Jobba i Rumänien

När en utlandsflytt står på schemat bör Rumänien stå högt upp på din lista över destinationer. Landet, som ligger i sydöstra Europa, är något av...

Jobba i Rumänien - Medlem i EU

Jobba i Rumänien
Jobba i Rumänien

Länder vi jobbar med - Vi lägger till efter hand

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.
Tips på vilket land

Jobba i Rumänien

Huvudstad Bukarest

När en utlandsflytt står på schemat bör Rumänien stå högt upp på din lista över destinationer. Landet, som ligger i sydöstra Europa, är något av en dold pärla och för den som vill ta ett kliv utanför boxen finns stora möjligheter att skapa storslagna minnen här…

Vill du arbeta utomlands är vackra Bukarest ett givet val. Huvudstaden ligger i sydöstra Rumänien och har länge varit en doldis bland Europas huvudstäder. 

Här kombineras en rik arbetsmarknad och ett mångfacetterat nöjesliv med låga levnadsomkostnader. Är du sugen på att lära dig det rumänska språket kan du kombinera arbete med språkstudier via någon av de många skolorna i staden. 

Eftersom Rumänien är medlem i EU har du rätt att arbeta och få sjukvård i landet. Bukarest är därmed ett tryggt och spännande val för dig som vill flytta utomlands.

Har du någon fråga angående vår tjänst, eller om att jobba i Rumänien: Kontakta oss >>>

Jobba i Bukarest

På senare år har Rumänien lidit av brist på arbetskraft. Detta har lett till att svensktalande personer har goda möjligheter att finna ett jobb i Rumänien, och främst i landets huvudstad Bukarest. För svensktalande personer är jobb inom IT och kundtjänst särskilt attraktiva. 

En typ av jobb är BPO vilket är en förkortning av Business Process Outsourcing. Du blir anställd av ett företag som sköter allt från administrativa uppgifter, kundtjänst och juridik åt ett annat företag. Företag som använder sig av BPO är ofta internationella företag som Zalando och Paypal. 

Via SSC, Shared Services Center, erbjuder företag jobb inom områden som HR, försäkringsärenden, IT, finans med mera. Om du talar fler språk än svenska kommer du att vara extra attraktiv för denna typ av jobb. I Bukarest kan du som svensk inte bara arbeta på stora internationella företag, det finns även goda möjligheter att få ett jobb på ett lokalt företag. 

Att leva och arbeta i Bukarest är en härlig möjlighet för dig som tycker om att ha ett rikt kultur- och nöjesliv kring knuten och samtidigt få värdefull arbetslivserfarenhet.

Att ansöka om jobb

När du ska söka ett jobb är det viktigt med ett bra CV, precis som det är här i Sverige. Berätta om dig själv, din utbildning och eventuell arbetslivserfarenhet. 

Framhäv dina positiva sidor och vad du kan bidra med. Ofta behöver du ha ett CV på engelska, men om du kan rumänska är det alltid en fördel att även skriva på landets officiella språk. 

Du kan komma att få utföra språktester om jobbet har vissa språkkrav. Till exempel kan du bli uppringd av en svensktalande anställd på företaget.

Arbetsplatsmiljö och kulturen på arbetsplatsen

I Rumänien värdesätter de kunskap och respekt högt på företagen. Rumänerna jobbar hårt och tar sina yrken på största allvar, samtidigt som de är trevliga och gästvänliga gentemot utländska arbetare. 

Många rumäner är dessutom tvåspråkiga och kan tala engelska, tyska eller franska. På arbetsplatsen är det viktigt att visa särskild respekt och du bör undvika att röka eller tugga tuggummi i närheten av dina arbetskamrater. 

Enkelt uttryckt är rumänerna mer traditionella och artiga på jobbet än svenskar som har en mer avslappnad attityd.

Arbetsrätt i Bukarest

En genomsnittlig arbetsdag i Bukarest börjar nio på morgonen och slutar fem på eftermiddagen. En normal arbetsdag är åtta timmar lång och en arbetsvecka är 40 timmar. 

Maximalt tillåten arbetstid per vecka är 48 timmar, och är du gravid eller under 18 år får du inte arbeta nattskift för din egen hälsas skull. Arbetar du mer än 6 timmar om dagen har du rätt till obetald lunchtid och du har rätt till 15-30 semesterdagar per kalenderår. 

Du har även rätt till lediga dagar i samband med bröllop eller andra familjeangelägenheter.

Fråga om egenanställning i Rumänien

Ta mig upp

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Jobba i Kroatien