Egenanställd i Vanuatu

Egenanställd i Vanuatu

Vanuatu

Huvudstad Port Vila

10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Vanuatu

Republiken Vanuatu är en önation i södra Stilla havet. Trots att flertalet ändringar nyligen skett i regeringen ses Vanuatu fortfarande som ett av de mest stabila och fredliga länderna i regionen. ­

Funderar du på att jobba i Vanuatu?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Vanuatu är ett av världens minst utvecklade länder och är beroende av bistånd. Den ekonomiska utvecklingen i landet har hämmats av långsam modernisering, dålig infrastruktur och för stort beroende av jordbruket (som är känsligt för ändringar i väder och klimat). Jordbruket är basen i ekonomin och sysselsätter två tredjedelar av befolkningen. Även om den mesta produktionen går till det egna hushållet så brukar de flesta sälja en del av det de producerar. Den viktigaste exportvaran är copra, torkat kokosnötskött, som odlas på plantager. 

På dessa kokosnötsplantager föder man också upp nötkreatur och kött är landets näst största exportvara. De viktigaste handelspartnerna är Thailand och Japan. Den ekonomiska utvecklingen hindras av att Vanuatu är beroende av några få exportvaror. Landet har försök att göra jordbruket mer varierat, men har inte lyckats. Även de många naturkatastroferna gör ekonomin sårbar. 

Vanuatu blev inte lika hårt drabbat av den globala finanskrisen år 2009 som många andra länder blev. Den asiatiska världsbanken har beskrivit landet som den snabbast växande ekonomin i Stilla havet – mycket på grund av turism, byggprojekt och bistånd. Det har satsats på turism under det senaste decenniet, något som har gjort att landet får in utländsk valuta. Turisterna kommer främst ifrån Australien och Nya Zeeland.

Geografi

Vanuatu består av 12 större och 70 mindre öar varav 65 är bebodda. Öarna sträcker sig över 130 mil från syd till norr i sydvästra Stilla havet. Vanuatus öar är av två typer; vulkaniska och korallöar. Några av öarna har aktiva vulkaner. Landet består av kuperat terräng med dålig jordmån, och bara 9 % av Vanuatus landyta kan användas till jordbruk. Kustremsorna är smala och på några ställen finns det träskmark med krokodiler. Regnskogen täcker en stor del av landet, men snabb avskogning har ökat risken för jorderosion. Vanuatu ligger på gränsen mellan två kontinentalplattor och drabbas ofta av jordskalv. Huvudstaden Port-Vila har flest invånare och ligger på ön Efate. Espirity Santo är emellertid den största och ekonomiskt viktigaste ön. Vanuatu har ett maritimt tropiskt klimat. Från december till april är det mycket nederbörd och orkaner. De övriga månaderna är kyligare och torrare.

Befolkningstillväxten har orsakat flera miljöproblem. Dåliga sanitetsanläggningar och bristande sophantering har lett till vattenförorening. Delar av befolkningen har därför inte tillgång till rent vatten.

Historia

Förutom att man har hittat spår av människor som levde på ön för cirka 3000 år sedan vet man inte så mycket om Vanuatus historia innan européerna ”upptäckte” ögruppen. År 1606 kom portugisiska sjöfarare till den största ön och gav ön namnet Espiritu Santo, men koloniseringen började först i slutet av 1700-talet då de första britterna och fransmännen dök upp. Efter ett tag bosatte sig missionärer och handelsmän i ögruppen. Melanesierna, Vanuatus urbefolkning, tvingades till plantagearbete på Fiji och Australien medan européerna började avverka regnskogen. I slutet av 1800-talet insåg Storbritannien och Frankrike att de måste samarbeta om Vanuatu och år 1906 grundade de en gemensam koloni som skulle vara fram till år 1980. Under kolonialtiden blev alla institutioner duplicerade, till exempel fanns det en fransk och en brittisk rättsapparat. De europeiska bosättarna behandlades väl medan melanesierna betraktades som statslösa. Över en tredjedel av jorden ägdes av européerna och efter andra världskriget ökade missnöjet hos befolkningen.

På 1970-talet blev de första partierna grundade; det brittiskt stödda Vanua’aku Pati (VP) och det franskorienterade Union des Partis Moderés (UMP). VP krävde självständighet och år 1980 gav Storbritannien och Frankrike vika för kravet. Walter Lini, VP:s ledare, blev landets första statsminister och satt kvar på posten till 1991. Under den här perioden hade Vanuatu nära anknytningar till kommunistiska länder, medan förhållandet till Frankrike var dåligt. Detta ändrades efter valet 1991 då UMP för första gången blev största parti.

Samhälle och politik

Vanuatu är en demokratisk republik. Presidenten, som för det mesta har en ceremoniell roll, väljs vart femte år av nationalförsamlingen. Vart fjärde år hålls allmänna val till nationalförsamlingen. Medlemmarna i nationalförsamlingen väljer en statsminister som sedan utnämner de övriga ministrarna. Politiken är mer präglad av personliga maktkamper än av ideologiska skillnader. Etnisk tillhörighet och religion går ofta före lojaliteten till partiet. Detta har lett till att det ofta blir maktskifte. Eftersom politiken bygger på traditionella melanisiska värderingar har konflikterna sällan lett till våld. 

De mänskliga rättigheterna respekteras i regel, och rättsväsendet räknas som oberoende från staten. Nästan alla vanuatuer är melanesier. Befolkningen är indelad i stammar som lever ganska isolerade från varandra. Vanuatu är Oceaniens enda alliansfria stat, och har ingen egen armé. Länge höll landet en viss distans till alla stormakter, men nu har det starka band till Australien. Landet samarbetar mycket med de andra små önationerna i Stilla Havet.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera en läkare eller resehälsospecialist minst 4-8 veckor innan avresa för den senaste informationen om de vacciner som krävs. Resenärer bör se till att följande vaccinationer är uppdaterade: mässling/påssjuka/röda hund och stelkramp/difteri.

Följande vaccinationer rekommenderas även: hepatit A, tyfus och hepatit B (för de som kommer att komma i kontakt med lokalbefolkningen).

För att reducera risken för kolera, tyfus och andra vattenburna sjukdomar bör kranvatten undvikas och även vatten ur flaskor som inte är förseglade. Använd inte isbitar i drycker. Buteljerat vatten bör endast köpas från större affärer. Var vaksam när du äter fisk och skaldjur eftersom viss fisk kan innehålla giftiga biotoxiner även efter att de tillagats. Barracuda är ett exempel på detta.

Ta med dig antibiotika och anti-diarré läkemedel och använd dessa vid första tecken på diarré.

Malara existerar i landet. Profylax med lariam, malarone eller doxycyklin rekommenderas för alla resenärer.

Vårdinrättningar i Vanuatu är begränsade. På grund av bristen på läkemedel och utrustning kan de flesta kliniker, även de internationella, endast hantera mindre allvarliga olyckor och sjukdomar. Medicinsk evakuering till Australien eller Nya Zealand kommer ofta att krävas vid allvarligare olycka eller sjukdom. Det rekommenderas starkt att teckna heltäckande rese- och sjukförsäkring, men även vara medveten om att de flesta vårdinrättningar kommer att kräva kontant betalning. Vid nödsituation slår man 112 för räddningstjänst.

Apotek finns endast i stadskärnor och på missionärskliniker. De är ofta små och har ett mindre sortiment. Resenärer bör för med sig den receptbelagda medicin de kommer att behöva under vistelsen i Vanuatu.

Pass

Pass krävs för inresa i Vanuatu.

Visum

Medborgare från över 80 länder behöver bara ett visum-vid-ankomst i Vanuatu och behöver därför inte erhålla ett visum före ankomst för turist- och affärsresor (så länge själva verksamheten inte ligger i Vanuatu). Vistelsens längd är begränsad till 4 månader. Visum-vid-ankomst inkluderar medborgare från USA, Australien, Kanada och alla EU-länder. Besökare måste färdas på ett pass som är giltigt i minst sex månader.

För att få ett visum-vid-ankomst måste besökare kunna visa en returbiljett eller biljett för vidare resa. De måste även kunna visa att de har tillräckliga finansiella medel för att täcka hela vistelsen.

Turistvisum: Visum vid ankomst

Affärsvisum: Visum vid ankomst (om verksamheten inte bedrivs i Vanuatu)

Studentvisum: Krävs

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Vanuatu

Jobba i Förenade Arabemiraten / Dubai

Lite Info

Dubai är Mellanösterns turist- och nöjesregion nummer ett. Här kan du göra allt från att bo på konstgjorda öar, besöka lyxhotell till att åka skidor i inomhusanläggningar. Dubai attraherar människor från hela världen som kommer och jobbar i emiratet. Här kan du arbeta med allt möjligt som rör turism, restaurang, byggindustri och IT. 

Att arbeta i Dubai som utlänning kan ha en rad olika fördelar. Förutom det varma klimatet och det stora utbudet av nöjen behöver du inte betala skatt på arbetad inkomst. Trots att priserna kan vara ganska höga så bidrar detta till att du kan leva relativt bra även på en medelinkomst.

Hur hittar jag arbete i Dubai?

Som svensk har du ganska goda förutsättningar att hitta arbete i Dubai. Även om Dubai drabbades hårt av av krisen i slutet på 00- talet och flera stora byggnationsprojekt lades på is, så finns här en mycket dynamisk och flexibel arbetsmarknad som spänner över en mängd olika yrkesgrenar och områden. 

Turismen är en fortsatt stor sektor med plats för kockar och restaurangmänniskor. Även IT och webb, flygpersonal och ingenjörer finns det ett behov av. Människor med goda språkkunskaper är också extra attraktivt då människor och företag från hela världen finns representerade här.

Arbetsvisum till Dubai

Dubai ingår i Förenade Arabemiraten vilket kort kan förklaras som ett federation av 7 stycken olika småstater där varje emirat är ganska självständigt. Vad det gäller arbetsregler och tillstånd gäller ibland olika saker beroende på vilket emirat som det är frågan om. Du har rätt att vistas i Förenade Arabemiraten i 30 dagar utan att på förhand behöva ansöka om visum. För att få arbetstillstånd i Dubai behöver du först och främst ha ett jobb eller en arbetsgivare som vill anställa dig och som är beredd att ansöka om ett arbetsvisum åt dig. Du har rätt att söka jobb under tiden du befinner dig i Dubai på ditt turistvisum.

Här nedan följer några viktiga länkar för dig som vill lära dig mer om hur du får arbetsvisum till Förenade Arabemiraten:

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land