Egenanställd i Kroatien

Egenanställd i Kroatien

Kroatien

Huvudstad Zagreb

Spela videoklipp
Saker att göra i Bryssel
Spela videoklipp
Äta ute i Bryssel
Spela videoklipp

Allmänt om Kroatien

Kroatien är en parlamentarisk demokrati som har blivit en stabil nation efter upplösningen av det forna Jugoslavien. Den nyvunna stabiliteten har bland annat resulterat i att landet anslutit sig till både Nato och EU. Landet har också blivit ett viktigt turistmål.

Funderar du på att jobba i Kroatien?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Under 60- och 70-talet skedde en stark uppbyggnad av industrisektorn. Innan upplösningen av Jugoslavien var Kroatien det mest välstående och mest industrialiserade delen av landet. Ekonomiskt blev Kroatien starkt skadad av krigen och särskilt blev den viktiga turistnäringen drabbad. Sedan 2000 har landets ekonomi har en positiv utveckling, bland annat på grund av en ny tillväxt i turistnäringen.

Cirka 36 % av Kroatien är täckt av skog och skogsbruket är en viktig näringsgren. Kroatisk ek, som används i möbelproduktion, är mycket efterfrågad på världsmarknaden. Kroatien är också rikt på mineraler som bland annat kol, petroleum och naturgas. En tredjedel av landets totala arbetskraft är sysselsatt inom industrirelaterad verksamhet. Kroatiens industrier omfattar bland annat skeppsbyggande, aluminium-, järn-, och stålindustri, kemisk industri och inte minst en omfattande maskin- och elektroteknisk industri.

Geografi

Den sydvästliga delen tillhör de dinariska alperna och bergen är på flera ställen runt 1500-1900 meter över havet. Det ekonomiskt viktigaste området är de platta och bördiga markerna i nordöstliga Kroatien där floderna Sava och Drava rinner ut till Donau. Utanför den långa kusten ligger även många öar. Vegetationen i inlandet består i låglandet av lövskogar medan i bergen består vegetationen av bok-, silvergran-, tall- och granskog. På bergen vid kusten är vegetationen stegvis artrik. I låglandet vid kusten och på öarna är mycket av den ursprungliga vegetationen borta. Däggdjursfaunan består av 76 arter, bland annat vildsvin, rådjur och räv. Björn och varg finns i avskilda områden. 370 fågelarter är registrerade och rovdjursfaunan omfattar många typer av örnar, gamar och falkar.

De miljöproblemen Kroatien kämpar med är luftföroreningarna, särskilt från utvinning av metaller, något som skapar sur nederbörd och skadar skogarna. Det finns även betydande förorening längs kursen från både industri- och hushållsavfall.  

Historia

Det har bott folk i området sedan 1200 år f.kr. och både greker och romarna har haft kolonier längs kusten. Den kroatiska fursten Trpimir grundade år 845 den första kroatiska dynastin. Kroatien var underställt ungerskt styre mellan 1102 och 1918 men behöll sin egna identitet. År 1918 bröt Kroatien med Österrike-Ungern och samma år blev Serbernas, Kroaternas och Slovenernas kungariket etablerat.

Efter Tysklands och Italiens erövring av Jugoslavien år 1941 blev den oberoende staten Kroatien proklamerat. Då påbörjades en brutal etnisk rensning av den serbiska befolkningen och över 300 000 serber miste livet i den fascistiska kroatiska staten. År 1945 blev Kroatien en av de sex delrepubliker i diktator Josip Broz Titos kommunistiska stat. Under 1970-talet förekom det ett brett folkligt motstånd mot Tito, med önskan om självständighet, men dessa slogs ned. Kommunisterna behöll makten fram till år 1990. Kroatien förklarade sig självständigt år 1991 vilket ledde till ett inbördeskrig.

Samhälle och politik

Förhållandet till serbiska enklaver i Kroatien skapade ett inbördeskrig mot den jugoslaviska armén, som stöttade serberna. Tusentals människor dödades under den väpnade konflikten och en kvarts miljon fördrevs på flykt. FN placerade år 1992 en fredsbevarande styrka i de serbiskkontrollerade områdena inne i Kroatien. Senare samma år erkände Jugoslavien Kroatien med samma gränser som innan inbördeskriget på villkor att de serbiska områdena skulle garanteras en särskild status. Trots fredsavtalet angrep den kroatiska militären de serbiska områdena både år 1993 och 1995 och flera hundra tusen serber flydde. Efter det sista fredsavtalet år 1995 hade Kroatien alla områden som de hade haft från självständighetsförklaringen.

Politiken har sedan dess varit präglat av en auktoritär och nationalistisk hållning. Vid valet år 2010 blev Ivo Josipović vald till president på löften om att skapa ett modernt och europeiskt Kroatien. Landet blev medlem i NATO år 2009 och den 1:e juli 2013 blev Kroatien EU:s 28:e medlemsland.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en allmänläkare eller en resehälsospecialist 4-6 veckor före avresa till Kroatien. Följande vaccinationer rekommenderas: influensa, polio, vattkoppor (eller varicella), hepatit A, tyfus, MPR (mässling/påssjuka/röda hund) och DPT (stelkramp/difteri).

Vaccinationer mot hepatit B, rabies och tuberkulos rekommenderas i somliga fall, beroende på vilken typ av aktiviteter man ska ägna sig åt i Kroatien. Försiktighetsåtgärder bör vidtas mot fästingbett. Vaccination mot TBE (fästingburen encefalit) rekommenderas för resenärer som kommer att tillbringa mycket tid i skogsområden.

Resenärer bör vara medvetna om de risker som är förknippade med typiska resesjukdomar såsom diarré. Resenärer bör iaktta försiktighet vid köp av mat och dryck och vara medvetna om att standarden utanför de största hotellen kan försämras.

Fall av fågelinfluensa har konstaterats i Kroatien, med ett bekräftat utbrott under 2006. Risken att smittas bedöms som låg, trots det är det klokt att undvika platser där fjäderfä bearbetas eller förvaras, såsom boskapsmarknader. Resenärer bör försäkra sig om att rätter med fågel eller ägg är ordentligt genomlagade.

Vårdinrättningar i Kroatien är i allmänhet av god kvalitet, men de är inte välfinansierade. Även om det är lämpligt att skaffa sig en heltäckande rese- och sjukförsäkring innan avresan kommer den troligen inte att täcka medicinsk behandling vid de flesta vårdinrättningar. De flesta läkare och sjukhus förväntar sig betalning i kontanter, oavsett innehav av sjukförsäkring. Livshotande medicinska tillstånd kommer att kräva luftevakuering till ett land med mer moderna sjukvårdsinrättningar med en högre kunskapsmässig och teknisk nivå.

De flesta privata apotek är välsorterade, även om inte alla mediciner tillgängliga i Nordamerika och Västeuropa kan erhållas i Kroatien. Det rekommenderas att ha med tillräcklig mängd läkemedel som kan behövas under resan. Läkemedlen bör förvaras i sina ursprungsförpackningar i handbagaget. För flytande läkemedel, följ säkerhetsmässiga riktlinjer.

Pass

För de flesta resenärer krävs ett giltigt pass för inresa i Kroatien. Passet måste vara giltigt i minst tre månader efter dagen för beräknad utresa från landet. EU-medborgare som innehar giltiga resehandlingar, identitetskort eller annan identitetshandling med foto utfärdad till medborgare i EU-länder behöver inte ett giltigt pass för inresa i Kroatien.

Visum

Varken turist- eller affärsvisum behövs för vistelser kortare än 90 dagar inom en sexmånadersperiod.

Visum kan krävas för andra typer av besök eller vistelser i Kroatien. Ytterligare information om inresa och registreringskrav, t.ex. för arbetstillstånd samt för båtar inklusive deras besättningar och passagerare kan erhållas från den kroatiska ambassaden eller konsulatet i ditt hemland.

För att få stanna kvar i Kroatien i mer än 90 dagar behövs ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det är bra att känna till att det första tillfälliga uppehållstillståndet måste erhållas från den kroatiska ambassaden eller konsulatet i hemlandet, så innan avresa.

Om du inte besöker Kroatien som turist, affärs- eller nöjesresenär bör du registrera dig hos lokal polis inom 24 timmar efter ankomst. I Zagreb sker registrering på polisstationen på Petrinjska 30 och utanför Zagreb sker registrering på närmaste polisstation. Lokal polis ska informeras om eventuella ändringar av adress under vistelsen. Underlåtenhet kan resultera i böter eller eventuell förflyttning från Kroatien, vilket för en viss period kan begränsa möjligheten att återvända till Kroatien.

Det är rekommenderat att alltid bära med sig sitt pass, då man behöver kunna uppvisa någon form av identifiering om nödvändigt. Det är även rekommenderat att ha en fotokopia med biografiska detaljer samt information/kontaktuppgifter till närmast anhöriga på en säker plats under din vistelse i landet.

Brott mot lokala lagar kan resultera i fängelsestraff, som avtjänas i ett lokalt fängelse. Narkotikarelaterade brott bestraffas med böter och fängelsestraff. 

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Kroatien

Jobba i Kroatien

Om arbete i Kroatien

Arbetskultur i Kroatien

Semester och ledighet

Vilka jobb finns att få?

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land