Egenanställd i Österrike

Egenanställd i Österrike

Österrike

Huvudstad Wien

Spela videoklipp
Spela videoklipp
Spela videoklipp

Allmänt om Österrike

Österrike anses vara ett säkert resmål. Landets säkerhetsprofil, stabilitet och dess uttalade neutralitetspolitik innebär att betydande riskfaktorer är i stort sett frånvarande.

Utländska resenärer är mest utsatta för småbrottslighet, som uppfattas öka i tätorterna, inklusive Wien. Oroligheter i form av protester och demonstrationer kan också periodvis förekomma, vilket kan påverka resor och affärsverksamheters kontinuitet. Ökningen av immigration och stigande stöd för extremhögern kan leda till ytterligare risker relaterade till oroligheter och hatbrott.

Funderar du på att jobba i Österrike?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Trots sitt EU motstånd är Österrike ett av de länder som dragit mest fördelar av unionsutvidgandet på 2000-talet. Österrikes företag har flyttat verksamheten till Östeuropa och handeln har ökat. Resultatet har varit ökad tillväxt i ekonomin. Bruttonationalprodukten (BNP) per invånare har varit bland Europas högsta sedan slutet av 1980-talet, något som kan förklaras av privatisering av statliga företag. 

Idag finns det inga företag som ägs av staten. Skattetrycket var innan högt, även i relation till andra EU länder, men detta har sjunkit kraftigt sedan millennieskiftet. Den globala finanskrisen år 2008 gjorde att Österrikes inflation har ökat de senaste åren. Ett annat problem är bristen på utbildad arbetskraft. Detta är delvis löst genom utländsk arbetskraft. Även om cirka 40 % av Österrikes landyta används till jordbruket så står näringen för mindre än 2 % av BNP. Viktigast är industri- och tjänstesektorn, särskilt turistnäringen. Österrikes största handelspartner är Tyskland och 70 % av handeln sker innanför EU.

Geografi

Österrike är ett litet land i hjärtat av Europa. 60 % av landet består av berg. Alperna dominerar i söder och väst och i detta område är klimatet alpint. Dalar möjliggör resande i landet men vägnätet är präglat av ett stort antal broar och tunnlar. I nordöstra Österrike är landskapet plattare och längst i öst finns det stora slättområden. Här ligger landets största insjö, Neusiedlersjön, som delas av Österrike och Ungern. Insjön står på listan över världens kulturarv på grund av det rika djurlivet i området. Donau, Europas längsta flod, rinner igenom nordöstra Österrike. Floden används för flodkraftverk och är viktig i handelssammanhang.

Klimatet i låglandet är tempererat. Temperaturen och nederbördsmängden varierar efter område på grund av de stora höjdskillnaderna. Klimatet är mildast i öst och torrast norr om Wien. Sur nederbörd har ödelagt 25 % av skogarna i Österrike. Idag tar landet miljöproblemen på allvar och infört lagar baserat på principen att de som förorenar betalat skadorna. Österrike har intagit en aktiv position i klimatdebatten i världssamfundet.

Historia

Arkeologiska fynd tyder på att människor har bott i dagens Österrike i minst 300 000 år. På 400-talet f.kr tog kelter kontroll över området. Sedan dess har olika folkgrupper styrt landet innan det år 962 blev införlivat i det Tyskromerska riket. Riket föll år 1806 och kejsardömet Österrike-Ungern upprättades. I slutet av 1800-talet uppstod politisk sionism, en form av judisk nationalism. Samtidigt började politikerna behandla judarna som en underlägsen rad. I denna miljö växte Adolf Hitler upp. Skottet i Sarajevo, som dödade tronarvingen av Österrike-Ungern, utlöste år 1914 första världskriget. 

Fyra år senare förlorade Österrike-Ungern och Tyskland kriget. Detta gjorde att kejsardömet föll och Österrike-Ungern upplöstes. Hårda förhållanden under mellankrigstiden skapade en ökad polarisering i politiken och en fascistisk diktatur infördes år 1934. Fyra år senare anslöt Österrike sig till Tyskland och landet deltog på Tysklands sida under andra världskriget. Landet har ännu inte gjort upp med sitt förflutna. Detta kan delvis skyllas på att de allierade höll Tyskland som ensam ansvarig för kriget och nazismen.

Samhälle och politik

Österrike är en federation som består av nio delstater. Presidenten utnämner en förbundskansler, chefen i regeringen. Sedan andra världskriget har Österrike varit styrt av det borgerliga Folkpartiet och Socialdemokraterna i en koalition. Under de senaste 30 åren har emellertid det högerextrema Frihetspartiet vuxit sig starka och partiet har under vissa perioder suttit i regeringen. Frihetspartiets kandidat Barbara Rosenkranz var vid presidentvalet år 2010 huvudmotståndare till socialdemokraten Heinz Fischer, som ställde upp på omval. Fischer vann valet.

År 2010 införde Österrike, som första land i EU, rösträtt för 16 åringar vid nationella val. Det antas vara orsaken till att de populistiska partierna fick många röster i valet året efter. Enligt en undersökning år 2008 är Österrike det medlemslandet som är mest negativa till EU. Särskilt Frihetspartiet var skeptiska till utvidgandet av EU år 2004 på grund av fruktan om ökad immigration och ökad arbetslöshet. Österrike har emellertid haft en förhållandevis låg arbetslöshet, även under den globala finanskrisen år 2008. Landet har ett generöst välfärdssystem med liknelser med den Skandinaviska modellen.  

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det krävs inga speciella vaccinationer för resor till Österrike. Alla besökare (särskilt barn) bör se till att deras grundläggande vaccinationsskydd är uppdaterat, detta inkluderar stelkramp-difteri och MPR (mässlingen, påssjuka, röda hund). Resenärer som reser till landet från början av november fram till slutet av mars kan överväga influensavaccin. Vaccinet ska tas minst två veckor innan avresa.

Ett antal fall av fästingburen encefalit (TBE) har inträffat under senare år. Resenärer på långresa som planerar att besöka landsbygden eller skogsområden på våren eller sommaren kan överväga att vaccinera sig mot sjukdomen. Majoriteten av fall inträffar i regionerna Steiermark och Kärnten.

Kranvatten är säkert att dricka i Österrike, och det är av särskilt god kvalité i alpina regioner. I vissa områden i Niederösterreich kan kranvattnet vara av sämre kvalitet än resten av landet.

Under februari och mars har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Österrike, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel.

Vårdinrättningar i Österrike håller hög standard. Eftersom många österrikare talar bra engelska kan troligen de flesta sjukhus erbjuda engelsktalande läkare. Grundläggande vård är gratis eller kostnadsreducerad för EU-medborgare, men man kan bli ombedda att uppvisa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC). Akutvård ska också garanteras till icke-EU-medborgare. Men det är mycket viktigt att kontrollera vad ens reseförsäkring täcker innan avresa, i händelse av olycka eller sjukdom.

De flesta läkemedel finns tillgängliga i Österrike. Den genomsnittliga kostnaden för läkemedel i Österrike är ungefär densamma som i andra västeuropeiska länder och något lägre än i USA.

Pass

Medborgare i länder som är fullvärdiga Schengenmedlemmar, så som Sverige, behöver inte pass för inresa till Österrike, nationella ID-handlingar är tillräckligt. För medborgare i övriga länder krävs ett pass. Passet måste vara giltigt i minst tre månader efter den planerade vistelsetiden i Österrike.

Visum

Svenskar behöver inte visum för resor till Österrike.

Innehavare av brittiska pass behöver inte visum. Medborgare i Australien, Kanada, USA och andra länder som har ett bilateralt visumavtal med Österrike behöver inte visum för vistelser upp till tre månader.

Förfrågningar om visum skall ställas till den österrikiska ambassaden, eller konsulatet, i ditt hemland. Om det inte finns någon ambassad, eller ett konsulat där du bor, bör du kontakta den som ansvarar för ditt land, vanligtvis belägen i ett grannland.

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/   

För information angående vilka nationaliteter som behöver ett Schengenvisum vid inresa till Österrike, besök European Commission Visa Policy website

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Österrike

Jobba i Österrike

Lite Info

Österrike är ett av Europas modernare länder med relativt bra jobbmarknad och som i och med sitt EU-medlemskap också är relativt lätt att flytta till och kunna söka jobb i. Här kan du söka jobb i någon av de många alporterna eller i större städer som Wien eller Graz.

Om att arbeta i Österrike

Oftast när man tänker på Österrike och arbete är det kanske främst de Österrikiska Alperna som tankarna går till. Förutom arbete i Alperna har Österrike en hel del att erbjuda jobbmässigt. I större städer som Wien, Graz eller Linz hittar du en dynamisk arbetsmarknad som i de flesta fall kanske kräver att du talar tyska, men det finns även en hel del internationella organisationer och företag som är situerade i landet. Dessa tjänsteutlysningar riktar sig främst gentemot internationella kandidater och där har du som svensk en fördel i och med ditt EU-medborgarskap. Lönerna i Österrike ligger på ungefär samma nivå som i Sverige eller södra Tyskland. Liksom i Schweiz utbetalas varje år en extra månadslön som också beskattas mycket lägre än de övriga månadslönerna.

Arbetsvisum till Österrike

Som EU-medborgare har du rätt att vistas i Österrike i upp till tre månader utan något speciellt visum. Har du för avsikt att stanna en längre tid för att till exempel söka jobb måste du uppsöka ett så kallat “Magistrat” där du registrerar dig i landet. Det du behöver för att registrera dig i landet är ett giltigt EU-pass, en korrekt ifylld “Meldebestätigung” vilket är en blankett som du hittar här, samt ett personbevis från det svenska skatteverket.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land