Jobba i Slovenien

Slovenien var innan upplösningen av Jugoslavien den rikaste och mest industrialiserade republiken i unionen. I perioden efter självständigheten...

Jobba i Slovenien - Medlem i EU

Jobba i Slovenien

Länder vi jobbar med - Vi lägger till efter hand

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.
Tips på vilket land

Jobba i Slovenien

Huvudstad Ljubljana

Genuina Slovenien - En dold pärla

Slovenien var innan upplösningen av Jugoslavien den rikaste och mest industrialiserade republiken i unionen. I perioden efter självständigheten hade landet en kortvarig ekonomisk nedgång. Efter ett par år sattes den ekonomiska tillväxten igång.

Inklämt mellan Kroatien med sina badorter vid Adriatiska havet och Österrike med sina höga alper och skidorter i världsklass ligger det lilla landet Slovenien. Här finns inte många badorter att skryta om eller höga alper för hisnande skidåkning. Men den som besöker Slovenien upptäcker en dold pärla med upplevelser av helt andra slag.

Har du någon fråga angående vår tjänst, eller om att jobba i Slovenien: Kontakta oss >>>

Allmänt om Slovenien

Definitionen av vad som är lyx är kanske en filosofisk fråga. Men om lyx handlar om genuina upplevelser, kulturella rikedomar och möjligheten att få tillbringa tid i hänförande och sagolik natur – ja, då övertrumfar Slovenien alla snofsiga lyxhotell och exklusiva restauranger i världen.

Slovenien är till ytan ett litet land. Med bil tar det bara några timmar att åka från landets västra till dess östra del och likaså från söder till norr. Det är en fördel för besökare som vill uppleva mycket på kort tid.

Regionerna i de olika väderstrecken är dessutom starkt präglade av de angränsande länderna, vilket framför allt återspeglas i de lokala köken. I väst kan man njuta av pastarätter på slovenskt vis, men med en stor portion inspiration hämtad från grannlandet Italien. Eller så kan man prova en spröd schnitzel i regionen som gränsar mot Österrike, likväl som en mustig gulasch à la östra Slovenien, som vetter mot Ungern. I landets södra och östra delar hittar man traditionella Balkan-specialiteter.

Precis som mångfalden i den kulinariska upplevelsen är semesterupplevelsen också stor. Storstadsliv, sol och bad vid Sloveniens ack så korta men vackra kust, vandring eller cykling på snirkliga leder i berg och skog eller i böljande landskap bland vingårdar. Åk runt bland de många välbevarade medeltida slotten med intressanta historier, som det berömda Predjama, beläget halvvägs upp på en hög klippa precis i öppningen till en grotta. I den undre världen kan man undersöka det magiska landskapet i världens mest besökta grotta, Postojna.

Sloveniens enda ö

Sloveniens gröna natursmaragd ligger inte långt från huvudstaden med de många konsonanterna, Ljubljana. Bled är en liten stad belägen vid en vacker sjö, omgiven av höga klippor. I sjön ligger dessutom Sloveniens enda ö som också är en stor turistattraktion. Den tar man sig till med Sloveniens svar på Venedigs gondoler, fast här kallas båtarna för pletnas. Varje båt har plats för ett tjugotal passagerare som rors fram och tillbaka till ön av slovenska män. Roddaryrket ärvs inom familjen och traditionen upprätthålls genom att det är strikt förbjudet att föra fram båtar med hjälp av motor i sjön. Det sägs att det var i en av dessa båtar som Donald Trump och Melania skrev på sitt äktenskapsförord innan giftermålet.

Nittionio trappsteg leder upp till kyrkan på Sloveniens enda lilla ö. Enligt tradition ska brudgummen klara av att bära sin brud upp för alla dessa trappsteg utan att tappa henne. När man står vid nedersta trappsteget och tittar upp tänker man att det nog är en fördel om brudgummen är stark och bruden nätt.

Kyrkklockan ringer från morgon till kväll – detta då alla som kommer in i kyrkan ska dra i klockrepet tre gånger och önska något samtidigt. Och kön är lång till repet. Tar man sig upp i kyrktornet belönas man med en sagolik utsikt över sjön och dess omgivningar. När vi besöker Bled har hösten hunnit göra sitt och landskapet har bytt skepnad från sommargrönt till ett färgspektrum av brinnande rött, gult och orange. Det är så vackert att det är svårt att se sig mätt på det. Men Bled lockar naturintresserade och hikers från hela världen året om. Varje årstid här har sin egen tjusning. Absolut vackrast sägs våren vara, när blomningen kommit igång.

Ljubljana

Sloveniens huvudstad utsågs till Europas gröna huvudstad 2016. För att vara en storstad slås man av hur lite biltrafik det är i stadskärnan – och någon kollektivtrafik i form av bussar eller spårvagnar märker man inte heller av. Här dominerar istället cyklisterna. 

Eller också går man helt enkelt dit man ska. Staden är full av vacker arkitektur – och bara att titta på den kan sysselsätta den intresserade en hel dag. Längs kanalen som flyter genom staden ligger uteserveringarna som på ett pärlband. 

Här sjuder det av liv och människorna man möter är vänliga. Ta gärna en romantisk båttur vid solnedgången under stadens vackra upplysta broar. På den högsta punkten tronar slottet Ljubljana. Dit transporteras man i en glaskub på räls och väl uppe får man en panoramautsikt över staden. 

På fredagar förvandlas marknadsplatsen till en stor matfestival dit både stadens invånare och tillfälliga besökare kommer för att mötas och äta tillsammans. Atmosfären är uppsluppen och vänlig.

Ekonomi och handel

Slovenien var innan upplösningen av Jugoslavien den rikaste och mest industrialiserade republiken i unionen. I perioden efter självständigheten hade landet en kortvarig ekonomisk nedgång. Efter ett par år sattes den ekonomiska tillväxten igång och arbetslösheten sjönk. 

Slovenien har idag en god infrastruktur och en välutbildad befolkning. I tjänstesektorn är det särskilt finansverksamheten (bank, försäkringar och liknande) och turism som är de viktigaste inkomstkällorna för Slovenien. De största industrigrenarna är metall- och verkstadsindustrin som står för en fjärdedel av landets samlade produktionsvärde. Landet har också en betydande elektronisk industri, textilindustri och tung industri. Det produceras kemikalier, näringsmedel, träbaserade produkter, skodon, motorfordon och annat.

Trots landets ekonomiska framgångar finns det några utmaningar. Arbetsmarknaden är lite flexibel och industrin får en hård konkurrent från bland annat Kina och Indien. Den globala finanskrisen år 2008 påverkade Slovenien och även om ekonomin är på bättringsvägen så är arbetslösheten fortfarande runt 10 procent.

Fråga om att jobba i Slovenien

Ta mig upp

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Jobba i Kroatien