Egenanställd i Nederländerna

Egenanställd i Nederländerna

Nederländerna

Huvudstad Amsterdam

Överraskande fakta om Nederländerna

Egenanställd i Nederländerna
Spela videoklipp

8 städer att besöka i Nederländerna

Egenanställd i Nederländerna
Spela videoklipp

Topp 10 du måste se

Egenanställd i Nederländerna
Spela videoklipp

Allmänt om Nederländerna

Nederländerna är ett stabilt och välutvecklat land, med ett idealiskt västeuropeiskt läge för att undvika risker så som väpnade konflikter och inbördeskrig. Nederländernas fortsatta roll i FN- och NATO-aktioner samt den europeiska utvecklingen placerar landet i den nedre delen av riskspektrumet, där endast grundläggande nivåer av säkerhetsarbete krävs för att motverka de flesta hotbilder.

Funderar du på att jobba i Nederländerna?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Nederländerna är en handels- och exportnation med en välutvecklad industrisektor. Landets ekonomi är i stor grad baserad på import av råmaterial som förädlas till färdiga produkter som sedan säljs vidare. Industrin står för 25 procent av landets bruttonationalprodukt (BNP) och de traditionellt viktigaste industrierna är maskin- och metallindustrin, elektronik-, kemi- och textilindustrin. Nederländerna var på 1950-talet med och etablerade den europeiska kål- och stålunionen som senare skulle bli den Europeiska unionen (EU). 

Jordbruk är viktigt och landet är världsledande inom trädgårdsodling. Landets viktigaste naturresurser är olja och gas som finns i sjöområden utanför Nederländernas kust. Nederländernas geografiska läge på Europas västkust har gjort det möjligt att öppna handelsrutter som landet har utnyttjat sedan tidigare århundraden.

Eftersom Nederländernas handel i stor grad bygger på internationell handel blev landet hårt drabbat av den globala finanskrisen år 2008. Arbetslösheten har gått ned under de senaste decennierna och förblev låg under den globala finanskrisen.

Geografi

Nederländerna ligger på Europas västkust och är ett mycket platt land. En tredjedel av landytan ligger under havsnivån och den västliga delen av landet ligger i genomsnitt en meter över havet. Diken och fördämningar längs kusten och längs de många floderna och kanalerna hindrar översvämningar. Landets högsta punkt är Vaalserberg (322,7 meter över havet) som finns i sydöstra Nederländerna vid gränsen till Tyskland och Belgien. 

Nederländerna tillhör lövträdzonen, även om det finns få skogar i landet. Landets skogar har under åren blivit nedhuggna för att ge plats åt jordbruket. Landet har kustklimat, något som gör att vintern inte är särskilt kall och sommaren inte särskilt varm. Många blommor trivs i klimatet och Nederländerna är känt för sina tulpaner som odlas på stora områden.

Nederländerna är ett befolkningstätt land med ett omfattande jordbruk. Dessutom har Nederländerna flertal miljöproblem, särskilt med övergödning, tungmetallutsläpp och surt regn. Landet använder stora resurser för att komma tillrätta med problemen.

Historia

Germanska folkgrupper kom 100 f.kr till det nuvarande Nederländerna. 50 år senare blev landet införlivat i Romarriket. När Romarriket upplöstes övertog frankerna området. När Frankerriket delades blev området uppdelat i olika kungadömen och några områden gavs som gåvor till Spanien. 

Andra kungadömen förde genom åren krig mot Frankrike och England. De nordligaste regionerna grundade år 1581 republiken Nederländerna. Landet blev senare en viktig sjöfarts- och handelsnation som skaffade sig kolonier i bland annat Indien och Afrika. Kungariket Nederländerna etablerades i Wienkongressen år 1815. Belgien och Luxemburg införlivades också i landet, men dessa stater förklarade sig självständiga samma århundrade. 

Både under första och andra världskriget höll sig Nederländerna neutralt. År 1940 blev landet ockuperat av Tyskland och det nederländska kungahuset och regeringen flydde till Storbritannien. Nederländerna frigjorde sig fem år senare och kungafamiljen återvände till landet.

Samhälle och politik

Nederländerna är en konstitutionell monarki enligt grundlagen från 1815. Regeringen leds av en statsminister som utnämns av kungen. Parlamentet i Nederländerna har två kamrar; underhuset och senaten. Nederländerna var tidigare en betydande sjöfarts- och handelsnation med flera kolonier. Idag hör de karibiska öarna Aruba, Curaçao och Sint Maarten till Nederländerna.

Nederländsk politik har traditionellt präglats av starka religiösa splittringar mellan katoliker och protestanter, och det finns inga regler på hur många mindre partier som kan vara representerade i riksdagen. Detta har inneburit att Nederländerna har ovanligt många partier och att regeringar ofta bestått av stora koalitioner.

Nederländerna är känt för att ha en liberal lagstiftning när det gäller narkotika och prostitution. Det var det första landet i världen att godkänna samkönade äktenskap och var bland de första att införa kvinnlig rösträtt. Traditionellt har landet varit tolerant för olika religioner och fritänkare, men under 2000-talet har toleransen för bland annat religionen islam försvagats. Befolkningens stöd för EU-samarbetet har även minskat de senaste åren. Under valet 2017 blev det invandrings- och EU-kritiska partiet Partij voor de Vrijheid (PVV), landets näst största.

Holländskt medlemskap i EU och Nato är viktigt för landets utrikespolitik. Landet arbetar aktivt med ekonomisk utveckling och mänskliga rättigheter. Landet är även bland de länder som ger mest bistånd. Flera viktiga internationella organ har sitt säte i Nederländerna, bland annat den internationella brottmålsdomstolen (ICC) och FN:s organisation för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att se över att rutinmässiga vaccinationer såsom influensa, vattkoppor, polio, mässling/påssjuka/röda hund (MPR) och stelkramp-difteri är uppdaterade.

Det går bra att dricka kranvatten i Nederländerna.

Det är bra att vara medveten om att fästingburen encefalit (TBE) förekommer i skogsregionerna under de varmare månaderna.

I mars 2003 rapporterades det om fågelinfluensa vid nederländska fjäderfäanläggningar. Även om risken för att drabbas uppfattas som låg uppmanas resenärer att undvika områden där fjäderfä bearbetas.

Under februari och mars har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Nederländerna, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel.

Sjukvården i Nederländerna håller den höga standard som förväntas av ett västerländskt land. Det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) ger dig rätt att nyttja den statliga sjukvården Nederländerna.

Pass

Svenska medborgare liksom övriga EU-medborgare behöver endast giltigt nationellt ID-kort för inresa i Nederländerna. Samtliga icke-europeiska medborgare behöver pass som är giltigt i minst tre månader efter beräknat utresedatum.

Visum

Svenska medborgare liksom övriga EU-medborgare behöver endast giltigt nationellt ID-kort eller pass för inresa i Nederländerna. För medborgare i länder som är anslutna till Schengenavtalet krävs inget visum för vistelser på upp till 90 dagar. De flesta icke-europeiska resenärer behöver ha intyg på vidareresa eller returbiljett, men medborgare från Australien, Kanada, Israel, Japan, USA och Nya Zeeland är undantagna sådana krav.

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

För information angående vilka nationaliteter som behöver ett Schengenvisum vid inresa till Nederländerna, besök European Commission Visa Policy website.

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Nederländerna

Jobba i Nederländerna

Lite Info

Holland, eller Nederländerna, är en av Europas starkaste ekonomier och har därmed också en av de större arbetsmarknaderna på kontinenten. Att arbeta i Holland anses relativt lätt då Holland ofta betecknas som ett öppet samhälle, där den yngre delen av befolkningen ofta pratar god engelska och är vana vid utlänningar.

Om arbete i Nederländerna

Att jobba i Nederländerna kan vara en trevlig och intressant upplevelse då löner och generell standard anses vara relativt hög i jämförelse med många andra EU-länder. Många internationella företag har sitt säte här på grund av närheten till övriga EU-länder samt att storstäder som Amsterdam och Rotterdam attraherar arbetskraft från hela världen. Oftast brukar ofta jobbmarknaden vara relativt bra samt att de holländska lönenivåerna är bland EUs högsta. Holländare anses också vara det folk som har bäst kunskap i engelska av alla icke engelsktalande länder i världen vilket gör att tröskeln till arbetsmarknaden låg för utlänningar som behärskar engelska.

Arbetsvisum till Nederländerna

Holland är med i Schengensamarbetet vilket innebär att du som EU-medborgare har rätt att uppehålla dig i landet och också kunna söka jobb på den Holländska arbetsmarknaden. Du behöver dock genomgå en del olika åtgärder innan du kan börja söka jobb i Holland för att också kunna ingå i det Holländska välfärds- och skattesystemet och kunna ha ett Holländskt bankkonto. Först och främst måste du begära ett personbevis på engelska från det svenska skatteverket. 

Detta bevis måste sedan stämplas av en notarius publicus hos Länsstyrelsen i din kommun. Hemsidan till Länsstyrelsen hittar du här. Detta bevis tar du sedan med dig när du reser till landet och inom din första vecka på plats bör du besöka den närmaste immigrationsmyndigheten på den plats i Holland där du befinner dig. 

Här hittar du information om var du hittar de kommunala immigrationsmyndigheterna. Glöm inte att ta med pass och giltiga foton innan du besöker immigrationsmyndigheten. När du har varit hos immigrationsmyndigheten måste du ansöka om ett skatte- och försäkringsnummer ett s.k. Burger Service Nummer och också ansöka om en basförsäkring.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land