Egenanställd i Taiwan

Egenanställd i Taiwan

Taiwan

Huvudstad Taipei

10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Taiwan

Taiwans primära hot relaterat till internationell väpnad konflikt härrör från långsiktiga politiska meningsskiljaktigheter relaterade till frågan om självständighet från Kina, som anser att Taiwan ingår i dess territoriella suveränitet. Under flera årtionden har Kina haft missiler riktade mot Taiwan och vägrar utesluta våld som en möjlig metod för att återföra det till Pekings suveränitet. Dock har relationerna tinat under senare år, även om en bredare regional dispyt över Senkaku/Diaoyu-öarna hotar att involvera Taiwan. Hoten från uppror eller terrorism är försumbara i Taiwan.

Politiska demonstrationer är vanliga i Taiwan men är vanligtvis fredliga. Organiserad brottslighet är ett problem i Taiwan men det är osannolikt att det skulle påverka utländska resenärer. Kidnappningar blir allt vanligare men drabbar oftast rika taiwaneser. Det finns ett antal mikro-säkerhetsrisker i landet som kan påverka resesäkerhetskrav, med problem som naturkatastrofer och brott.

Funderar du på att jobba i Taiwan?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Taiwan upplevde en enorm ekonomisk utveckling efter andra världskriget och är idag bland de rikaste länderna i Asien. På 50 år mer än tiodubblades bruttonationalprodukten (BNP) och jordbruket ersattes med avancerad industri. En mycket liten hemmamarknad har tvingat landet att göra stora satsningar på export. 

Uppgången skedde eftersom regeringen satsade stort på att producera vissa varor som Taiwan kunde erbjuda billigare på världsmarknaden än någon annan, såsom textilier och livsmedel. Landets läge gjorde det till en idealisk handelspartner för länder som Japan och USA och år 2010 skrev Taiwan under ett viktigt handelsavtal med Kina. Taiwan har lyckats hänga med i utvecklingen i världshandeln och övergick till i tung industri på 1970-talet och datorteknik på 1990-talet. Regeringen har länge kontrollerat stora delar av ekonomin men har nyligen överlämnat mer och mer till marknadskrafterna. 

Taiwan producerar för närvarande en oerhörd mångfald av högteknologiska varor för export, från bilar och leksaker till bärbara datorer och skor. Exportberoendet gjorde att Taiwan blev mycket hårt drabbat av den globala finanskrisen år 2008 och eurokrisen på 2010-talet. 

Geografi

Mer än hälften av Taiwan är täckt av tät skog. Merparten av denna skog växer på östra delen av ön, i glest befolkade bergsområden. I väster finns bördiga slättområden där det bedrivs mycket jordbruk. De flesta av landets naturliga hamnar finns på västkusten och det är också där som nästan 90 procent av befolkningen bor. Taiwan ligger mellan två klimatzoner och det är stora skillnader mellan norr och söder. 

Längst norrut är klimatet tempererat, med milda vintrar och varma somrar, medan det i söder är tropiskt klimat med höga temperaturer året runt. Landet har länge lidit av surt regn på grund av luftföroreningar. Detta beror på utsläpp både från den egna industrin och från det kinesiska fastlandet. Det sura regnet har förstört många jordbruksområden. Taiwan saknar lämpliga anläggningar för avloppsrening och förorenat vatten är ett stort problem, särskilt på landsbygden.

Historia

Hankineser har bott i Taiwan sedan medeltiden men ön blev en del av Kina först i slutet av 1600-talet. Taiwan förblev en kinesisk provins i mer än 200 år. År 1895 överlämnades ön till Japan som en del av uppgörelsen efter kriget mellan Kina och Japan. Under japanskt styre moderniserades Taiwan på mycket kort tid där kraftnätverk, vägar och industri bygges upp. Efter andra världskriget tvingades Japan lämna tillbaka Taiwan till Kina. Övertagandet skedde samtidigt som det rasade inbördeskrig mellan kommunister och nationalister i Kina. 

Kriget hade en avgörande betydelse för Taiwan. År 1949 flydde det kinesiska nationalistpartiet (Kuomintang) till ön och utropade sig som Kinas rättmätiga regering under namnet Republiken Kina. Under perioden 1949-1971 var Republiken Kina erkänd av det internationella samfundet som Kinas verkliga regering. 

Sedan år 1971 och fram till idag har FN och de flesta av världens länder erkänt Folkrepubliken Kina på fastlandet som representant för Kinas befolkning. Taiwan var en enpartistat under nationalistpartiets kontroll fram till år 2000 då oppositionspartiet Demokratiska framstegspartiet vann presidentvalet. Partiet har börjat ge upp sitt krav om att överta makten över Fastlandskina och påbörjat en gradvis taiwanisering av politiken. Taiwansk dialekt har blivit ett officiellt språk, och för första gången kan taiwaneserna ha framträdande positioner inom staten. 

Samhälle och politik

Även om Taiwan i praxis varit självständigt sedan år 1949 har landet inte erkänts som en självständig stat. Under Kuomintangs styre blev taiwanesisk kultur och identitet mycket förtryckt till fördel för kinesiska traditioner. Inga andra partiet förutom Kuomintang var tillåtna och många politiska aktivister förföljdes och avrättades. Grundlagen från år 1947 var från början skrivet för att gälla hela Kina (Taiwan och Fastlandskina), men mot slutet av Kuomintangs styre i Taiwan anpassades grundlagen till de taiwanesiska förhållandena. 

Den största politiska skiljelinjen i landet går fortfarande mellan de som vill frigöra sig från Kina och bli en egen självständig stat och de som strävar efter att förenas med Kina. Under de senaste åren har landets förhållande med Kina blivit något bättre. Presidenten väljs genom direktval vart fjärde år och kan sitta högst två perioder. Dessutom finns det fem yuan. Parlamentet är den lagstiftande yuan medan regeringen är den utövande yuan. Det finns en juridisk yuan som domstol, en kontroll-yuan som granskar statens arbete och en undersökande yuan som prövar utnämnelser av tjänstemän.

Kina och Taiwan har bland annat ingått i handelsavtal med varandra. Detta öppnade upp för en starkare kontakt mellan regeringarna och tillät öppna resor mellan länderna. Efter att Demokratiska framstegspartiet (DPP) tog över makten 2016 har förhållandet länderna emellan dock återigen blivit kallare. Kina har brutit den officiella kontakten och har valt att blockera Taiwans deltagande i internationella organisationer.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen om vilka vacciner som är rekommenderade, runt 4-8 veckor innan avresa till Taiwan. Resenärer bör ha följande vacciner uppdaterade: mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och stelkramp-difteri.

Certifikat på vaccination mot gula febern krävs för de som reser från ett land där sjukdomen förekommer. 

Resenärer som anländer från eller reser genom ett område där kolerainfektion förekommer måste uppvisa certifikat för koleravaccination.

De som avser att stanna längre än tre månader måste uppvisa ett negativt HIV/AIDS-test. 

De följande vaccineringarna är rekommenderade: hepatit A, tyfus, japansk encefalit (för de som kommer medverka i utomhusaktiviteter i rurala områden) och hepatit B (för de som kan komma att ha nära kontakt med lokalbefolkningen).

Denguefeber är vanligt i södra Taiwan. Vidta åtgärder för att undvika myggbett.

Taiwan har inte varit immunt mot utbrottet av den mycket smittsamma H5N1-strängen av fågelinfluensa. För att reducera den potentiella risken för infektion är det tillrådligt att undvika fågelfarmar, kontakt med levande djur och konsumtion av dåligt tillagade rätter av fågel eller ägg.

De flesta vårdinrättningar i Taiwan kan hantera rutin- och akutärenden. Engelsktalande vårdpersonal kan finnas i vissa sjukhus. Det är tillrådligt att skaffa en omfattande sjuk- och reseförsäkring innan avresa, även om de flesta vårdgivare kräver direkt betalning. Pass kan också krävas innan behandling erbjuds. I Taiwan brukar inte sjukvårdare följa med ambulanser. 

Det finns många lokalt producerade och tillverkade mediciner tillgängliga i apotek. Importerade mediciner är tillgängliga men dyra.

Pass

Pass krävs för inresa till Taiwan och måste vara giltiga i minst sex månader från och med ankomsten.

Visum

Medborgare från över 40 länder har för närvarande visumundantagsavtal med Taiwan och är undantagna från visumkrav för turist och affärsresor (exklusive vinstdrivande och betalda aktiviteter) kortare än 90 dagar förutsatt att resenärer inte har anmärkningar i brottsregister. Svenska medborgare kan stanna i landet i upp till 90 dagar utan visum, men de måste uppvisa en returbiljett eller biljett för vidare resa inom denna tidsram. Visum kan förlängas ytterliggare 90 dagar. 

Vid ankomst måste besökare kunna uppvisa dokument som bekräftar syftet med resan och resans längd (genom biljetter).

Turistvisum: Undantaget för resor under 90 dagar

Affärsvisum: Undantaget för resor under 90 dagar för icke-vinstinriktade och obetalda aktiviteter

Studentvisum: Krävs

Resenärer som planerar att stanna i Taiwan i mer än tre månader behöver bli testade för HIV/AIDS. De måste lämna landet om testet visar sig vara positivt.

Även om gula febern inte är en sjukdomsrisk i Taiwan måste resenärer som anländer från länder där sjukdomen förekommer uppvisa vaccinationsintyg mot gula febern.

Resenärer som anländer från ett transitland i en region där kolera finns måste uppvisa certifikat för koleravaccination. För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Taiwan

Jobba i Taiwan

Lite Info

Taiwan är den autonoma ö-republiken som ligger utanför Kinas östkust och som under många år har varit ett centrum för produktion av varor för hela världen. Trots att landet kännetecknas av den kinesiska kulturen och att majoriteten av befolkningen är just kineser, så har man valt en mer öppen frihandelspolitik än vad man har gjort på fastlandet. Detta har lett till att Taiwan under efterkrigstiden har växt fram som ett ekonomiskt centrum för arbete och produktion i Ostasien.

Om arbete i Taiwan

Taiwan drivs framför allt framåt av huvudstaden Taipei som med förorter och omnejd rymmer runt 7 miljoner invånare. För dig som vill leta jobb i Taiwan kan vi tipsa om att använda Frilansgruppens jobbsökmotor och använda nyckelord som Taipei eller Taiwan i sökfältet. På Frilansgruppen finns redan en enorm databas med tjänsteutlysningar världen över. Typiska yrken som du som utlänning kan tänkas att kunna få är inom de stora utländska företagen som finns representerade i landet men också inom utbildning. 

Är du specialiserad inom t.ex. IT eller inom något tekniskt område har du goda chanser att kunna få jobb i Taiwan. Som så ofta i de asiatiska tillväxtländerna finns det också ett behov av att lära sig främmande språk och då framför allt engelska. Om du t.ex. har ett s.k. TEFL-diplom eller liknande meriter kan du ganska lätt få jobb som engelsklärare i Taiwan.

Arbetsvisum till Taiwan

Som svensk har du rätt att vistas i Taiwan under 30 dagar förutsatt att du har ansökt om ett visum innan. Åker du bara direkt till Taiwan är den ordinarie perioden 14 dagar men kan förlängas på plats. Eftersom Sverige officiellt inte har godkänt Taiwan som en egen suverän stat, finns heller inga respektive ambassader i de bägge länderna. Istället sorterar frågor om visum och arbetstillstånd under något som kallas Taipei Mission och som fungerar nästan exakt som en ambassad.

Vem får arbeta i Taiwan?

Det kan vara bra att veta vilka typer av jobb som du som utlänning kan söka i Taiwan. Framför allt handlar det om tjänster och jobb som det råder brist på i landet och bland den egna befolkningen. Exempel på sådana yrken kan vara:

Engelsklärare
Specialist inom någon akademisk disciplin
Specialist inom t.ex IT eller ingenjörsvetenskap
Företagare som vill etablera sig i landet
Idrottsmän/kvinnor eller kulturpersonligheter
Tjänster hos något utländskt eller inhemskt bolag som har verksamhet i landet

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land