Egenanställd i Vietnam

Egenanställd i Vietnam

Vietnam

Huvudstad Hanoi

10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Vietnam

Vietnam anses vara ett lågriskland. Det största hotet mot utlänningar är mikrosäkerhetsrisker så som resesäkerhet, brott, naturkatastrofer, dålig infrastruktur och hälsoproblem. Den största delen av brottsligheten i Vietnam är småbrottslighet; så som ficktjuveri och väskstölder, och sker i de flesta områden som gästas av turister. Våldsamma brott, inklusive väpnade rån, kidnappningar och mord, som är riktade mot turister fortsätter att vara ovanliga. Narkotikaanvändning är på uppgång och är den största bidragande faktorn till kriminalitet. Sedan 2011 har flera våldsamma incidenter inträffat, relaterade till anti-kinesiska attityder, vilka lett till skador och dödsfall. 

Funderar du på att jobba i Vietnam?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

De senaste tio åren har Vietnam genomgått stora förändringar i ekonomin. Efter andra världskriget och fram till 1986 hade landet en statsreglerad ekonomi, enligt sovjetisk stil. År 1986 kom en reform kallad ”Doi Moi”, vilket betyder förnyelse. Reformen har lett till att landet gått från en planekonomi till en mer öppen marknadsekonomi.

Tidigare var Vietnam ett av världens fattigaste länder. Produktion och export av diverse matvaror och elektronik har ökat landets ekonomiska tillväxt. Sedan 1990-talet har andelen fattiga minskat avsevärt. Idag är minoritetsbefolkningen i höglandet den fattigaste delen av befolkningen.

Över hälften av arbetskraften i Vietnam är sysselsatt i jordbruk runt de två stora floderna i norr och i syd. Vietnam är en av världens största exportörer av ris, kaffe och cashewnötter. Exporten av fisk- och skaldjur är också stor. Det senaste årtiondet har även textil, sko- och elektronikindustrin vuxit i Vietnam. Vissa utländska företag flyttar delar av sin produktion på grund av låga arbetskostnader. USA, Kina, EU, Japan och ASEAN-länderna är Vietnams största handelspartners.

Geografi

Vietnam är ett långsmalt land med en lång kust. Det är ett varmt och fuktigt tropiskt klimat i större delen av landet. Majoriteten av landet har inte vinter men istället en regnperiod, så kallad monsunsäsong. Mest nederbörd ser Vietnam mellan april och oktober. Det är som varmast och regnigast mellan april och augusti och som kallast och torrast mellan december och februari. Naturlandskapet består till störst del av berg och åsar. På landsbygden finns gröna risfält vid Mekongdeltats alla kanaler och floder som finns omkring i landet.

Floderna, som utgör en grundförutsättning för jordbruket och därmed mycket arbetsmöjligheter i landet, utgör även ett hot. Områdena runt floderna plågas av översvämningar och vattnet i floderna är förorenat på grund av böndernas besprutningsmedel och konstgödsel. Jorderosion, att jorden blåser, spolas eller rasar bort, utgör också ett stort problem.

Historia

I över 1000 år var Vietnam underkastat Kina som en kinesisk provins. På 900-talet frigjorde sig emellertid vietnameserna och etablerade ett separat rike, dock inte utan strid. Vietnam har upprepade gånger fått utstå kinesiska och mongoliska angrepp. Från slutet av 1800-talet började landet gradvis att vara under franskt styre och blev så småningom en fransk koloni. Ett befrielsekrig utkämpades under perioden 1946-1954.

Kriget slutade med att Vietnam delades upp i två stater – det socialistiska Nordvietnam och det antikommunistiska Sydvietnam.  Det sistnämnda stöttades av USA i vad vi kallar Vietnamkriget, men som i Vietnam kallas Det amerikanska kriget. USA och Sydvietnam försökte hindra den Nordvietnam från att ena landet under kommunistiskt styre men försöket misslyckades. Kriget varade från år 1957 till 1975. Saigon erövrades och staterna återförenades under namnet den socialistiska republiken Vietnam.

Vietnamkrigets grymheter mot civila chockade hela världen och man uppskattar att så många som fem miljoner civila dog. Över 1,4 miljoner soldater dödades, men bara 6 % av dessa var från amerikanska styrkor. På 1980-talet satsade Vietnam på att återuppbygga landet. Från att tidigare ha varit ett av världens fattigaste länder är det idag etablerat och betydelsefullt i världsekonomin.

Samhälle och politik

Vietnam är en enpartistat, endast kommunistpartiet är tillåtet medan andra partier och oppositionella organisationer är förbjudna. Presidenten utnämns av nationalförsamlingen. Presidenten väljs för fem år åt gången och fungerar som statsöverhuvud samt chef för militären.

Det finns tendenser till oenigheter inom kommunistpartiet, där en konservativ del av partiet är oeniga med en mer reformvänlig del när det gäller utformningen av politiska förändringar. Kommunistpartiet har idag tappat populariteten på grund av korruption och maktmissbruk.

I Vietnam är yttrandefriheten begränsad och kommunistpartiet kontrollerar merparten av medierna. Kritik mot regeringen tolereras inte och journalister, bloggare och regeringskritiker hotas att straffas med fängelse.

Bland de stora utmaningarna i Vietnam finns befolkningsökningen och befolkningstätheten. Invånarna i Vietnam bor dubbelt så tätt som i Kina och 10 gånger så tätt som i de flesta låginkomstländerna. Fram till och med 2003 hade landet en två-barns-politik. Att många flyttar till de stora städerna skapar även det stora utmaningar.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en läkare eller vårdcentral 4-6 veckor innan avresa till Vietnam för att få den senaste informationen angående vilka vaccinationer som rekommenderas. Resenärer borde även ha de följande vaccinationerna uppdaterade: influensa, vattkoppor (eller varicella), polio, mässlingen-påssjuka-röda hund (MMR) och difteri-kikhosta-stelkramp (DPT).

Ett certifikat på vaccination mot gula feber krävs om du anländer från ett infekterat område.

De följande vaccinationerna är rekommenderade: tyfus, hepatit A och B, tuberkulos, rabies, meningokock hjärnhinneinflammation, japansk encefalit och fästingburen encefalit (TBE).

Malaria, japansk encefalit och denguefeber är vanligt i många områden av Vietnam.

Malaria är en risk som existerar i de rurala områdena av landet. För att minska risken för infektion så rekommenderas resenärer starkt att använda ett förebyggande medel mot malaria, så som atovaquone/proguanil eller doxycyclin (notera att det har blivit visat att chloroquin INTE är ett effektivt anti-malaria läkemedel i Vietnam och det borde inte tas för att förebygga malaria i regionen).

Vietnam har inte varit immun mot utbrottet av H5N1 typen av fågelinfluensa. För att minska risken för infektion så råds resenärer att undvika hönsfarmer, kontakt med levande fjäderfä, och konsumtion av underkokt fågelkött och äggrätter.

De flesta vårdanläggningar i Vietnam håller inte en internationell standard och det kan förekomma kommunikationsproblem då vårdpersonal utanför Hanoi och Ho Chi Minh City ofta inte talar någon, eller lite, engelska. På grund av den allmänna bristen på läkemedel och förnödenheter så kan de flesta hälsokliniker, inklusive internationella sådana, bara behandla mindre allvarliga sjukdomar och skador. Medicinsk evakuering till Bangkok eller Singapore krävs oftast för att hantera seriösa sjukdomar eller skador. Det är rekommenderat att skaffa en omfattande reseförsäkring innan avresa, även om försäkringen troligen inte täcker kostnaden på de flesta anläggningarna då många läkare och sjukhus förväntar sig kontantbetalning.

Vid nödläge ska besökare ringa 113 för polis, 114 för brandkår och 115 för ambulans. Besökare bör vara medvetna om att den akuta räddningstjänsten generellt är opålitlig.

Även om många läkemedel kan köpas hos apotek utan att ha ett recept så är vissa importerade läkemedel inte tillgängliga i Vietnam. Resenärer bör ta med sig sina egna mediciner, tillräckligt för att täcka hela vistelsen.

Pass

Besökare till Vietnam måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader efter beräknat avresedatum. 

Visum

Besökare måste vara medvetna om giltigheten och kraven för visum eftersom att överskrida visumets giltighet leder till böter och/eller fängelse. Ett utgånget visum måste förnyas hos immigrationsmyndigheten innan du lämnar Vietnam. 

Turistvisum: krävs
Affärsvisum: krävs
Studentvisum: krävs

De gula tullformulären som ges ut vid inresan till Vietnam måste behållas, eftersom de krävs vid utresan. Besökare kommer bötfällas om formulären saknas.

Icke-vietnamesiska medborgare måste registrera sig hos polisen vid ankomst. Hotellgäster blir automatiskt registrerade av sina hotell. Att inte framgångsrikt registrera sig kan resultera i böter på 2 miljoner dong.

Även om gula febern inte är en sjukdomsrisk i Vietnam så måste besökare som anländer från länder där sjukdomen är närvarande uppivsa ett vaccinationsintyg för gula febern. 

För mer information besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Vietnam

Jobba i Vietnam

Lite Info

Storstäderna Ho Chi Mihn City (fd Saigon) och Hanoi erbjuder en dynamisk arbetsmarknad som är välkomnande gentemot västerlänningar. I Vietnam är prisnivåerna fortfarande förhållandevis låga, befolkningen är vänlig och mycket av den komforten som du är van vid hemma har också börjat leta sig hit.

Om arbete i Vietnam

Vietnam har haft en stark utveckling de senaste åren i takt med att mycket produktion har flyttat till Asien. Det finns dock vissa jobbmarknader där det kan behövas utländsk kompetens som inom t.ex medicin, teknik, IT och språk. Exempelvis behövs det i Vietnam en hel del engelsklärare då exporten och industrin har vuxit sig starkare genom åren och landet gradvis har öppnat upp sig mot omvärlden.

Var hittar man jobben i Vietnam?

Det är främst i storstäderna där efterfrågan på arbetskraft finns. I Ho Chi Mihn City, Hanoi, Haiphong eller Da Nang är det relativt enkelt att hitta jobb om man vet var man ska söka.

Hur får jag arbetsvisum till Vietnam?

Det kan vara en ganska snårig djungel med olika tillstånd och “work permits” som behövs för att kunna jobba i Vietnam.
Kort sagt så utgår det främst ifrån företaget som vill anställa dig. Om detta företag (kan också vara en skola, organisation etc.) har bestämt sig för att anställa dig så kommer du kunna ansöka om ett arbetsvisum därefter. 

Ett tips kan därför vara att först åka ner till Vietnam och sedan på plats höra dig för bland företagen. Såtillvida du inte få kontakt med ett företag direkt ifrån Sverige är nog detta kanske det bästa sättet. Ett turistvisum kan omvandlas till ett arbetsvisum och man har möjlighet att stanna ganska länge i landet som turist. Du har alltså god tid på dig att knyta kontakter under din första tid i Vietnam.

Sen finns det självklart en mängd olika internationella företag som är verksamma i Vietnam.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land