Egenanställd i Indonesien

Egenanställd i Indonesien

Indonesien

Huvudstad Jakarta

10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Indonesien

Det finns en förhöjd risk för terrorism trots insatser av säkerhetsorgan att förhindra möjliga attacker sedan bombattackerna mot hotellen Jakarta Ritz Carlton och Marriott 2009. Även om den senaste tidens attacker har fokuserat på statliga agenter såsom polis fortsätter utländska ambassader och lokala myndigheter att varna för hotet från möjliga attacker mot västerländska intressen. Dessutom har protester organiserade av religiösa extremistgrupper såsom Islamic Defenders Front (FPI) vid flera tillfällen utmynnat i våldsamheter. Terroristattacker kan fortfarande inträffa oavsett tidpunkt.

Funderar du på att jobba i Indonesien?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Indonesien upplevde ekonomisk tillväxt under Suhartos styre, men den asiatiska finanskrisen år 1998 drabbade landet hårt. Under de senaste åren har dock bruttonationalprodukten (BNP) stigit och idag är Indonesien den största ekonomin i Sydostasien. Indonesien är världens största producent av palmolja och bland landets största industrier är olja, energi, textil, sko, gruvdrift, cement, skogsavverkning, gummi, matvaror och turism de viktigaste. De största exportländerna är Japan, Singapore, USA och Kina. 

Utländska investeringar har ökat kraftigt de senaste åren. Majoriteten av den ekonomiska tillväxten har varit koncentrerad på ön Java och huvudstaden Jakarta. Landets många öar saknar transportvägar och infrastrukturen finns främst i de tätbefolkade delarna av Indonesien. Med ökad ekonomisk tillväxt har också skillnaderna mellan fattig och rik ökat. Fattigdomen är störst på landsbygden. 

Indonesien har god kontakt med grannländerna och landet är en av grundarna av ASEAN, en sydostasiatisk organisation för politisk och ekonomiskt samarbete. Palmoljeplantager är den största orsaken till avskogningen i Indonesien. År 2010 in gick Indonesien ett avtal om att bevara regnskogen som en del av det internationella samarbetet för att reducera klimatpåverkan.

Geografi

Indonesien är en ögrupp som består av 17 506 öar varav de största är Java, Sumatra, Kalimantan, Nya Guinea (halva ön tillhör Papua Nya Guinea) och Sulawesi. Indonesien befinner sig i ett område där tre delar av jordskorpan möts. Landet har därför ett stort antal aktiva vulkaner och jordskalv är ett vanligt fenomen. Tsunamin år 2004 som drabbade stora områden i Sydostasien och dödade många människor på norra Sumatra var på grund av ett underjordiskt jordskalv. Indonesiens öar präglas av skogsklädda berg, men vidsträckta låglandsområden finns också på några av öarna. Landet har ett tropiskt kustklimat med en luftfuktighet mellan 70-90 procent. 

Det är små temperaturvariationer och i genomsnitt ligger temperaturen på 27-28 grader i låglandet medan det är kallare i bergen. Användningen av olja och kol som energikällor, dessutom överanvändning av konstgödsel och bekämpningsmedel, har skapat betydliga miljöproblem. Indonesien har världens tredje största tropiska regnskog och skogen täcker 70 % av landets landyta. Avskogning är ett växande problem.  

Historia

Indonesiens befolkning invandrade från Asiens sydöstra fastland runt 500 f.kr. Under 1300-talet kom islam till landet och blev den dominerande religionen i området. Portugiserna strävade efter att ha monopol över kryddhandeln från öst och var de första européerna som etablerade sig i landet. År 1602 tog Nederländerna över kontrollen genom att det så kallade Förenade Ostindiska Kompaniet. År 1799 gick bolaget i konkurs och Indonesien blev formellt en nederländsk koloni. Under andra världskriget invaderade Japan Indonesien och startade områdets frigöringsprocess. 

När kriget var över försökte Nederländerna att ta tillbaka makten över kolonin men under ledning av nationalistledaren Sukarno blev Indonesien självständigt år 1949. De starka kopplingarna med kommunisterna skapade missnöje och efter att CIA stöttade en statskupp år 1968 blev general Suharto president. Suharto lanserade det politiska programmet den nya ordningen där utländska investeringar betonades. Landet blev emellertid hårt drabbat av den asiatiska finanskrisen år 1998. Detta utlöste våldsamma protester mot Suhartos auktoritära regim och han avgick kort därefter.

Samhälle och politik

Indonesien är en republik där både president och nationalförsamlingens 550 medlemmar väljs vart femte år. Landet är indelat i 30 provinser, specialprovinserna Aceh och Yogyakarta samt huvuddistriktet Jakarta. Det är relativt nyligen som landet har utökat de demokratiska institutionerna med politiska partier, en reviderad grundlag och en relativt fri press. Bland Indonesiens befolkning är de religiösa, kulturella och etniska motsättningarna samt våldsamma separatistgrupperna ett problem i vissa områden. År 2005 kom man fram till en politisk lösning på den våldsamma konflikten i Aceh. Indonesiens kultur är präglad av religiös mångfald med inslag från hindusim, buddism, islam och animism.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resehälsospecialist eller en allmänläkare för att få den senaste informationen om rekommenderade vacciner ca 4-6 veckor innan resor till Indonesien.

Alla resenärer bör vaccineras mot hepatit A innan avresa. En tyfusvaccination rekommenderas för resenärer som kommer äta och dricka på andra ställen än större restauranger och hotell. Vaccination mot japansk encefalit rekommenderas för resenärer som ska vistas i mer än en månad på landsbygden. En rabiesvaccination rekommenderas för resenärer som sannolikt kommer att vara i direktkontakt med djur.

En gula febern-vaccination är viktigt för resenärer som anländer från infekterade länder i Afrika eller Amerika. Resenärer bör även se till at vaccinationer för polio, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och stelkramp-difteri vaccin är uppdaterade.

Malariatabletter bör medföras om du ska resa till lantliga delar av Sumatra, Sulawesi, Kalimantan eller någon del av östra Indonesien. Resenärer är inte i riskzonen för malaria i Jakarta, Bali eller Java (med undantag för centrala regioner). I alla områden är det lämpligt att applicera insektsmedel för att minimera risken för myggbett.

Indonesien har under senare år haft ett antal utbrott av denguefeber. Fall har rapporterats i ett antal provinser – inklusive Jakarta och Bali – populära bland utländska besökare. Eftersom denguefeber överförs av myggor bör skyddsåtgärder mot insektsbett användas.

Fall av följande sjukdomar har också rapporterats, även om risken för resenärer är begränsad: Chikungunya feber, kolera, mjältbrand och polio.

Indonesien har påverkats av H5N1-stammen av fågelinfluensa. De flesta resenärer kommer sannolikt inte att vara i riskzonen, men bör undvika levande fjäderfä.

Resenärer rekommenderas att inte dricka kranvatten. Vatten på flaska är allmänt tillgänglig.

Indonesiska sjukhus är avsevärt sämre utrustade än västerländska anläggningar, i synnerhet när det gäller att hantera nödsituationer eller allvarliga sjukdomar. Många utländska medborgare i landet väljer ofta att besöka tjänster såsom International SOS eller Global Doctor i händelse av ett problem. Var medveten om att endast indonesiska läkare kan behandla patienter i indonesiska sjukhus. I händelse av allvarliga olyckshändelser föredrar vissa utländska medborgare att resa till Singapore eller Australien för att få behandling. Det är klokt att se till att din reseförsäkring täcker sådana eventualiteter.

Läkare kan hittas på kliniker i de flesta städer, även om du kan få vänta länge på behandling. Du kommer att få betala kontant i förskott för behandling.

Det finns många apotek i de flesta indonesiska städer och många lagerför välkända varumärken.

Pass

Pass krävs för att resa in i Indonesien. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter beräknat utresedatum, annars kan inresa komma att vägras.

Visum

Turistvisum: Medborgare i Sverige, Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och USA (liksom 56 andra länder) kan ansöka om ett turistvisum vid ankomst i Indonesien. Detta ger resenären rätt att stanna i högst 30 dagar. Biljetter för fortsatt resa eller retur måste kunna uppvisas och inresan måste ske genom en godkänd flygplats eller hamn. Resenärer som vill stanna längre än 30 dagar på ett turistvisum måste ansöka om visum i förväg via närmaste indonesiska ambassad.

Affärsvisum: Visum krävs för alla affärsresenärer och är tillgängliga för antingen enkelt inträde (upp till 60 dagar) eller för flera inresor. För ett visum för flera inresor krävs att en affärskontakt i Indonesien ansöker å den utländska resenärens vägnar.

Studentvisum: Krävs. Bevis på intagning på en utbildning i Indonesien krävs också.

För de resenärer som har uppehälle i privata boenden (andra än hotell), föreligger skyldighet att registrera sig hos indonesiska polisen vid ankomst. Undfallenhet att registrera sig kan leda till böter. 

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Indonesien

Jobba i Indonesien

Lite Info

Indonesien är världens folkrikaste muslimska land men har över 6000 bebodda öar som befolkas av alla möjliga etniciteter och religioner. Här finns ett stort antal internationella företag representerade och även om de arbetsmarknaden är begränsad för dig som svensk så finns det möjlighet att kunna arbeta i Indonesien som utlänning.

Allmänt om arbete i Indonesien

Det är svårt att kunna säga något enhetligt om arbete i Indonesien då landet är uppdelat i väldigt många regioner som samtliga åtnjuter ett ganska högt mått av självständighet och autonomi. En slutsats man kan dra är dock att du som svensk kommer att ha relativt begränsad tillgång till den Indonesiska arbetsmarknaden. 

De möjligheter som finns är främst inom områden där kunskaper saknas hos de lokala invånarna samt för internationella företag som finns baserade i landet. Exempel på detta kan vara till exempel engelsklärare (vilket är det allra vanligaste jobbet bland västerlänningar) eller inom tjänstesektorn för transnationella företag och ideella organisationer inom till exempel miljö- och biståndsområdet. 

De flesta av dessa jobb koncentreras kring de större städerna som till exempel Jakarta och Surabaya på ön Java men det finns också möjligheter i de turisttäta områdena som på till exempel Bali. De flest utlänningar som jobbar på Bali gör så i någon form av turistrelaterat arbete eller genom egna företag.

Arbetsvisum till Indonesien

Att få uppehållsrätt och arbetsvisum till Indonesien kan variera väldigt mycket beroende på var i Indonesien du vill jobba. Indonesiens provinser tolkar migrationslagarna väldigt olika och det är inte ovanligt att man till exempel blir pålagd avgifter för visumhantering i vissa provinser medans man i andra slipper dem. Också proceduren och kraven skiljer sig åt beroende på var i landet man väljer att jobba. En gemensam sak som gäller är dock att du måste ha en sponsor för att ha rätt att jobba i landet. 

En sponsor kan till exempel vara en Indonesisk medborgare, företag eller myndighet. Den Indonesiske sponsorn tar också på sig ett juridiskt ansvar, vilket betyder att sponsorn kan få påföljder för eventuella skulder eller böter som du har givit uppkomst till. Det finns en mängd olika visum att ansöka för den som vill jobba och uppehålla sig i Indonesien. 

Det absolut vanligaste bland utlänningar är det så kallade Temporary Residency eller KITAS (Kartu Izin Tinggal Terbatas). Ett KITAS-visum kräver en sponsor och innebär att du har har rätt att vistas och arbeta i landet 12 månader i taget (visumet måste förnyas varje år).

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land