10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Malaysia

Malaysias huvudsakliga säkerhetshot inkluderar lågintensiva uppror, regionala terroristhot, brottslighet, civila oroligheter, sjöröveri och stölder till havs. Relationerna med dess två grannar, Thailand i norr och Singapore i söder, är stundtals ansträngda på grund av problem med illegal migration, smuggling av illegala droger och upprorsrörelser, speciellt längs de delar av gränsen som landet delar med Thailand. Malaysias relation med Indonesien på ön Borneo och de omgivande vattnen är främst fokuserad på energisäkerhet och gränsöverskridande brottslighet. Även om Malaysia upprätthåller nära förhållanden med alla av dess regionala grannar så har dessa band blivit allt mer spända på grund av en dispyt angående Spratlyöarna i Sydkinesiska havet.

Funderar du på att jobba i Malaysia?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Malaysia har en starkt exportinriktad ekonomi och landet exporterar stora mängder gummi, råolja, virke och vegetabilisk olja. Goda regleringar och en öppen marknad gör landet attraktivt för utländska investeringar som växer stadigt. Malaysia drabbades hårt av den asiatiska finanskrisen år 1997. 

Med hjälp från den internationella valutafonden (IMF) kom ekonomin snabbt igång igen och landet är idag bland de mest välmående i regionen. Trots att Malaysia har en välutbyggd marknadsekonomi har staten betydande intressen i flera branscher och det styrande partiet UMNO har många och starka band till industrin. På 1970-talet introducerade regeringen reformer för att utjämna den höga andelen kineser och andra minoriteter i näringslivet genom att ge inhemska malaysier specifika fördelar inom utbildning och offentlig sektor. Detta går under namnet bumiputrapolitik. 

Även om situationen idag är helt annorlunda är reformerna fortfarande i kraft och kinesiska och andra minoriteter diskrimineras kraftigt i delar av arbetslivet. Regeringen har satt som mål att landet ska vara på samma nivå som västerländska industrinationer innan år 2020.

Geografi

Malaysia är geografiskt delad i en västlig och en östlig del. Den västliga delen av landet sträcker sig över den sydliga spetsen av Malayhalvön och den östliga delen befinner sig på ön Borneo. På halvön präglas landskapet av bergskedjor med toppar på 2100 meter över havet. Hela kusten består av låglandsområden som sträcker sig ett stycke inåt bergen. De två provinserna på Borneo består av bördiga lågland i de nordliga kustområdena som går över till åsar och höglandsområden längre in i landet. Längst i söder utgör höga bergskedjor en naturlig gräns mot de indonesiska delarna av ön. 

Klimatet är tropiskt med höga temperaturer och hög luftfuktighet året runt, särskilt under monsunperioden. Malaysia har mycket regnskog som täcker nära en tredjedel av landet. Avskogningen av stora områden för att bygga palmoljeplantager hotar den biologiska mångfalden, speciellt på Borneo. Ett annat miljöproblem är förorenat dricksvatten och oreglerat utsläpp från bilar och tungindustrin som försämrar luftkvaliteten i de stora städerna i landet.

Historia

Malaysia ligger i ett område som under många århundraden har varit en knutpunkt för handel i Sydostasien. På grund av den oframkomliga terrängen växte det aldrig fram stora, folkrika imperier i området, men ett antal mindre kungariken uppstod kring mäktiga handelsstäder under det första årtusendet e.Kr. 

På 1300-talet växte ett betydande kraftcentrum fram runt Malacka, som styrdes av en muslimsk sultan vilket säkerställde starka band med andra muslimska stater i området. Malacka erövrades av portugiserna på 1500-talet innan holländarna och britterna gjorde sitt intåg i området några århundraden senare. På 1800-talet blev större delen av dagens Malaysia en brittisk koloni. Under andra världskriget ockuperades landet av Japan innan Malaysia fick sin slutliga oberoende självständighet som federal självständig stat år 1963. 

Samhälle och politik

Malaysia har en symbolisk monarki där en av sultanerna som leder landets tretton delstater väljs till kung för fem år i taget. Den verkliga makten ligger hos regeringen som väljs av representanter i underhuset och leds av statsministern. De politiska partierna i landet är i huvudsak organiserade efter etnicitet eller religion och det existerar ingen etablerad höger/vänster-axel i politiken. UMNO har varit det största partiet i alla regeringskoalitioner sedan självständigheten och dominerar också stora delar av näringslivet. Under de senaste åren har oppositionen vuxit sig starkare. Bland annat det islamistiska partiet Parti Islam se-Malaysia (PAS) fått makten i en av delstaterna och infört sharialagar. Islams inflytande i samhället är, förutom etniska motsättningar, bland de viktigaste politiska frågorna i Malaysia.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att konsultera en läkare eller vårdcentral minst 4-8 veckor innan avresa.

Det är rekommenderat att kolla att ens vaccinationer är uppdaterade, detta inkluderar stelkramp/difteri, mässlingen/påssjuka/röda hund. Vaccinationer mot hepatit A och B samt tyfus rekommenderas.

Resenärer som stannar över en månad eller de som troligen kommer ägna sig åt mycket utomhusaktivitet i rurala områden, speciellt efter skymningen, rekommenderas att vaccinera sig mot japansk encefalit. Om kontakt med djur kommer att ske eller om du reser till isolerade områden utan tillgång till medicinsk vård är det lämpligt att bli vaccinerad mot rabies.

Förebyggande medicin mot malaria i form av lariam, malarone eller doxyferm rekommenderas för resenärer som besöker rurala områden, speciellt skogsområden eller mer underutvecklade regioner i de centrala delarna.

Malaysia drabbas periodvis av utbrott av Denguefeber. Även om det för tillfället inte finns något vaccin så rekommenderas resenärer att använda myggsprej och skyddande klädsel för att skydda sig. Landet har även erfarit enstaka utbrott av Vesikulös stomatit (höstblåsor).

Under februari och mars har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Malaysia, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Internationellt resande är och förväntas vara fortsatt påverkat. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel. Reserestriktioner kan komma att införas.

Det är rekommenderat att ha en omfattande reseförsäkring och medicinsk försäkring innan avresa. Privat vård i Malaysia kan vara väldigt dyr.

Pass

Besökare till Malaysia måste resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader från och med inresedatumet.

Du måste även ha med ditt pass om du reser från Malaysias centrala halvö till östra Malaysia (Sabah och Sarawak) då inspektioner förekommer.

Visum

Visum behövs inte för de flesta västeuropeiska, amerikanska eller australienska resenärer som planerar att stanna i Malaysia i mindre än tre månader. Det är viktigt att du inte stannar längre än den tillåtna tiden då du annars kan få böter eller möjligen fängelse.

Resenärer som planerar att stanna i mer än tre månader, eller för icke-turist ändamål, måste kontakta deras närmaste malaysiska diplomatiska delegation för att få detaljer om inresekraven.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Malaysia

Jobba i Malaysia

Lite Info

Malaysia är ett vidsträckt land som ligger uppdelat på Malackahalvön och Borneo och är granne med Thailand, Indonesien och Brunei. Landet är relativt väl utvecklat med huvudstaden Kuala Lumpur som motor för hela regionen. I Kuala Lumpur finns en stor och dynamisk arbetsmarknad som attraherar människor från hela världen.

Om arbete i Malaysia

Malaysia är för många svenskar ett turistland med kritvita stränder och vackra regnskogar. I flera decennier har människor vallfärdat hit för att uppleva en exotisk och mångfasetterad kultur där malajer och kinesättlingar lever sida vid sida med indier och vita européer. Malaysias regeringar har under årtionden jobbat med att bygga upp ett kunskapsbaserat samhälle och attraherar därför människor och företag inom främst telekom, IT, bank, finans och inom verkstads- och byggindustrin.

Om du är utbildad inom t.ex. mjukvaruutveckling eller inom ekonomi har du goda chanser att kunna får jobb i t.ex Kula Lumpur. Bara antalet svenska företag som är baserade i Malaysia uppgår till dryga 100 stycken.

Eftersom landet har varit en brittisk koloni fram till 1957 och dessutom har en stor indisk befolkning så är det dessvärre inte så lätt att som svensk jobba som engelsklärare då kunskaperna i engelska är relativt goda i landet. Mindre kvalificerade jobb är svårare att hitta i Malaysia än i t.ex. Thailand och Vietnam.
Däremot kan det finnas plats inom turistindustrin som t.ex dykinstruktör eller reseledare.

Frilansgruppen har många jobbannonser i t.ex Kuala Lumpur och flera av dessa är jobbannonser som riktar sig till internationell arbetskraft.

Arbetsvisum för Malaysia

Som svensk medborgare har du rätt att vistas i Malaysia i upp till 90 dagar utan att behöva ansöka om visum. Under denna tid har du även rätt att göra affärer som t.ex inhandla varor och tjänster på plats. 

Malaysia utmärker sig också i det att man har generösare regler för de som önskar att uppehålla sig i landet under en längre tid och kanske vill jobba deltid eller spendera sin pension i landet. Denna typ av visum kallas MM2H eller Malaysia My Second Home Program och låter dig uppehålla dig i landet med ett förnybart 10-års visa som ger dig bland annat skattemässiga förmåner.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land