Jobba i Italien

Italien är en klassisk favorit för många svenskar. Förutom att erbjuda ett varmare klimat hittar du här också fantastisk...

Jobba i Italien - Medlem i EU

Länder vi jobbar med - Vi lägger till efter hand

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.
Tips på vilket land

Jobba i Italien

Huvudstad Rom

Italien är en klassisk favorit för många svenskar. Förutom att erbjuda ett varmare klimat hittar du här också fantastisk arkitektur, historia och god mat.

Italien är en del av EU och är därför ett populärt land att jobba i. Här kan du hitta arbete inom allt från tjänstesektorn till svenska företag och säsongsjobb inom gårds- och lantbruk.

Har du någon fråga angående vår tjänst, eller om att jobba i Italien: Kontakta oss >>>

Allmänt om att jobba i Italien

Jobbmarknaden i Italien karakteriseras kanske främst av sina regionala skillnader, och det betyder att det är väldigt stor skillnad på var i Italien man arbetar. Den största tjänstesektorn finns i den norra delen av landet där städer som Milano, Turin, Florens, Genoa och Bologna tillsammans med huvudstaden Rom står för den största delen i av den italienska tjänstesektorn. 

Här finns de flesta internationella företagen representerade samt att större delen av industrin är belagd i denna del av landet. Också lönerna är generellt sett högre i dessa delar, på grund av att det finns fler tjänstejobb i norr än i den mer turist- och jordbruksdominerade södern. 

Detta gör också Italien till ett spännande och varierat land där det finns chanser till arbete inom de flesta sektorer. Här kan du till exempel jobba med turism och hotellverksamhet på vackra och klassiska platser som Capri och Sardinien eller med jord- och lantbruk på några av de tusentals vingårdar som finns i landet. 

Detta samtidigt som städer som Rom och Milano kan erbjuda arbeten inom till exempel bank och finans, IT, mode och design, exportindustri och mycket mer. Italien är med i EU vilket gör det ganska lätt för svenskar och övriga EU-medborgare att komma till landet för att arbeta. 

Lönerna i Italien varierar väldigt mycket beroende på var och vad man jobbar med. Generellt sett är de lite lägre än i Sverige men det kan också jämföras med att den relativa levnadskostnaden också kan vara lägre.

Arbetsvisum för Italien

Du har rätt att uppehålla dig i Italien i upp till tre månader innan du måste besöka ett lokalt folkbokföringskontor. Under denna tid har du rätt att söka jobb eller studier ifall du är EU-medborgare utan att ha några speciella intyg eller liknande. 

Efter att dessa tre månader har passerat måste du besöka ett så kallat Anagrafe (registratorskontor) och uppge ifall du har arbete eller studerar. Om du inte kan visa upp av detta så krävs det att du på något sätt bevisar att du är självförsörjande och att du är sjukförsäkrad genom till exempel ett försäkringsintyg. 

Varje större stad eller region har ett Anagrafe-kontor inom ett inte alltför långt avstånd. Så fort du får anställning måste du också ansöka om ett skattekort. Detta gör du på skattemyndigheten på den ort där du befinner dig i.
Enligt italiensk lag krävs det också att alla som jobbar också har en arbetslöshetsförsäkring. Avgiften för detta ska dras ifrån din lön och du betalar genom din skatt också in till sjukförsäkring och pension. 

För att få ut ett sjukförsäkringsintyg måste du också besöka ett lokalt socialförsäkringskontor, ett så kallat Azienda Sanitaria Locale. 

Ta med pass, skattenummer och arbetsintyg innan du ansöker om ett socialförsäkringsnummer.

Vilka jobb kan jag få?

Som EU-medborgare kan du i princip jobba med vad som helst förutom myndighet- och regeringsarbeten som till exempel polis, militär eller säkerhetsklassade arbeten inom kommun och nationella departement. 

Det är givetvis en stor fördel om du behärskar italienska då du har större chans att få kvalificerade arbeten och också kunna söka fler jobb. Det finns dock en mängd internationella företag framför allt i de större städerna där det räcker med att kunna tala bra engelska. 

Även en hel del svenska företag har kontor eller är situerade i Italien. Kan du engelska och något större språk till har du dessutom goda möjligheter att kunna jobba inom till exempel turism som är en stor sektor i den italienska ekonomin.

Fråga om att jobba i Italien

Ta mig upp

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Jobba i Kroatien