Jobba i Lettland

Det finns flera fördelar med att söka arbete och boende i Lettland. Du har nära hem till Sverige, de flesta pratar engelska i landet och att bo där är...

Jobba i Lettland - Medlem i EU

Jobba i Lettland
Jobba i Lettland

Länder vi jobbar med - Vi lägger till efter hand

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.
Tips på vilket land

Jobba i Lettland

Huvudstad Riga

Svenska jobb och företag i Lettland

Det finns flera fördelar med att söka arbete och boende i Lettland. Du har nära hem till Sverige, de flesta pratar engelska i landet och att bo där är ofta billigare än i Sverige. Med ett bra handels- och affärsavtal mellan länderna är svenskar ofta en uppskattad arbetskraft i Lettland.

Om du vill arbeta i Lettland kan du gå tillväga på två olika sätt. Antingen kan du arbeta för ett svenskt företag eller organisation som finns i, eller kan sända dig till, Lettland. 

Det andra alternativet är att själv söka bland lediga jobb i landet, till exempel via internet. Bäst chans har du om du söker bland internationella eller svenska jobb i landet, då inte alla i Lettland talar flytande engelska. 

För dig som är intresserad av att flytta till Lettland för att arbeta där finns det en hel del svenska och svenskrelaterade företag och organisationer. Några exempel är Nordea, Handelsbanken, H&M, Ericsson och Scania. 

Du kan också välja att arbeta inom ett flertal andra områden, så som restaurangbranschen, hotellbranschen och kundtjänstbranschen. Idag finns det även ett stort behov av arbetskraft inom IT-området och ingenjörsområdet. 

Behovet av dessa yrkesgrupper antas dessutom komma att öka i landet i framtiden, vilket gör att har du utbildning inom dessa områden finns det goda möjligheter att få ett jobb. 

Många av jobben som finns är centrerade till och belägna i och omkring huvudstaden Riga, där även nästan hälften av landets befolkning bor.

Har du någon fråga angående vår tjänst, eller om att jobba i Lettland: Kontakta oss >>>

Regler för arbetstillstånd

Då både Sverige och Lettland är medlemmar i EU krävs inget specifikt arbetstillstånd för att få arbeta i Lettland. För att detta ska gälla behöver du dock vara medborgare i ett av de 28 EU-länderna. 

Så även om du bor i Sverige men endast har ett medborgarskap från ett utomeuropeiskt land så gäller andra regler. Om du ska arbeta längre än 90 dagar i landet kan du behöva registrera dig hos landets myndigheter och kunna uppvisa ditt anställningsavtal.

Utbildning innan och under din vistelse i Lettland

Med goda kunskaper i engelska kan du komma långt på arbetsmarknaden i Lettland. Specifika regler kan dock gälla för yrkesgrupper som kräver legitimering, så som läkare eller advokater. Om du är utbildad inom grupper som polis, domstol, försvar eller statsförvaltning krävs det att du är medborgare i landet för att kunna få arbeta inom dessa områden. 

Trots sina engelskkunskaper kräver många arbetsgivare i Lettland att du bör kunna någorlunda bra lettiska och/eller ryska. Om du inte söker dig till ett svenskt eller internationellt företag kan det därför vara bra att öva upp dig på dina kunskaper inom dessa språk innan du flyttar till landet. 

Det finns också goda möjligheter för dig att studera i Lettland, för dig som till exempel vill studera något av de önskade språken på plats. Ett av de stora universiteten i landet heter Riga Stardin University som erbjuder utbildning i språk. 

Du söker då direkt till det universitet du vill studera på. Om du är intresserad så går det att läsa mer om deras undervisning och vad de har att erbjuda vad gäller språkundervisning på respektive universitetets hemsida, eller kontakta dem direkt för att få mer information.

Fråga om att jobba i Lettland

Ta mig upp

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Jobba i Kroatien