Egenanställd i Sydkorea

Egenanställd i Sydkorea

Sydkorea

Huvudstad Seoul

10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Sydkorea

Sydkoreas säkerhetssituation är starkt präglad av dess relation med Nordkorea. De två sidorna är tekniskt sett fortfarande i krig då de aldrig skrev på ett formellt fredsfördrag som avslutning på Koreakriget (1950-1953). Även om relationerna har tinat något sedan konflikten så har Nordkoreas utveckling till vad somliga kallat en skurkstat tillsammans med dess ambition om kärnvapen underminerat säkerhetsutvecklingen under senare år. 

Närvaron av amerikansk militär fortsätter att utgöra en avskräckande faktor mot Nordkoreanska aggressioner sedan kriget och motverkar därmed risken för väpnad konflikt i gränsregionen. Dock fortsätter Nordkorea att utföra regelbundna provokationer, cyber-attacker och kriminell verksamhet i syfte att underminera Sydkoreas i övrigt stabila styrelseskick och dess höga standard.

Funderar du på att jobba i Sydkorea?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Sydkorea har haft en enorm ekonomisk tillväxt sedan Koreakriget 1950-1953 och har gått från att vara ett av världens fattigaste länder till att bli en av världens största ekonomier. Utvecklingen har nåtts genom att kombinera statlig kontroll med marknadsekonomi, samt att landet har importerat råvaror som sedan förädlas till olika exportvaror. Sydkorea har få naturresurser och både importerar och exporterar väldigt mycket.

Landet är idag en av världens största skeppbyggarnationer och ligger långt framme när det gäller produktionen av bilar, olika petrokemiska produkter och avancerade elektroniska produkter. Sydkorea är också en av världens ledande fiskarnationer men den positionen är idag hotad på grund av överfiske.

Sydkoreas ekonomi är dominerat av stora familjeägda konglomerat som kallas chaebol. Hyundai och Samsung är två av dem. Landet drabbades hårt av den asiatiska finanskrisen i slutet av 1990-talet och av den internationella finanskrisen 2008-2009. Sedan dess har ekonomin stabiliserats igen.

Geografi

Sydkorea ligger på den sydligaste delen av den koreanska halvön och är ett bergrikt land. 70 procent av landområdet är berg. Längs östkusten stupar fjällen tvärt ner i havet medan det i väst, i det grunda Gula havet, finns många öar och naturliga hamnar.

Landet har monsunklimat med kalla vintrar och varma, fuktiga somrar. Från slutet av juni till augusti är det regntid och mer än hälften av den årliga nederbörden faller under den perioden. Bara de sydligaste delarna av landet har över noll grader om vintern. Dessa områden blir ofta drabbade av tyfoner.

Sydkorea har på senare år huggit ned mycket skog och de ursprungliga skogsområdena är i stort sett borta. Andra miljöproblem landet sliter med är sur nederbörd, överfiske och förorening av vatten som en följd av fabriksutsläpp. Luftkvaliteten är också dålig i de största städerna.

Historia

Den koreanska civilisationen är över 4000 år gammal. Före andra världskriget var området en del av landet Korea som bildades från tre kungariken. Koreas historia präglas av att landet är geografiskt placerad mellan Kina och Japan. I många århundraden var det Kina som hade störst inflytelse över den koreanska halvön men från slutet av 1800-talet fick Japan övertaget. Landet var ett japanskt protektorat från 1905 till slutet på andra världskriget.

Efter Japans nederlag i kriget, blev Korea delat i två zoner som var ämnade att vara tillfälliga. De nordliga zonen blev administrerat av Sovjetunionen och den södra av USA. Rivaliserande regeringar etablerades i dem två landsdelarna. År 1948 blev först Sydkorea och sen Nordkorea proklamerade som självständiga stater. USA och Sovjetunionen drog sig ur. Trots det fortsatte USA att spela en viktig roll i Sydkorea, både ekonomiskt, militärt och politiskt.

Koreakriget bröt ut år 1950, efter nordkoreansk aggression. Medan USA och en FN-stöttad styrka försvarade Sydkorea fick Nordkorea militärt stöd av Kina och Sovjetunionen. När kriget avslutades efter tre år var gränsen i stora drag oförändrad, men 2,5 miljoner människor hade mist sina liv. Ett fredsavtal mellan de två staterna är ännu inte undertecknat och gränsen är stängd. 

I början av 60-talet tog Park Chung Hee makten genom en militärkupp. Först år 1988 tvingade protester fram demokrati och en grundlag som säkrade de mänskliga rättigheterna för landets befolkning.

Samhälle och politik

Sydkorea är en republik och en enhetsstat där presidenten är stats- och regeringschef. Sydkorea har varit demokratiskt sedan grundlagsändringen 1988 som stärkte parlamentets makt över presidentens. Presidenten har däremot fortfarande mycket makt. Mandatperioden för en president är 5 år och personen kan inte väljas om.

Relationen till Nordkorea präglar politiken och är också en demokratisk utmaning. Den nationella säkerhetslagen förbjuder ”statsfientliga aktiviteter” och kontakt med nordkoreanerna utan regeringens tillåtelse. Lagen har länge använts för att begränsa politisk verksamhet och undertrycka oppositionen. Nordkoreas atomprovsprängningar och raketuppskjutningar har det sista årtiondet bidragit till hårdare krigsretorik och fientliga attityder mellan länderna.

Täta band mellan politiker och olika näringslivsledare har varit problematiskt i Sydkorea. Stora korruptionsavslöjanden har gjort att de två förgående presidenterna fängslats för förskingring och mutor. Den förgående presidenten, Park Geun-hye var landets första kvinnliga president. Hon ställdes inför riksrätt avtjänar en dom på 24 år efter en stor korruptionsskandal år 2016. I maj 2017 blev den liberala Moon Jae-in, från det demokratiska partiet, vald efter två presidentperioder med konservativt styre.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen om rekommenderade vacciner cirka 4-6 veckor innan avresa till Sydkorea.

Följande vaccinationer rekommenderas: tuberkulos, tyfus, hepatit, och mul- och klövsjuka.

Under våren kan gult damm (från öknar i Kina) orsaka obehag och irritation i ögon, näsa, mun och hals, och förvärra andnings- och kroniska hjärt-kärlsjukdomar.

Sydkorea har en hög risk för malaria och resenärer rekommenderas att ha läkemedel mot sjukdomen. Risken är särskilt hög i den demilitariserade zonen, på landsbygden och i skogsområden i de norra delarna av provinserna Gyonggi och Gangwon.

När du reser på landsbygden och skogsområden är det värt att ta med myggnät med en maskstorlek mindre än 1,5 mm och insektsmedel. För ytterligare skydd kan du bestryka insektsmedel på kläder, skor och myggnät.

Följande sjukdomar kan också förekomma: japansk encefalit, tyfus och filariasis.

Det har förekommit utbrott av fågelinfluensa hos tamfåglar i Sydkorea sedan 1 april 2008. De sker mest i landsbygdsområden men har också hittats i urbana områden men utan några registrerade infektioner eller dödsfall hos människor. De koreanska myndigheterna har bemött problemen och är konstant vaksamma. Risken för människor bedöms som mycket låg. Undvik att besöka gårdar eller marknader där levande tamfåglar hanteras. Försäkra dig om att maträtter tillagade på tamfågel eller ägg är väl tillagade. Notera att den populära koreanska maträtten bi-bim-bap innehåller råa ägg.

Om du reser inom Sydkorea är det tillrådligt att skaffa en reseförsäkring för landet. Ha lokala larmnummer och addressen till närmaste sjukhus till hands när du anländer. Sjukhus kräver ofta en kontant deposition och/eller bevis på försäkring innan behandling ges.

Under utbrottet av coronavirus (Covid-19) i Sydkorea har myndigheterna höjt sin varningsnivå till högsta nivå. Flera dödsfall och flera hundra fall av infektion har rapporterats vid slutet av februari med en stor del av fallen i staden Daegu. Myndighetern har infört restriktioner på rörlighet i staden och närliggande områden medan övervakning av hälsotillstånd har skärpts vid inresepunkter till landet.

Ett väl utvecklat hälsovårdssystem finns i Sydkorea. Privata kliniker är tillgängliga i de större städerna, som fungerar som sjukhus och erbjuder en rad olika former av medicinska tjänster. Dock kan behandling vara dyrt och det är ovanligt att personalen talar engelska.

Högkvalitativ vård är tillgänglig i Seoul, Pusan, Taegu och ett fåtal andra städer, men kan vara svårt att hitta i rurala områden.

Pass

Pass krävs och måste vara giltiga i minst 6 månader från datum för inresa till Sydkorea

Visum

De flesta nationaliteter kan resa till Sydkorea i turistsyften i upp till 90 dagar utan visum genom reciprocitetsavtal mellan Sydkorea och resenärens respektive regeringar.

Turister måste ha en biljett för vidare- eller hemresa. Besökare som planerar att arbeta eller bo i Sydkorea under längre perioder måste ha erhållit ett visum innan resan och införskaffa ett registreringskort för utlänningar från ett lokalt immigrationskontor inom 90 dagar från dagen för inträde.

Individer som stannar i landet längre än perioden som har tillåtits av immigrationsmyndigheterna kan få böter som kan behöva betalas innan avresa tillåts. Byten mellan olika former av visum tillåts i regel inte och måste införskaffas vid en koreansk ambassad eller konsulat i utlandet efter utresa från Sydkorea.

Obs: För vistelser över 24 timmar behövs en registrering med Sydkoreas utrikesdepartement, men många hotell och researrangör bistår med det automatiskt. Det är rekommenderat att kontakta närmaste ambassad innan avresa för vidare detaljer.

För män av koreanskt ursprung, vars namn framgår på deras koreanska familjeregister, är det värt att vara medveten om att de kan vara förpliktade till militärtjänst, även om de reser på ett pass som utfärdats av annan nation. 

Obs: resor till Nordkorea är i nuläget enbart tillåtet i officiellt organiserade grupper. Visum kan skaffas genom officiellt erkända resebyråer eller den närmaste ambassad eller konsulat för DPRK.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Sydkorea

Jobba i Sydkorea

Lite Info

Sydkorea är ett av Asiens mest utvecklade länder. I skuggan av Japan har landet växt ut till ett industriellt och informationsteknologiskt samhälle med väldigt god levnadsstandard och många företag som bidrar till en dynamisk arbetsmarknad. Landets industri är väldigt centrerad kring sin export och det är också här de flesta karriärmöjligheterna finns.

Hur kan man söka jobb i Sydkorea?

I Sydkorea är det framför allt huvudstaden Seoul med sina nästan 11 miljoner invånare som är det stora dragplåstret och motorn i ekonomin. Här finns flera av världens största företag representerade vilket lockar en hel del kompetenser och arbetskraft utifrån. Använd Frilansgruppens sökmotor till att hitta jobb i Sydkorea. Ett tips kan t.ex. vara att söka direkt på ett företag eller yrkestitel och sen skriva South Korea eller Seoul under fältet Var. Sydkoreas ekonomi och arbetsmarknad präglas i stort av högkvalificerade jobb som kräver lång utbildning och i de flesta fall kunskap i koreanska. I takt med att Sydkoreas ekonomi har blommat och globaliserats har dock t.ex västerlänningar blivit ett vanligare inslag i den Sydkoreanska vardagen.

Arbetsvisum till Sydkorea

Som svensk har du rätt att vistas i Sydkorea upp till 90 dagar utan att ansöka om ett visa i förväg. Därefter kan du förlänga vistelsen ifall du tar kontakt med den Sydkoreanska immigrationsmyndigheten. Att skaffa sig arbetsvisum i Sydkorea kan vara ganska byråkratiskt. Framför allt är Sydkoreanska myndigheter väldigt noga med datum och du måste meddela senast 14 dagar innan ditt 90-dagars visum går ut att du ämnar att förlänga vistelsen.

Jobba som engelsklärare i Sydkorea

Ett av de populäraste jobben för utlänningar i Sydkorea är att jobba som engelsklärare. Eftersom Sydkorea har en ganska stor exportindustri och är en av Asiens starkaste ekonomier så är engelska språket något som är en mycket värdefull tillgång oavsett om det gäller skolelever eller företagsfolk i näringslivet och i industrin.
Tyvärr så är det numera inte möjligt för så kallade “non natives” att arbeta som engelsklärare i Sydkorea. Det gör att t.ex svenskar och skandinaver får det svårare att kunna lära ut engelska i landet. Men för de svenskar som har dubbla medborgarskap i något engelsktalande land står dörren fortfarande öppen. 

För att kvalificera sig som engelsklärare finns det möjlighet att studera ett s.k TEFL (Teaching English as a Foreign Langauge). Läs mer om hur du läser in TEFL-testet här.

Svenska företag i Sydkorea

EU har ett frihandelsavtal med Sydkorea vilket är väldigt gynnsamt för bland annat den svenska exporten. Det finns en rad olika svenska företag representerade i landet och en idé kan vara att ta kontakt med någon av dessa organisationer. Fördelen med att söka jobb direkt på ett svenskt företag baserat i Sydkorea är att det kan underlätta dina chanser att få ett arbetsvisum.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land