Egenanställd i Peru

Egenanställd i Peru

Peru

Huvudstad Lima

10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Peru

Även om upprorshotet från rebellgruppen Den lysande stigen (Perus kommunistiska parti) har minskat betänkligt under det senaste årtiondet så fortsätter gruppen att vara relevant i delar av sydväst, där rebellerna fortsätter att utföra periodvisa attacker mot säkerhetsstyrkor och kidnappningar. 

Det finns en hög nivå av organiserad brottslighet i Peru då landet är en av världens ledande globala producenter av kokain. Småbrottslighet är det troligaste hotet resenärer riskerar att stöta på i Peru. Civila oroligheter är vanliga och har blivit allt vanligare i de mineralrika områdena av landet allt eftersom utländska investeringar har flödat in för att exploatera Perus omfattande naturrikedomar. Trots historiska spänningar med Ecuador och periodvisa bråk med landets södra granne, Chile, så är risken för mellanstatliga konflikter låg. 

Funderar du på att jobba i Peru?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Perus ekonomi har svängt mycket under efterkrigstiden. Efter en stor tillväxt inom mineralutvinning och fiskeindustrin på 1960-talet uppstod en ekonomisk kris på 1980-talet som ledde till att marknadspriserna på landets exportvaror sjönk dramatiskt. Efter omfattande ekonomiska reformer under början av 1990-talet gick den höga inflationen ner. Under de senaste 15 åren har gruvindustrin och export av råvaror lett till en betydlig ekonomisk tillväxt, något som först och främst gagnat eliten i storstäderna. Stora delar av befolkningen lever i fattigdom, särskilt de som bor i landsbygdsområden och i städernas slumområden.

De främsta exportvarorna är fiskmjöl, bomull, socker, kaffe och mineraler som silver, koppar, zink, olja och guld. Turistnäringen är viktig och omfattar främst kulturarvet Machu Pichu och den storslagna naturen i Anderna och Amazonas.

Trots att Peru haft starkare ekonomi har de problem med en stor svart ekonomi. Den svarta ekonomin består särskilt av narkotikahandel då landet är världens största producent av kokain.

Peru för en frihandelsvänlig ekonomisk politik. Den viktigaste handelspartnern är Kina efterföljt av EU och USA.

Geografi

Bergskedjan Anderna delar Peru i tre olika regioner. De torra kustområdena på västra sidan om bergskedjan består av en smal slätt med lite nederbörd och få skillnader mellan årstiderna. Höglandet är fuktigt, med frekventa skyfall och kallare väder än resten av landet. På östra sidan av Anderna är klimatet tropiskt med hög temperatur och mycket nederbörd under regnperioden. Under de senaste tio åren har Perus klimat blivit onormalt mycket påverkat av väderfenomenet El Ninõ. Varma havsströmmar från stilla havet ändrar riktning och går längs ekvatorn mot kusten av Sydamerika. Vattnet pressar tillbaka den kalla Humboldtströmmen utanför Peru och skapar problem med torka och fiskenäringen.

Landet är rikt på resurser och den snabba industriella utvecklingen under efterkrigstiden har gjort att luft- och vattenföroreningar till ett betydande miljöproblem, och regnskogsavverkningen är ett konstant problem. Ett annat problem är de skador på landskapet som miljöskadliga utsläpp från gruvindustrin skapar.

Historia

De äldsta spåren av bosättare i Peru är minst 12 000 år gamla. På 1100-talet växte inkariket fram runt staden Cuzco, som ligger i den sydliga delen av dagens Peru. Riket växte och på 1400-talet påbörjades de erövringar som ledde till att Inkariket omfattade en tredjedel av Sydamerika. År 1532 erövrade spanjorerna Cuzco och tog på kort tid makten över hela riket. Under de följande århundradena byggdes gruvor och odlingar i området, där de infödda arbetade som slavar. För urbefolkningen var det spanska koloniväldet katastrofalt. Kombinationen av krig, nya sjukdomar och tvångsarbete ledde till att många dog.

Efter en rad uppror mot det kolonialstyret blev landet självständigt år 1821, som ett av de sista i Sydamerika. Den nya staten präglades av konflikter mellan olika rebellgrupper och krig med grannländerna Ecuador och Chile. Under 1900-talet skiftade makten mellan militärdiktaturer och demokratiskt valda ledare. Den sista militärregimen avgick 1980. 1980–90-talet präglades av växande narkotikahandel, ekonomiska kriser och socialt missnöje. Det uppstod vänsterradikala gerillagrupper och i den brutala konflikten med armén blev över 69 000 människor dödade.

Samhälle och politik

Peru är en republik där presidenten är stats-, militär-, och regeringschef. Presidenten väljs för en femårsperiod men kan inte väljas två gånger på rad. Kongressen är den lagstiftande församlingen. På 2000 och 2010-talet har politiken varit präglat av korruptionsskandaler och stora demonstrationer. Det är ofta urbefolkningen som protesterar mot vilka naturresurser som blir utnyttjade och hur industrierna förstör miljön. Andra viktiga politiska frågor handlar om den ökande kriminaliteten och narkotikahandeln. Peru kritiseras också för sin användning av dödstraff och polisen och säkerhetsstyrkorna anklagas regelbundet för slumpvis fängsling, tortyr och andra övergrepp.

Det är fortsatt stora ekonomiska skillnader mellan de olika delarna av landet och sociala klasser. De spansktalanden och ättlingar till européerna utgör eliten medan den svarta minoriteten blir mest diskriminerade. Urbefolkningen och till viss grad de med asiatiskt ursprung har också lägre status i samhället.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att kontakta en läkare eller vårdcentral minst 4-8 veckor innan avresa.

Det är synnerligen viktigt att kolla så att alla vaccinationer är uppdaterade, inklusive stelkramp-difteri, mässlingen, påssjuka och röda hund. Vaccinationer mot hepatit A och B samt tyfus rekommenderas.

Förebyggande medicin mot malaria i form av lariam, malarone eller doxyferm rekommenderas för alla resenärer, utom de som endast reser till Lima eller andra områden som ligger över 1500 meter över havet.

Gula febern vaccination är rekommenderat för alla resenärer som besöker Amazonasregionen. Om du nyligen har besökt ett land eller region som veterligen är infekterat kommer det krävas att du visar upp ett gula febern vaccinationscertifikat vid inresa i Peru.

Peru har erfarit utbrott av denguefeber som mestadels har varit koncentrerade till kustregionerna. Det finns för nuvarande ingen vaccination mot denguefeber och det är klokt att alltid använda myggmedel. Kläder som inte exponerar huden minskar också sannolikheten för att bli biten.

Vissa resenärer kan erfara höjdsjuka, speciellt i Cusco. Det rekommenderas att ha en period på två till fyra dagar för att acklimatisera sig. Resenärer bör se till att dricka mycket vatten och undvika ansträngande aktiviteter under denna tid.

Det är rekommenderat att ha en omfattande rese-och sjukförsäkring innan avresa.

Bra medicinsk vård är tillgänglig i de stora städerna men är vanligtvis begränsad i rurala områden.

Pass

Besökare i Peru måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader från och med inresedatumet. 

Visum

De flesta europeiska, amerikanska, kanadensiska och australienska medborgare behöver inte ett visum för att resa till Peru för turistrelaterade besök. De peruanska myndigheterna kommer ge dig ett immigrationsdokument vid ankomst till landet (antingen via flyg eller vid gränskorsningar) som tillåter dig att stanna i maximalt 90 dagar. Det är rekommenderat att kontrollera, och efterfråga att de 90 dagarna blir tilldelade eftersom den tillåtna vistelsetiden i vissa fall blir kortare. Om du behöver mer än de tilldelade 90 dagarna är det rekommenderat att kontakta immigrationsmyndigheterna åtminstone en vecka innan ditt immigrationsdokument är på väg att löpa ut. Förlängningar kostar ungefär 30 amerikanska dollar. Det är mycket viktigt att du behåller din kopia av immigrationsdokumentet under hela din vistelse eftersom det kommer efterfrågas vid avresan från Peru. Att stanna längre än tillåtet utan immigrationsmyndighetens tillåtelse leder till signifikanta kostnader och kan resultera i antingen arrest eller deportering.

Ett affärsvisum krävs för alla medborgare som reser till Peru för betalt arbete. Vid avresa måste affärsresenärer som har rest på ett affärsvisum fylla i ett formulär från SUNAT, den nationella skattemyndigheten. Dessa formulär är tillgängliga på Limas flygplats och kan anskaffas innan avresa från din lokala peruanska diplomatiska bestickning.

Vid alla tillfällen är det klokt att kontakta din lokala peruanska diplomatiska bestickning för att fråga om specifika dokumentationskrav och kostnader. För ytterligare information, besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Peru

Jobba i Peru

Lite Info

Frilansgruppen guidar dig till hur du kan få ett jobb i Peru. Det stora landet på Sydamerikas västkust erbjuder kanske bland de mest varierande klimaten i världen med bördiga dalar, djungel skog, karga öknar och Andernas höga berg. Peru är också platsen för många fantastiska lämningar från den mäktiga inkakulturen som blomstrade här innan de spanska kolonialisterna kom. Här finns möjligheter för dig att göra en insats som till exempel volontär, engelsklärare eller med andra yrkeskompetenser som kan komma väl till pass i det relativt fattiga landet Peru.

Volontärjobb i Peru

Peru är ett land som i stora delar är väldigt fattigt. Trots stora naturtillgångar i form av råvaror och jordbruksmark så är i stora delar eftersatt vad det gäller kunskap och arbetsmarknad. Det finns en rad olika internationella organisationer som verkar i landet som sysslar med allt från utbildning, infrastruktur och bevarandet av natur och regnskog. Här nedan följer ett par organisationer som har verksamhet eller koppling till Peru

Arbetsvisum till Peru

Som EU-medborgare har du rätt att vistas i upp till 90 dagar i Peru utan att ansöka om visum på förhand.
Vad det gäller arbetsvisum måste du först och främst ha ett godkännande från en organisation eller ett peruanskt företag. Du som privatperson kan aldrig själv ansöka om ett arbetsvisum utan det sker helt och hållet mellan den berörda organisationen och de peruanska myndigheterna.

Jobb som engelsklärare i Peru

Ett bra tips kan vara att söka jobb som engelsklärare. Peru är till största delen spansktalande och det finns ett stort sug efter engelskakunskaper framför allt hos medelklassen i städer som Lima eller Arequipa. Det finns också en rad olika volontärprogram som syftar till att lära ut engelska till människor som bor på landsbygden men det är framför allt i städerna som den största efterfrågan finns. Här nedan ser du de senaste jobbutlysningar som engelsklärare i Peru.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land