Egenanställd i Slovenien

Egenanställd i Slovenien

Slovenien

Huvudstad Ljubljana

Spela videoklipp
Spela videoklipp
Spela videoklipp

Allmänt om Slovenien

Slovenien är en parlamentarisk demokrati som blivit en stabil nation efter upplösningen av det forna Jugoslavien. Till skillnad från Serbiens eller Bosnien-Hercegovinas separation från Jugoslavien var Sloveniens självständighet i huvudsak fri från våld. Slovenien gick med Nato och EU under 2004 och anslöt sig därefter till euroområdet 2007, vilket reflekterar landets utveckling och ökade stabilitet. 

Även om Slovenien haft en positiv utveckling drabbades landet av stora ekonomiska svårigheter 2012 till följd av den ekonomiska krisen. Detta ledde nästan till att den Internationella valutafonden (IMF) fick ingripa med en internationell räddningsaktion. Det var den krisen som tillsammans med anklagelser om korruption föranledde kollapsen av den borgerliga koalitionen under 2013.

Funderar du på att jobba i Slovenien?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Slovenien var innan upplösningen av Jugoslavien den rikaste och mest industrialiserade republiken i unionen. I perioden efter självständigheten hade landet en kortvarig ekonomisk nedgång. Efter ett par år sattes den ekonomiska tillväxten igång och arbetslösheten sjönk. Slovenien har idag en god infrastruktur och en välutbildad befolkning. I tjänstesektorn är det särskilt finansverksamheten (bank, försäkringar och liknande) och turism som är de viktigaste inkomstkällorna för Slovenien. 

De största industrigrenarna är metall- och verkstadsindustrin som står för en fjärdedel av landets samlade produktionsvärde. Landet har också en betydande elektronisk industri, textilindustri och tung industri. Det produceras kemikalier, näringsmedel, träbaserade produkter, skodon, motorfordon och annat.

Trots landets ekonomiska framgångar finns det några utmaningar. Arbetsmarknaden är lite flexibel och industrin får en hård konkurrent från bland annat Kina och Indien. Den globala finanskrisen år 2008 påverkade Slovenien och även om ekonomin är på bättringsvägen så är arbetslösheten fortfarande runt 10 procent.

Geografi

Slovenien är ett bergland. I nordväst ligger Triglav (2863 meter över havet) och är landets högsta berg. Mellan bergen ligger djupa brederoderade dalar. Floderna Sava, Drava, Mura och Soča rinner genom landet. Slovenien har ett kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar i inlandet samt Medelhavsklimat vid kusten. I de högsta delarna är det alpint klimat och nästan halva landet är täckt med skog. I de nedre delarna växer ek- och bokskogar som går över till blandskog och barrskog längre upp. Över trädgränsen finns det alpint ängvegetation. 75 däggdjur finns i Slovenien som bland annat björn, hjort och lodjur.

Miljöproblemen i Slovenien är speciellt försurningen från industrin. Floden Sava är mycket förorenat på grund av industri- och hushållsutsläpp medan kusten och havet är förorenat med tungmetaller och kemikalier. Skogen näta Koper är ödelagt av sur nederbörd.

Historia

Det slovenska området i Centraleuropa var aldrig en egen stat utan underkastades bland annat av Karl den store, frankerna och tyska feodalherrar. På 1500-talet uppstod ett slovenskt skriftspråk och alla de slovenska områdena var under Habsburg. På 1700-talet uppstod en slovensk tidning, grammatik och historia och under 1800-talet blev den slovenska rörelsen starkare och politiska partier etablerades. 

Den sydslaviska (jugoslaviska) idén fick uppslutning och den nya staten upprättades år 1918. Slovenerna och kroaterna strävade efter inre självstyre medan serberna ville ha en stark och centralstyrt stat. Titos maktövertagande år 1945 ledde till en hårdhänt kommunism och 10 000 slovener, anklagade för antikommunism, avrättades. Militant serbisk nationalism på 1980-talet med Slobodan Milošević i spetsen var det som påbörjade slutet för Jugoslavien. 

Slovenien gick år 1989 starkt in för demokrati med starka protester från Serbien. Förhandlingarna ledde inte någon vart och Slovenien förklarade sig självständigt år 1991. Serbien angrep i samband med självständighetsförklaringen men drog sig tillbaka efter 10 dagar.

Samhälle och politik

Slovenien har den mest homogena befolkningssammansättningen av de tidigare jugoslaviska republikerna och utgjorde innan unionsupplösningen för den rikaste och mest industrialiserade delen. Drnovšek, statminister nästan sammanhängande från 1994 till 2002, får ofta äran för att ha lett Sloveniens lyckade övergång från planekonomi till marknadsekonomi. Efter en nedgångsperiod efter självständigheten upplevde Slovenien en god ekonomisk utveckling. Tillsammans med de historiska banden till väst och en stabil demokrati ledde till att Slovenien var en av de nya staterna i Östeuropa som klarade sig bäst. Slovenien höll, som enda land, en folkomröstning om medlemskap till NATO- och EU. I båda valen var det en majoritet som var för medlemskapen. Slovenien blev medlem i NATO och EU år 2004. Euron infördes år 2007.

Förhållandet mellan Slovenien och Kroatien har varit spänt på grund av en konflikt om ett viktigt fiskeområde i Piranabukten i det Adriatiska havet. Båda staterna gör också krav på fyra små byar.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör kontakta läkare eller annan medicinsk rådgivning innan resan, för att få aktuell information om hälsorisker och rekommenderade vaccinationer.

Hälsorisker i samband med resor till Slovenien är generellt mycket låga. Vaccinationer mot hepatit A, MMR (mässling/påssjuka/röda hund) och stelkramp-difteri rekommenderas. Rabiesvaccination rekommenderas eventuellt, beroende på planerade aktiviteter i Slovenien.

Risk för att drabbas av fästingburen encefalit förekommer i Sloveniens skogsregioner och därför bör resenärer med avsikt att stanna långa perioder på landsbygden använda insektsmedel. Blir man biten under vistelsen i Slovenien bör läkare kontaktas omedelbart.

Sjukvården i Slovenien håller generellt sett hög standard, särskilt i de större städerna. Innehav av det europeiska sjukförsäkringskortet (tidigare E111) ger tillgång till statlig sjukvård gratis, trots det är det klokt att även ha en heltäckande försäkring. Icke-EU-medborgare behöver sjukförsäkring.

Pass

Slovenien medverkar i det EU-ledda Schengenavtalet, vilket innebär ett avlägsnande av gränskontroller mellan 22 EU-länder samt Island och Norge. Medborgare från Schengenländer behöver uppvisa giltig dokumentation på sitt EU-medborgarskap, men behöver inte pass för inresa i Slovenien. Dock är det klokt att som resenär från ett Schengenland ändå ha med sig sitt pass i det fall man eventuellt blir skyldig att bevisa sin identitet.

Storbritannien och Irland är inte en del av Schengenavtalet, och eftersom Cypern, Bulgarien och Rumänien ännu inte är helt integrerade i avtalet måste medborgare från samtliga av dessa fem länder ha ett giltigt pass för inresa i Slovenien. Medborgare från länder utanför EU behöver också ett giltigt pass för inresa i Slovenien. Passet måste ha en giltighet på minst tre månader.

Visum

För medborgare från andra EU-länder, Australien, Kanada, Nya Zeeland, Japan och USA krävs inte visum för att besöka Slovenien (eller något annat EU-land). Planerar man att resa till Slovenien rekommenderas det att ta kontakt med närmaste ambassad angående visumbehov. De resenärer som behöver visum kan erhålla dessa från slovenska ambassader och konsulat innan resan till Slovenien.

Alla icke-EU-medborgare som vistas längre än tre dagar i Slovenien är skyldiga att registrera sig hos den lokala polisen. Hotell brukar göra detta å sina utländska gästers vägnar, men resenärer som bor i privat logi måste vara noga med att själva registrera sig. Registreringen är tillgänglig 24 timmar om dygnet på polisstationer och är gratis.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Resenärer kan finna information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Slovenien på European Commission Visa Policy website.

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Slovenien

Jobba i Förenade Arabemiraten / Dubai

Lite Info

Dubai är Mellanösterns turist- och nöjesregion nummer ett. Här kan du göra allt från att bo på konstgjorda öar, besöka lyxhotell till att åka skidor i inomhusanläggningar. Dubai attraherar människor från hela världen som kommer och jobbar i emiratet. Här kan du arbeta med allt möjligt som rör turism, restaurang, byggindustri och IT. 

Att arbeta i Dubai som utlänning kan ha en rad olika fördelar. Förutom det varma klimatet och det stora utbudet av nöjen behöver du inte betala skatt på arbetad inkomst. Trots att priserna kan vara ganska höga så bidrar detta till att du kan leva relativt bra även på en medelinkomst.

Hur hittar jag arbete i Dubai?

Som svensk har du ganska goda förutsättningar att hitta arbete i Dubai. Även om Dubai drabbades hårt av av krisen i slutet på 00- talet och flera stora byggnationsprojekt lades på is, så finns här en mycket dynamisk och flexibel arbetsmarknad som spänner över en mängd olika yrkesgrenar och områden. 

Turismen är en fortsatt stor sektor med plats för kockar och restaurangmänniskor. Även IT och webb, flygpersonal och ingenjörer finns det ett behov av. Människor med goda språkkunskaper är också extra attraktivt då människor och företag från hela världen finns representerade här.

Arbetsvisum till Dubai

Dubai ingår i Förenade Arabemiraten vilket kort kan förklaras som ett federation av 7 stycken olika småstater där varje emirat är ganska självständigt. Vad det gäller arbetsregler och tillstånd gäller ibland olika saker beroende på vilket emirat som det är frågan om. Du har rätt att vistas i Förenade Arabemiraten i 30 dagar utan att på förhand behöva ansöka om visum. För att få arbetstillstånd i Dubai behöver du först och främst ha ett jobb eller en arbetsgivare som vill anställa dig och som är beredd att ansöka om ett arbetsvisum åt dig. Du har rätt att söka jobb under tiden du befinner dig i Dubai på ditt turistvisum.

Här nedan följer några viktiga länkar för dig som vill lära dig mer om hur du får arbetsvisum till Förenade Arabemiraten:

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land