckiens huvudstad Prag är verkligen en unik stad och floden Moldau (på tjeckiska Vltava) som flyter genom staden ger den dess välkända siluett där klassisk arkitektur speglar sig i floden. 

Den äldre delen av Prag är till och med upptagen på UNESCOS världsarvslista. Prag kan dessutom erbjuda god mat samt ett stort kultur- och nöjesutbud – allt till mycket överkomliga priser. 

Om du går i tankarna på att söka jobb utomlands är Prag ett bra val. Här kan du starta en karriär samtidigt som du får chansen att bo i en av Europas charmigaste huvudstäder.

Har du någon fråga angående vår tjänst, eller om att jobba i Tjeckien: Kontakta oss >>>

Arbetsmarknaden och karriärmöjligheter

Arbetslösheten i Tjeckien är låg och landet har en hög BNP, vilket lockar många utländska investerare. Även svenska företag har upptäckt fördelarna att förlägga sin verksamhet i Tjeckien och du finner en rad svenska företag, såsom Saab, Skanska, Volvo, IKEA, SKF, H&M, Volvo och Lindex i landet. 

Om du letar efter ett jobb finns goda möjligheter att arbeta inom försäljning, IT- och telekommunikation, detaljhandel, fordonsindustrin, sjukvård och turism. För svenskar finns det framförallt gott om jobb inom kundtjänst, IT-support, administration och ekonomi, för att bara nämna några. 

Genom att få jobb på ett SSC eller en BPO kommer du troligtvis att jobba med människor från många olika länder på en arbetsplats där det finns stora möjligheter att utvecklas. Du kommer få erfarenhet, inte bara från yrket, utan även av hur det är att arbeta utomlands. Det är något som kan gynna dig i framtiden när du söker jobb.

Arbetsmiljö och arbetskultur

Tjeckerna är ganska lika oss svenskar i många avseenden, inte minst när det kommer till uppförandekoder och arbetsmoral. I Tjeckien används generellt sett ett formellt språk på arbetsplatsen. Man tilltalar varandra med ”ni” och använder titlar i stor utsträckning. 

Vet du inte vilken titel som gäller kan du säga Fru eller Herr följt av efternamnet för att vara på den säkra sidan. Precis som i Sverige bör du boka in möten i god tid och framförallt komma i tid till alla möten. 

Det förväntas att du är väl påläst och förberedd, samt att du börjar med att skaka hand med alla närvarande. Om du däremot arbetar på ett internationellt företag kan du räkna med en något mer avslappnad miljö där många människor och kulturer blandas.

Arbetsrätt

Som EU-medborgare följer du samma regler och villkor som landets egna medborgare. Precis som i Sverige består den generella arbetsveckan av 40 timmars arbete fördelat över fem dagar med åtta timmar var. Då är inte lunchrasten inräknad. Arbetar du däremot 2-skift får tiden inte överstiga 38,75 timmar och vid 3-skift 38,7 timmar.

Du har fyra veckors lagstadgad semester varje år. Under 2016 låg en grundlön i Tjeckien 10 908 kronor per månad men grundlönerna varierar också beroende på vilken sektor jobbet är inom.

Fråga om att jobba i Tjeckien

Ta mig upp

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Jobba i Kroatien