Egenanställd i Nya Zeeland

Egenanställd i Nya Zeeland

Nya Zeeland

Huvudstad Wellington

10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Nya Zeeland

Det övergripande säkerhetshotet på Nya Zeeland är lågt. Det har inte förekommit någon större konflikt på Nya Zeeland sedan kolonialtiden och landet har mestadels goda relationer med andra stater. Några gripanden gjordes under 2007 i enlighet med antiterroristlagarna, men dessa gripanden anses inte ha någon koppling till globala terroristnätverk. Landet har inte upplevt några terrorattacker under de senaste åren och det finns ingen känd risk för kidnappning mot lösensumma. Den organiserade brottsligheten är lägre än i de flesta OECD-länder, men våld mellan rivaliserande gäng, främst motorcykelgäng, har blossat upp på senare tid.

Funderar du på att jobba i Nya Zeeland?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Nya Zeeland är en liten och öppen ekonomi med en mycket exportorienterad jordbrukssektor. Jordbruksprodukter omfattar en stor andel av exportvärdet medan mycket av industriproduktionen är baserad på bearbetning av jordbruksprodukter. De viktigaste exportprodukterna från jordbruket är kött, mjölkprodukter, skogsprodukter, frukt, grönsaker och ull. Landet har många förnyelsebara energikällor som vattenkraft och jordvärme. Landets ekonomi är mycket beroende av handel och Nya Zeeland är det första västliga landet som ingick ett frihandelsavtal med Kina år 2008. Nya Zeeland är mycket beroende av den ekonomiska situationen i Asien, Europa och USA. Landet är en attraktiv turistdestination och turistnäringen växer. Dessutom är Nya Zeeland känd för sin filmindustri.

Geografi

Nya Zeeland består av två huvudöar, Nordön och Sydön, och flera mindre öar. På Nordön är det vulkaner, varma insjöar och gejsrar. Sydön är störst med en landyta på 150 460 kvadratkilometer och omkring en fjärdedel av landets befolkning bor där. På Sydön ligger bergskedjan de sydliga Alper. Nya Zeeland är en del av öbältet med vulkaner kring Stilla havet. Aktiva vulkaner och gejsrar indikerar att det fortfarande förekommer rörelser i jordskorpan. Nya Zeeland upplever årligen 14 000 jordskalv och några av dem är kraftiga. På grund av sin långa isolation från resten av världen så har Nya Zeeland en unik flora och fauna. Dessa hotas idag av spridningen av främmande arter på ön. Klimatet på Nya Zeeland är varierande, från kallt och fuktigt till torrt och subtropiskt.

Historia

De första människorna kom till Nya Zeeland för cirka 700 år sedan och invandrade från öarna i det östliga Polynesien. De utvecklade en egen kultur och är idag kända som maorier. De första kända européerna som kom till ön var den nederländska upptäcktsresande Abel Janszoon Tasman år 1642. Européerna kom inte tillbaka till ön förrän 120 år senare då den brittiske upptäcktsresande kapten Cook kartlade nästan hela kusten. I början av 1800-talet kom brittiska handelsmän, valfångare, äventyrare och missionärer och bosatte sig bland maorierna. 

Det uppstod motsättningar mellan de fast boende och immigranterna. För att skydda de brittiska intressena och kontrollera utvecklingen skickade regeringen i London år 1832 en magistrat till Nya Zeeland. Åtta år senare blev ön formellt en brittisk koloni. De flesta maorihövdingarna underkastade sig drottning Victorias herradöme, men ett brutalt förtryck påbörjades och striderna varade i över 30 år. År 1852 blev Nya Zeeland en koloni med en egen regering och år 1907 en självständigstat med dominionstatus i det brittiska samväldet.

Samhälle och politik

Nya Zeeland nådde full självständighet från Storbritannien år 1947, men är fortfarande medlem av samväldet och erkänner den brittiska monarken (för tillfället Elizabeth II) som landets statsöverhuvud. Monarken är representerad genom en generalguvernör. Landet har ett parlamentariskt styrelsesätt. Statsministern är landets reella politiska ledare och är ledaren för det största partiet i parlamentet. Parlamentet har 120 medlemmar och väljs för tre år. Från dessa medlemmar utses ett kabinett med ungefär 20 ministrar. 

Det finns ingen skriftlig grundlag. Politiken har traditionellt varit dominerad av National Party och Labour Party. En kontroversiellt inrikespolitisk fråga är maoriernas krav om kompensation för förlorade landområden och fiskerättigheter de har förlorat trots löften i det så kallade Waitangitraktatet. Under de senaste åren har de flesta regeringar försökt lösa klagomålen från maorierna som anser sig vara orättvist behandlade. FN har kritiserat Nya Zeeland for deras låga straffålder. Barn ner till 10 år kan dömmas for dråp och andra brott kan straffa barn från 14 år. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Inga särskilda vaccinationer behövs innan du reser till Nya Zeeland. Resenärer uppmuntras dock fortfarande se till att till rutinmässiga vaccinationer såsom mässling/påssjuka/röda hund (MMR), difteri/kikhosta/stelkramp (DPT) och hepatit A och tyfus är giltiga.

Det största hälsobekymret är solen. Eftersom landet ligger i söder är nivån av ultraviolett strålning hög och ozonskiktet är tunnare än på andra platser, vilket medför att man bränner sig fortare. Under sommaren rekommenderas försiktighetsåtgärder såsom solglasögon, hatt och att använda hög solskyddsfaktor. I vissa delar av landet kan sandflugor och myggor vara ett lindrigt problem. Det är lämpligt att ta med insektsmedel.

Den medicinska sjukvården på Nya Zeeland är utmärkt och finns tillgänglig i hela landet. Som försiktighetsåtgärd är det klokt att ha en sjukförsäkring som täcker eventuella evakueringskostnader.

Pass

Resenärer måste resa på ett pass som är giltigt i minst tre månader efter dagen för beräknad utresa från Nya Zeeland.

Visum

Passinnehavare från vissa länder behöver inte visum för inresa till Nya Zeeland, men de är skyldiga att tillhandahålla bevis för en returbiljett eller en giltig vidare färdbiljett samt demonstrera att de har tillräckliga medel för hela vistelsen. Besök nyazeeländska Migrationsverkets hemsida http://www.immigration.govt.nz/ för att se hela listan över viseringsfria länder.

Resenärer kan behöva ansöka om transitvisum, även om de bara passerar genom landet. Visumfria länder samt ett antal andra är undantagna från kravet på transitvisum. Information om detta hittas online på http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/visit/transit/.

Resenärer bör vara medvetna om att Nya Zeeland har stränga karantänsregler gällande import av animaliska och vegetabiliska produkter samt deklarerade varor vid ankomsten. Underlåtenhet att följa lagen leder direkt till böter. Uppgifter om begränsade artiklar hittas på Jord- och skogsbruksverkets hemsida http://www.biosecurity.govt.nz/enter/personal.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Nya Zeeland

Jobba i Nya Zeeland

Lite Info

Nya Zeeland är landet som erbjuder en av världens vackraste och mest varierande naturupplevelser. I skuggan av Australien står Nya Zeeland som Oceaniens näst starkaste arbetsmarknad och landet har varit ett favoritresemål för svenskar under en lång tid.

Om arbete i Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett väl utvecklat land där de flesta jobben koncentreras kring de större städerna som Auckland, Wellington och Christchurch. Här dominerar tjänsteindustrin och yrken inom IT, mjukvaruutveckling, service och ekonomisk administration är dominerande. 

På landsbygden försörjer man sig framför allt på jordbruk och turism. Här är det framför allt vanligt att utlänningar kommer och jobbar på några av de mångtaliga fårfarmar och fruktodlingar som finns på de bägge huvudöarna.

På grund av att Nya Zeeland har en sådan kuperad natur och topografi är naturturism också en stor industri. Det finns många företag som arrangerar allt från friluftsresor och dykning till skidåkning och extrem-sporter. För den som har erfarenhet från något av dessa områden finns det stora möjligheter att kunna få jobb hos någon av dessa arrangörer.

Arbetsvisum till Nya Zeeland

Sverige och Nya Zeeland har ett avtal som låter dig som är mellan 18- 30 år jobba i Nya Zeeland i upp till ett år. Det går också bra för personer som inte faller in under den kategorin att ansöka om uppehållstillstånd och arbetsvisum. Detta göra man på den Nya Zeeländska ambassaden i Sverige eller via direkt kontakt med den Nya Zeeländska immigrationsmyndigheten.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land