Egenanställd i Japan

Egenanställd i Japan

Japan

Huvudstad Tokyo

10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Japan

Som ett hög utvecklat land med stabil ekonomi så fortsätter Japans säkerhetsrisk på de flesta bedömningsområden att vara låg. De största säkerhetshoten i Japan kommer från miljökatastrofer och extremt väder. Japan är sårbart för fortsatta stora jordbävningar och allvarliga klimathändelser, inklusive tyfoner och cykloner. Jordbävningen den 11 mars 2011 och följande tsunami ledde till omedelbar storskalig förstörelse och en strålningskris runt Fukushima Daiichis kärnkraftverk. 

Funderar du på att jobba i Japan?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Japan är en av världens största och viktigaste ekonomier, och världsledande på flera områden inom elektronik och IT. Landet återuppbyggde sin industri på mycket kort tid efter ödeläggelsen under andra världskriget, och upplevde en enorm tillväxt från 1960-talet och framåt. En mycket hög utbildningsnivå, politisk stabilitet och befintliga industriella strukturer från tiden före kriget gjorde den explosionsartade tillväxten möjlig. Japan har ingen marknadsekonomi i traditionell mening eftersom banden mellan näringsliv och myndigheter är särskilt täta . 

Myndigheterna utformar ofta lagar och åtgärder i nära samarbete med de största företagen för att säkra en stabil utveckling. Landet drabbades hårt av den asiatiska ekonomiska krisen under 1990-talet, men tog sig tillbaka igen på 2000-talet. Idag brottas landet med en stadigt ökande statsskuld. En minskande arbetsför del av befolkningen och en stor äldre befolkning kräver ett nytt pensionssystem.

Geografi

Japans landyta är nästan lika stor som Sveriges, och består av flera tusen öar, de flesta av dem obebodda. Majoriteten av befolkningen bor på de fyra största öarna. Två tredjedelar av landytan är täckt av tät skog och oländig bergsterräng, vilket gör att endast en liten del av landet är beboelig. Under öarna möts flera tektoniska plattor, och det finns över 80 aktiva vulkaner i landet. Varje år registreras tusentals små och lite större jordskalv och vulkanutbrott. I mars 2011 upplevde Japan det kraftigaste jordskalvet i landets historia följt av en tsunami som orsakade stor skada längs den nordöstliga kusten.

Japan har ett tempererat monsunklimat med tydliga skillnader i temperatur och nederbörd mellan årstiderna. Längst i norr är det kalla, blåsiga vintrar medan klimatet i de södra delarna är närmast tropiskt. Förorenad luft och sötvatten tillhör Japans största miljöproblem.

Historia

Omkring 300 f.Kr. kom de första bosättarna från det kinesiska och koreanska fastlandet till det som idag är Japan. På 600-talet växte Heianriket fram med Kyoto som huvudstad. Under 1100-talet började mäktiga krigarsläkter ta över allt mer av makten och från 1200-talet var kejsaren i praktiken bara en symbolisk figur. Efter en rad krig blev dagens Japan förenat i ett rike runt år 1600. Under de kommande 250 åren var landet mer eller mindre stängt för omvärlden under Tokugawa-shogunatet. Först i mitten av 1800-talet började Japan att förhålla sig till andra länder igen efter påtryckningar från USA. Öppningen mot omvärlden ledde till att makten åter koncentrerades till kejsaren, som inlett omfattande moderniseringsreformer i samhället. På kort tid blev Japan ett av de mäktigaste länderna i östra Asien.

Under andra världskriget deltog Japan på Tysklands sida. 1945 släpptes världens enda atombomber som använts i strid över de japanska städerna Nagasaki och Hiroshima. Japan ockuperades av USA i sju år efter krigsslutet. En ny, pacifistisk grundlag och ett parlamentariskt system efter nordamerikansk modell infördes. Japan förlorade alla sina erövrade områden och områden på fastlandet som tidigare ansågs vara japanska. 1951 slöt Japan fred med USA och de andra stater som varit allierade under världskriget. Samma år ingick Japan och USA en försvarspakt, som gav USA rätt att ha styrkor på japansk mark. 1952 blev Japan återigen en självständig stat. Landet blev en östasiatisk befästning i USA:s krig mot kommunismen. Sedan självständigheten har Japan varit ett fredligt och demokratiskt land med stark ekonomisk utveckling.

Samhälle och politik

Japan är idag en viktig aktör i global och regional. Landet styrs fortfarande av den pacifistiska grundlag som skrevs 1947 av segrarna i andra världskriget. 2015 godkände parlamentet dock lagändringar som öppnar upp för möjligheten att Japan kan bidra till militära operationer i utlandet under vissa omständigheter. Kejsaren är statens formella överhuvud men den verkliga makten utövas av premiärministern. Premiärministern bildar regering efter regelbundna val. Efterkrigstidens politik har dominerats av det konservativa liberaldemokratiska partiet LDP. De senaste åren har dock Demokratiska partiet (DPJ) suttit vid makten. Energiförsörjning och användning av kärnkraft i kombination med en trög ekonomi och en åldrande befolkning varit bland de största utmaningarna Japan står inför. Dessutom har förhållandet till Kina blivit mer spänt, vilket lett till ökad nationalism. Levnadsstandarden i Japan är hög, och fördelarna från den ekonomiska tillväxten är relativt jämnt fördelade.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det finns generellt inga specifika vaccinationer eller mediciner som är nödvändiga för resor i Japan.

De följande vaccinationerna är rekommenderade: influensa, japansk encefalit, mässling-påssjuka-röda hund (MPR) och stelkramp-difteri.

Om man konsumerar rå fisk och skaldjur så finns det en risk för parasitinfektion och gifter.

Det är väldigt låg risk för människor att infekteras av H5N1-typen av fågelinfluensa. Som en försiktighetsåtgärd bör besökare undvika hönsfarmar, kontakt med levande djur och att konsumera dåligt tillagade rätter med fågel eller ägg.

Under februari och mars har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Japan, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel.

Vårdinrättningar i Japan är av utmärkt standard med välutbildad personal. Dock är behandling dyrt. Det är rekommenderat att skaffa en omfattande rese- och sjukförsäkring innan avresa. Det är möjligt att hitta engelskspråkiga läkare. 

Vissa läkemedel är förbjudna i Japan och besökare som planerar att ta med receptbelagda eller receptfria mediciner bör kontakta den japanska ambassaden i sitt hemland innan avresa för att säkerhetsställa att läkemedlet är tillåtet i Japan. Ett månadslångt lager av receptbelagda läkemedel och ett två månaders lager av receptfria läkemedel tillåts föras in i landet, givet att medicinen är tillåten i Japan. Resenärer måste kunna uppge detaljer angående receptbelagda läkemedel. Lagar mot stimulerande droger upprätthålls rigoröst och det är förbjudet med narkotika i Japan.

Pass

Pass krävs för inresa i Japan och måste vara giltigt i minst sex månader. 

Visum

Medborgare från över 60 länder har för tillfället tillgång till visumundantagsregler med Japan och behöver inte ett visum för turist- och affärsbesök (med undantag för vinstgenerering och betalda aktiviteter) på under tre månader. Dessa undantagsregler för visum inkluderar medborgare från Sverige, Storbritannien, USA, Australien, Kanada, Frankrike och Tyskland. Japan har nolltolerans för vistelser över den tillåtna perioden. Resenärer som stannar längre kommer att deporteras och kan få problem vid framtida besök. Besökare måste resa på ett pass som är giltigt under hela den avsedda vistelsen i Japan.

Vid ankomsten måste besökare kunna visa stödjande dokument som bekräftar syftet med resan; så som ett fast antal dagar, bekräftad retur- eller transitbiljett, detaljer angående affärsmöten och affärspartners i Japan. Besökare måste även vid begäran kunna visa bevis på tillräckliga ekonomiska medel för att täcka den avsedda vistelsen.

De flesta utländska besökare kommer att bli biometriskt registrerade vid ankomst genom fingeravtryck och fotografi.

Turistvisum: undantag för besök under 3 månader
Affärsvisum: undantag för besök under 3 månader för icke-vinstgenerering och obetalda aktiviteter
Studentvisum: krävs. 

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Japan

Jobba i Japan

Lite Info

Många drömmer om att kunna bo i Japan. Landet har kanske bland den mest särpräglade kulturen i hela världen med sin mix mellan traditionellt och högteknologiskt. I storstäder som Tokyo, Yokohama eller Osaka finns något för alla som kommer och vill känna på äkta orientalisk storstadspuls.

Om arbete i Japan

Att kunna få ett jobb i Japan är svårare än i många andra länder i världen. Japan har en särdeles protektionistisk arbetsmarknad där tesen mestadels lyder: japaner går först. Detta innebär att du som kommer och jobbar i landet måste bidra med någon kompetens som inte finns i Japan. Ett sätt att få jobb i Japan är att få tag i en s.k sponsor. Det vill säga någon form av organisation eller företag som går i god för dig. Ett tips kan vara att söka jobb hemifrån eller via någon av de svenska företagen som finns baserade i Japan.

Jobba som engelsklärare i Japan

ftersom du som utlänning måste bidra med någon form av kompetens som saknas i Japan så är ett tips att försöka få jobb som engelsklärare. Oftast är det människor med engelska som modersmål som brukar gå först men för skandinaver med en god engelska är det långt ifrån omöjligt att kunna få jobb som privatlärare, lärare på någon skola eller via ett språkinstitut. Jobb som engelsklärare hittar du på Utlandsjobb.nu eller på plats i Japan. I de flesta fall behövs någon form av formell kompetens och du kan läsa om hur du blir certifierad engelsklärare här.

Arbetsvisum till Japan

Som turist har du rätt att vistas i Japan i tre månader i taget. Många utlänningar tar chansen att jobba illegalt i landet, främst inom restaurang och på nattklubbar. Detta är inte att rekommendera då konsekvenserna av detta kan bli att man blir bannlyst från landet. Om du t.ex. skulle vilja studera i landet har du rätt att också söka jobb under tiden studievisumet gäller förutsatt att tjänsten inte är på heltid. Annars är det som tidigare nämnts endast möjligt att erhålla arbetsvisum om ett företag eller organisation ställer upp som sponsor för dig. Såtillvida du inte är gift eller släkt med en japansk medborgare.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land