Egenanställd i Tjeckien

Egenanställd i Tjeckien

Tjeckien

Huvudstad Prag

Spela videoklipp
Spela videoklipp
Spela videoklipp

Allmänt om Tjeckien

Republiken Tjeckien har genomgått en snabb förändring efter det forna Sovjets fall och är nu medlem i både EU och NATO. Dess fredliga och smidiga separation från Slovakien 1993 har försäkrat att hot rörande väpnad konflikt och uppror är försumbart. Även om Tjeckiska Republiken spelar en viktig roll i FN:s och NATO:s operationer i Afghanistan och andra ställen är hotbilden liten.

Funderar du på att jobba i Tjeckien?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Tjeckien har en lång tradition som ett lyckat industriland och sitt fördelaktiga läge till Västeuropa. Kombinerat med sina demokratiska traditioner från mellankrigstiden hade Tjeckien ett bättre utgångsläge än många av de andra länderna i Sovjetunionen med att klara övergången till privatkapitalism och demokratiskt flerpartisystem. Ekonomen Václav Klaus blev Tjeckiens första statsminister och ledde övergången till marknadsekonomi. 

Efter millennieskiftet har den ekonomiska tillväxten varit jämn med en inflation som hållits under kontroll och en arbetslöshet som ligger runt genomsnittet i EU. Tjeckien är trots detta beroende av vad som sker på världsmarknaden, särskilt vad som händer i Tyskland. Under den globala finanskrisen år 2008 drabbades Tjeckien förhållandevis hårt. Det finns även bekymmer för korruption, en stor andel personer som ska pensioneras samt ett svagt välfärdssystem.

Industrin sysselsätter idag ungefär 39 % av Tjeckiens arbetsföra befolkning, 3 % är sysselsatta i jordbruket och 58 % är sysselsatta i tjänstesektorn. Tjeckien har en stadigt växande turistnäring och är också känt för sin ölproduktion.

Geografi

Tjeckien är ett öppet slättlandskap omgivet av höga branta berg. Landets högsta berg är Sněžka i Krkonoše (Riesengebirge) med 1602 meter över havet. Landet har ett kontinentalt klimat med långa, kalla och förhållandevis torra vintrar och varma somrar. Skog täcker omkring en tredjedel av landet men i likhet med resten av Mellaneuropa så är stora delar av skogen i Tjeckien, särskilt barrskogen, drabbat av skogsdöd som en följd av påverkan av miljögifter och sur nederbörd. Däggdjursfaunan består av 85 arter, bland annat björn, varg, räv och lodjur.

Miljöproblem Tjeckien står inför är luft- och vattenförsurning. I vissa områden är detta så pass allvarligt att det utgör en reell hälsofara för invånarna. Situationen har förbättrats sedan Tjeckien blev medlem i EU år 2004.

Historia

Tjeckien upprättades som självständig stat år 1993, men området har under stora delar av sin historia varit enheter med olika självstyren, i första hand kungariket Böhmen. Efter första världskriget och upplösningen av den habsburgska dubbelmonarkin Österrike-Ungern formade tjeckerna och slovakerna ett eget land. Tjeckoslovakien bestod av territorier från Österrike (Böhmen och Mähren) och Ungern (dagens Slovakien). I slutet av andra världskriget blev de tjeckiska delarna annekterade av Tyskland. Slovakien utnyttjade situationen och förklarade sig självständigt och allierade sig med Tyskland. 

Efter kriget blev hela Tjeckoslovakien underkastat Sovjetunionen. År 1968 blev kravet om att förändra kommunismen till socialism med ett mänskligt ansikte brutalt nedslaget av regimen. Detta ledde till antisovjetiska demonstrationer som åter medförde repressalier och brutalitet från Sovjetunionen. När Sovjetunionen började upplösas år 1989 fick Tjeckoslovakien sin frihet genom den fredliga sammetsrevolutionen. År 1993 delades Tjeckoslovakien in i två självständiga stater, Tjeckien och Slovakien.

Samhälle och politik

En ny grundlag för Tjeckien antogs år 1992 och Václav Havel, tidigare president för Tjeckoslovakien, valdes till landets första president. De två största och viktigaste partierna i Tjeckien är Medborgardemokraterna (ODS), och socialdemokraterna (ČSSD). ODS vill huvudsakligen ha en radikal övergång till marknadsekonomi medan ČSSD har rötter i den förkommunistiska tiden. ČSSD definierar sig idag som ett västerländskt socialdemokratiskt parti. Tjeckien var ett av de tre tidigare länderna i östblocket som i juli 1997 bjöds in för att utvidga NATO. Tjeckien blev medlem i NATO år 1999 och i EU år 2004.

Ett speciellt problem har varit knutet till förhållandet med Tyskland på grund av att den stora tyska folkgruppen sudettyskarna fördrevs från Tjeckien efter andra världskriget. Efter långa förhandlingar antog Tyskland och Tjeckien en proklamation där Tyskland beklagade Nazitysklands övergrepp på Tjeckoslovakien och Tjeckien beklagade sin behandling av sudettyskarna efter andra världskriget.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer är rekommenderade att konsultera en resehälsospecialist eller almänläkare för att få den senaste informationen om rekommenderade vaccinationer ungefär 4-6 veckor innan avresa till Tjeckien.

Observera att en giltig resehälsoförsäkring som har täckning för kostnader om minst 30 000 euro krävs för att resa in i Tjeckien. Europeiska medborgare bör skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC), vilket inte är detsamma som sjuk- eller reseförsäkring, men som ger samma rätt till akut sjukvård som tjeckiska medborgare. Vissa sjukhus erkänner inte EHIC-kort.

Alla utländska medborgare som lever och arbetar i Tjeckien måste ha privat sjukförsäkring.

Den huvudsakliga hälsorisken kommer från Hepatit A. Det förekom utbrott av viruset i Prag och centrala Bohemia under 2008.

Fästingburen encefalit är vanligt i landsbygds- och skogsområden, men enbart under sommaren. Om du planerar att besöka sådana regioner bör du söka råd angående vaccinationer.

Förekomsten av HIV/AIDS är relativt låg. Utöva normala förebyggande åtgärder för att undvika kontakt med viruset.

Både statliga och privata vårdinrättningar håller hög standard i Tjeckien. Behandlingar inklusive akutvård kräver kontant betalning vid intagning.
Många vårdinrättningar i Tjeckien är jämförbara med de i andra västerländska länder med liknande nivåer på tillgängliga tjänster. Språkförbistring kan skapa problem i kontakt med vårdnadsgivare. Tyska talas av många som andraspråk, likaså ryska, men engelsktalande vårdpersonal kanske inte finns tillgängliga vid vårdinrättningar.

Pass

EU-medborgare måste resa på ett pass som är giltigt under hela vistelsen. Ytterligare giltighetstid efter vistelsen behövs inte. Medborgare från icke-EU länder måste färdas på pass som är giltiga i minst 90 dagar efter beräknat utresedatum från Tjeckien.

Visum

Tjeckien är medlem i EU och Schengenområdet, och därför behöver inte europeiska medborgare ett visum för att resa till landet. Reglerna varierar för medborgare från länder utanför EU. Kanadensiska, amerikanska, australienska och nya zeeländska medborgare behöver inget visum för vistelser upp till 90 dagar. Andra restriktioner kan gälla för resenärer från andra länder.

Dock behöver resenärer från dessa länder ha pass stämplade när de anländer till Schengenområdet.

Resenärer från icke-Schengen stater är föremål för identitetskontroller på flygplatsen. Resenärer som planerar att bo i privata boenden längre än 30 dagar måste registrera sig på den lokala polisstationen inom tre dagar efter ankomst.

Turistvisum: Behövs ej för EU-medborgare. Krävs för andra
Affärsvisum: Krävs
Studentvisum: Krävs (för vistelser över 90 dagar)
Arbetsvisum: Krävs 

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Resenärer kan finna information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Republiken Tjeckien på European Commission Visa Policy website.

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Tjeckien

Jobba i Förenade Arabemiraten / Dubai

Lite Info

Dubai är Mellanösterns turist- och nöjesregion nummer ett. Här kan du göra allt från att bo på konstgjorda öar, besöka lyxhotell till att åka skidor i inomhusanläggningar. Dubai attraherar människor från hela världen som kommer och jobbar i emiratet. Här kan du arbeta med allt möjligt som rör turism, restaurang, byggindustri och IT. 

Att arbeta i Dubai som utlänning kan ha en rad olika fördelar. Förutom det varma klimatet och det stora utbudet av nöjen behöver du inte betala skatt på arbetad inkomst. Trots att priserna kan vara ganska höga så bidrar detta till att du kan leva relativt bra även på en medelinkomst.

Hur hittar jag arbete i Dubai?

Som svensk har du ganska goda förutsättningar att hitta arbete i Dubai. Även om Dubai drabbades hårt av av krisen i slutet på 00- talet och flera stora byggnationsprojekt lades på is, så finns här en mycket dynamisk och flexibel arbetsmarknad som spänner över en mängd olika yrkesgrenar och områden. 

Turismen är en fortsatt stor sektor med plats för kockar och restaurangmänniskor. Även IT och webb, flygpersonal och ingenjörer finns det ett behov av. Människor med goda språkkunskaper är också extra attraktivt då människor och företag från hela världen finns representerade här.

Arbetsvisum till Dubai

Dubai ingår i Förenade Arabemiraten vilket kort kan förklaras som ett federation av 7 stycken olika småstater där varje emirat är ganska självständigt. Vad det gäller arbetsregler och tillstånd gäller ibland olika saker beroende på vilket emirat som det är frågan om. Du har rätt att vistas i Förenade Arabemiraten i 30 dagar utan att på förhand behöva ansöka om visum. För att få arbetstillstånd i Dubai behöver du först och främst ha ett jobb eller en arbetsgivare som vill anställa dig och som är beredd att ansöka om ett arbetsvisum åt dig. Du har rätt att söka jobb under tiden du befinner dig i Dubai på ditt turistvisum.

Här nedan följer några viktiga länkar för dig som vill lära dig mer om hur du får arbetsvisum till Förenade Arabemiraten:

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land