Egenanställd i Slovakien

Egenanställd i Slovakien

Slovakien

Huvudstad Bratislava

Spela videoklipp
Spela videoklipp
Spela videoklipp

Allmänt om Slovakien

Slovakien anses vara en säker destination. Även om det finns pågående sociala problem inom landet utgör dessa i allmänhet inga direkta säkerhetshot.

Funderar du på att jobba i Slovakien?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Slovakien har gått från planekonomi till marknadsekonomi. Övergången har gått långsamt på grund av korruption och politisk instabilitet, men Slovakien blev betraktat som ett av EU:s nya medlemstater med den starkaste ekonomi år 2004. Låga skatter har gjort landet attraktivt för utländska investerare och banksektorn är nästan helt i utländska händer.

Industrins- och jordbrukets andel av bruttonationalprodukt (BNP) har minskat sedan slutet av 1990-talet samtidigt som tjänstesektorn har ökat. Slovakien är beroende av import av olja och gas från Ryssland. Tjeckien och övriga EU-länder är andra viktiga handelspartners. Slovakiens vattendrag används för gods- och persontransporter och det finns förbindelser till floder i andra europeiska länder. Regeringen vill utnyttja landets centrala läge mitt på kontinenten och utveckla det till ett transportknytpunkt i Europa.

Trots finanskrisen 2008 gick Slovakien från att vara låntagare till bidraggivare i Världsbanken samma år. BNP sjönk lite under 2009 men kom raskt på benen igen, och samma år bytte Slovakien valuta till euro.

Geografi

Norra och centrala delarna av Slovakien domineras av bergskedjan Karpaterna, med toppar på upp till 2655 meter över havet. Floder som rinner från bergen till slätterna kännetecknar landets södra del. De flesta mindre floder mynnar ut i floden Donau. Slovakien har ett kontinentalt klimat med kalla, torra vintrar och varma somrar. I bergsområdena är det både svalare och mer nederbörd än på slätterna i söder där huvudstaden Bratislava ligger. 

I det forna Tjeckoslovakien var kol en vanlig energikälla, och luftföroreningar i Slovakien är fortfarande ett stort problem. Utsläpp från industrin utgör ett stort miljöhot förutom att det är mycket hälsofarligt för landets befolkning. Lungcancer är vanligt i de mest förorenade områdena. Stora delar av skogen har förstörts av surt regn från Polen och det forna Östtyskland. Ökenspridning orsakas av jordbruket och gruvindustrin skapar också utmaningar på miljöområdet.

Historia

Slovakien var en del av Österrike-Ungern fram till att första världskriget tog slut 1918. Då bildade landet en ny stat tillsammans med Tjeckien; Tjeckoslovakien. År 1938 ingick Storbritannien, Frankrike, Italien och Tyskland ett avtal om att dela upp landområdena i Tjeckoslovakien, och därmed blev Slovakien en självständig stat. Landet var allierat med Tyskland under andra världskriget.

Efter kriget blev Tjeckoslovakien återupprättat under stor inflytelse från det kommunistiska Sovjetunionen. Många slovaker önskade att Slovakien skulle fortsätta att vara en självständig stat, och den nationalismen levde vidare genom hela kalla kriget. Den fredliga ”sammetsrevolutionen” 1989 slutade med avveckling av det kommunistiska styret i Tjeckoslovakien och samtidigt blottlade det de motstridiga intressen mellan slovaker och tjecker. År 1993 delades Slovakien och Tjeckien men länderna har fortsatt att ha nära förbindelser.

Samhälle och politik

Slovakien är en parlamentarisk republik. Presidenten har en viss politisk roll, men den verkställande makten vilar huvudsakligen på premiärministern och regeringen. Nationalrådet, Slovakiens lagstiftande församling, har 150 medlemmar. Partisystemet är uppsplittrat och koalitionsregeringar har varit vanligt. Sedan slutet av 1990-talet har regeringen fokuserat på modernisering av ekonomin genom att locka till sig utländska investeringar. Dessa förändringar har lett till stora skillnader mellan rika och fattiga, där pensionärer och romer drabbats hårdast.

Slovakiens cirka 375 000 romer lever under mycket svåra förhållanden och de flesta bor i baracker i städernas utkanter. Under 2004 blev Slovakien medlem i både EU och försvarsalliansen NATO. De senaste åren har emellertid nationalistiska krafter växt sig starkare, något som har skapat ett starkt motstånd mot minoriteter. Protester mot EU:s krispaket och anklagelser om korruption har präglad politiken.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en allmänläkare eller resehälsospecialist 4-6 veckor innan avresa, för att få den senaste information gällande vaccineringar inför resa till Slovakien. Resenärer bör ha följande vacciner uppdaterade: influensa, polio, MPR (mässling/påssjuka/röda hund) och stelkramp-difteri. Vaccinationer mot hepatit A och B och tyfus rekommenderas också.

Fästingburen encefalit är vanligt i Slovakien. Resenärer bör vidta försiktighet om planen är att besöka skogsområden under sommarmånaderna.

Sjukvård och vårdinrättningar är allmänt tillgängliga i Slovakien, även om kvaliteten och tillgängligheten varierar från städerna till landsbygden. Ambulanser är överlag inte utrustade till lika hög standard som i andra västerländska länder. Endast ett begränsat antal läkare och sjuksköterskor talar engelska. Läkare och sjukhus förväntar sig mest sannolikt kontant betalning för de flesta medicinska behandlingar, oavsett rese- och sjukförsäkring. Det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) är giltigt och accepteras inom den slovakiska sjukvården.

Medicinska recept utfärdade utanför Slovakien är inte giltiga, en lokal läkare måste utfärda recept om läkemedel krävs. De flesta läkemedel är tillgängliga lokalt men resenärer kan behöva ta med sig vissa läkemedel, som i sådana fall behöver åtföljas av lämplig dokumentation.

Pass

Alla utländska medborgare behöver pass med tre månaders giltighet för inresa i Slovakien, förutom EU-medborgare som innehar ett giltigt EU-identitetskort.

Visum

Medborgare från EU, USA, Australien och Kanada får stanna i landet i upp till 90 dagar utan visum. Vistelse över 90 dagar kräver ytterligare godkännande. Resenärer från länder utanför EU bör kontakta närmaste slovakiska ambassad eller konsulat för information. Resenärer från länder utanför EU kan behöva uppvisa bevis på att de innehar de ekonomiska medel som krävs för att täcka uppehället under vistelsen i Slovakien. För att uppfylla kraven krävs en daglig budget för uppehälle på 50 US-dollar per dag.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Resenärer kan finna information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Slovakien på European Commission Visa Policy website.

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Slovakien

Jobba i Förenade Arabemiraten / Dubai

Lite Info

Dubai är Mellanösterns turist- och nöjesregion nummer ett. Här kan du göra allt från att bo på konstgjorda öar, besöka lyxhotell till att åka skidor i inomhusanläggningar. Dubai attraherar människor från hela världen som kommer och jobbar i emiratet. Här kan du arbeta med allt möjligt som rör turism, restaurang, byggindustri och IT. 

Att arbeta i Dubai som utlänning kan ha en rad olika fördelar. Förutom det varma klimatet och det stora utbudet av nöjen behöver du inte betala skatt på arbetad inkomst. Trots att priserna kan vara ganska höga så bidrar detta till att du kan leva relativt bra även på en medelinkomst.

Hur hittar jag arbete i Dubai?

Som svensk har du ganska goda förutsättningar att hitta arbete i Dubai. Även om Dubai drabbades hårt av av krisen i slutet på 00- talet och flera stora byggnationsprojekt lades på is, så finns här en mycket dynamisk och flexibel arbetsmarknad som spänner över en mängd olika yrkesgrenar och områden. 

Turismen är en fortsatt stor sektor med plats för kockar och restaurangmänniskor. Även IT och webb, flygpersonal och ingenjörer finns det ett behov av. Människor med goda språkkunskaper är också extra attraktivt då människor och företag från hela världen finns representerade här.

Arbetsvisum till Dubai

Dubai ingår i Förenade Arabemiraten vilket kort kan förklaras som ett federation av 7 stycken olika småstater där varje emirat är ganska självständigt. Vad det gäller arbetsregler och tillstånd gäller ibland olika saker beroende på vilket emirat som det är frågan om. Du har rätt att vistas i Förenade Arabemiraten i 30 dagar utan att på förhand behöva ansöka om visum. För att få arbetstillstånd i Dubai behöver du först och främst ha ett jobb eller en arbetsgivare som vill anställa dig och som är beredd att ansöka om ett arbetsvisum åt dig. Du har rätt att söka jobb under tiden du befinner dig i Dubai på ditt turistvisum.

Här nedan följer några viktiga länkar för dig som vill lära dig mer om hur du får arbetsvisum till Förenade Arabemiraten:

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land