Egenanställd i Qatar

Egenanställd i Qatar

Qatar

Huvudstad Doha

10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Qatar

Qatar är ett stabilt land utan påtagliga omedelbara säkerhetshot. En stark polisiär infrastruktur innebär att det finns minimal risk för militanta grupper och terrorister att etablera sig. Detta förstärks av en allmän apati till politiska rättigheter bland infödda Qatarier, främst på grund av den ekonomiska ersättning som de får från staten. Tack vare en högkonjunktur från oljeindustrin har Qatar kunnat betala missnöjda medborgare, men utan att ta itu med långsiktiga problem från arbetslöshet och ett överberoende på utländsk arbetskraft. Den dåliga statusen för arbetares rättigheter för utländska arbetstagare utgör ett anseende hot mot organisationers rykte, mest av allt inom byggbranschen.

Funderar du på att jobba i Qatar?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Innan olja upptäcktes i början av 1940-talet var Qatar bland de fattigaste områdena i Mellanöstern. Oljan förändrade landets ekonomi och Qatar är nu ett av världens rikaste länder. Befolkningen har en mycket hög levnadsstandard. Landet har en relativt blygsam produktion av råolja men besitter världens tredje största reserver av naturgas. Industrisektorn är inriktad på olje- och gasindustrin och det bedrivs även jordbruk i mindre omfattning. 

För att minska beroendet av olje- och gasinkomsterna försöker landet utveckla den privata sektorn. Som ett led i denna strategi etablerades en teknik- och vetenskapspark år 2004. Målet är att attrahera både lokala och utländska företag. Qatars viktigaste handelspartners är Japan, Korea, Singapore, USA, EU, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Infrastrukturen för transporter har, liksom andra delar av samhället, moderniserats och Qatar har goda väg-, sjö- och flygförbindelser.

Geografi

Det mesta av Qatar består av torrt ökenlandskap, som utan konstbevattning inte är lämpat för jordbruk. Landet är platt och den högsta punkten ligger bara 105 meter över havet. På sommaren kan temperaturen stiga till 50 ºC medan temperaturen under vintertid ligger runt 20 ºC. Landet har lite nederbörd men hög luftfuktighet vilket beror på avdunstningen från den Persiska viken. Qatar står inför ett antal utmaningar på miljöområdet. Förutom smog och surt regn har landet plågats av luftföroreningar efter Gulfkriget i början på 1990-talet. Utsläpp från oljeindustrin har förorenat grundvattnet medan marken har förstörts av bekämpningsmedel och konstgödsel. Qatar är det land i världen som släpper ut mest koldioxid per invånare.

Historia

Redan 4000 f.kr fanns bosättningar i Qatar, men historiskt har landet inte spelat någon framträdande roll. På 1700-talet erövrade beduinklanen Khalifa både Bahrain och Qatar. År 1867 uppstod en intern maktkamp i Khalifaklanen och de nuvarande ledarna, Thani-familjen, tog med hjälp av britterna makten i Qatar. År 1916 blev landet ett brittiskt protektorat. Planen var att Qatar skulle ingå i Förenade Arabemiraten men Thani-familjen var inte överens med de övriga länderna om kraven för medlemskap och år 1971 blev Qatar en självständig stat. Under perioden efter självständigheten var det interna konflikter i den styrande familjen om rollen som ledare, eller emir. Sedan år 1995 har ledarskapet varit stabilt och det har skett en betydande politisk och ekonomisk modernisering av landet.

Samhälle och politik

Även om Qatars grundlag från år 2005 upprättade en rådgivande parlament där 30 av parlamentets 45 medlemmar väljs av folket har emiren och al-Thanifamiljen fortfarande all makt i landet. Det har fortfarande inte genomförts ett val till det rådgivande parlamentet, partiet är förbjudna och emiren tar alla större beslut. 

Mer rutinmässiga beslut tas av regeringen där medlemmarna är utnämnda av emiren. Nästan alla regeringsmedlemmar är släkt med emiren eller är anhängare till familjen. Emirens ledarstil är auktoritär men på samma gång har medborgarnas välfärd stått i fokus och andra inflytelserika familjer är därför lojala mot den sittande ledningen. 

Emiren utnämner landets domare och det finns dessutom en shariadomstol som dömer enligt islamsk tro. Bara en av fem qatarier är född i landet och de flesta invånarna är gästarbetare från Indien, Iran och Nordafrika. Kvinnor har samma rättigheter som männen på pappret men i praktiken blir kvinnors rättigheter ofta kränkta. I Qatar finns även högkvarteret för den arabiskspråkiga och Qatar-finansierade TV-kanalen Al Jazeera. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Du bör ha omfattande försäkringskydd, inklusive sjukförsäkring, innan avresa till Qatar.

Alla resenärer bör försöka besöka antingen deras personliga läkare eller en resehälsospecialist 4-8 veckor innan avresa. Specifikt bör du se till att du har uppdaterade vaccinationer för: Hepatit A, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och stelkramp-difteri. Rabies och hepatit B kan också rekommenderas.

Resenärer bör ta med sig tillräckliga mängder av alla nödvändiga mediciner för sin vistelse, och se till att de är i sina ursprungliga behållare, se till att de är tydligt märkta och medta ett undertecknat, daterat brev från sin läkare som beskriver alla relevanta medicinska tillstånd och läkemedelsrecept.

Under februari och mars 2020 har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Qatar, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Internationellt resande är och förväntas vara fortsatt påverkat. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel. Reserestriktioner kan komma att införas.

Tillgången till sjukvård kan vara begränsad eller otillgänglig utanför de större städerna. Många läkare och sjukhus kommer att förvänta sig betalning i kontanter, oavsett vilket försäkringsskydd du har.

Pass

esenärer måste resa in i Qatar med ett pass som är giltigt i minst sex månader från inresedagen.

Visum

Medborgare i följande länder kan få visum vid ankomsten till Doha för 28 amerikanska dollar:

Andorra, Australien, Österrike, Belgien, Brunei, Kanada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Hong Kong, Island, Irland, Italien, Japan, Liechtenstein, Luxemburg, Malaysia, Monaco, Nya Zeeland, Norge, Portugal, San Marino, Spanien, Sverige, Singapore, Sydkorea, Schweiz, Nederländerna, USA, Storbritannien, Vatikanstaten.

Enbart kredit/kontokort godtas för betalning av visum, och visumet är giltigt för 30 dagar. Visum för flera inresor och affärsvisum måste sökas vid ett qatariskt konsulat.

Medborgare i länder som är del av Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) behöver inte visum.

Medborgare från övriga länder måste erhålla ett avancerat visum. Det är nödvändigt att ha en sponsor i Qatar för att ansöka om dessa. De flesta stora hotell kommer att sponsra ett besök, mot en avgift, om en bokning görs.

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Qatar

Jobba i Qatar

Lite Info

Qatar är den lilla ö-staten som ligger i Persiska viken och som är ett av de mest moderna och dynamiska samhällena i regionen. Här har du möjligheten att jobba utan att betala någon som helst inkomstskatt. Landet har också, på grund av stora oljetillgångar, en mycket utvecklad och dynamisk arbetsmarknad.

Typ av jobb

Den vanligaste anställningsformen för västerlänningar är någon form av kontraktsbaserad anställning och ofta inom sektorer där den inhemska arbetskraften inte räcker till. De flesta arbeten är också förlagda till huvudstaden Doha eller någonstans i stadens närhet. Utlänningar som jobbar i Qatar behöver inte betala någon inkomstskatt överhuvudtaget, och detta i samband med att lönerna generellt är bland de högsta i regionen gör att en anställning i Qatar kan vara ganska lukrativt för en arbetstagare.

Arbetsvisum och jobb i Qatar

För att hitta jobb i Qatar måste du med största sannolikhet gå via en agent eller en förmedling. Som svensk har du rätt att åka till Qatar och få ditt visum på plats när du landar. Detta gäller dock inte för arbetsvisum och som utlänning har du inte rätt att åka ner till landet och söka jobb. Den vanligaste proceduren är att man tar kontakt med en av dessa förmedlingar och att dessa eller en eventuell arbetsgivare ställer upp som sponsor för din anställning. 

Sponsorskapen sträcker sig oftast under en begränsad period till exempel 6 månader, 1 år och så vidare. Dessa agenter eller jobbförmedlingar tar hand om det mesta av de tillstånd som krävs för att du ska få jobba i Qatar och brukar normalt sett förmedla jobb inom sektorer som t.ex IT, Data- och systemvetenskap, lärarjobb mm. Här nedan kan du hitta några av de största jobbagenterna och rekryteringsfirmorna för arbete i Qatar.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land