Egenanställd i Gibraltar

Egenanställd i Gibraltar

Gibraltar

Huvudstad Gibraltar Town

Reseguide för Gibraltar - 1

Jobba i Gibraltar
Spela videoklipp

Reseguide för Gibraltar - 2

Jobba i Gibraltar
Spela videoklipp

Gibraltar - Mycket mer än du kan föreställa dig

Jobba i Gibraltar
Spela videoklipp

Allmänt om Gibraltar

Det finns väldigt få säkerhetshot på Gibraltar. Som brittiskt territorium åtnjuter området medlemskap i EU, NATO, Samväldet, samt har goda relationer med andra nationer. Suveränitetsdispyter fortsätter dock med Spanien, även om stegen som tagits mot självbestämmande, inskrivna i den nya konstitutionen som antogs 2006, har minskat spänningen. Men oavsett är Spanien fortsättningsvis motvilliga att tillämpa EU-normer vid deras interaktioner med Gibraltar.

Funderar du på att jobba i Gibraltar?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Licensierade företag eller auktoriserade finansiella institutioner i Gibraltar får i enlighet med den finansiella pass-regleringen [13] via EU-lagstiftning tillhandahålla sina tjänster inom hela EU- och EEA-området utan att separata licenser krävs inom de enskilda medlemsländerna. Gibraltars näringsliv består med utgångspunkt från den finansiella pass-regleringen till stor del av s.k. företagsadministratörer som hanterar bolag registrerade i landet, också mycket tack vare den fördelaktiga bolagsskatten på 10%. [14]

Andra primära inriktningar där Gibraltars näringsliv utmärker sig är t.ex. onlinegaming-branschen där ett flertal pokerbolag och casinobolag finns registrerade, tack vare möjligheter till en spel-licens inom EES [15] och ett av Europas mest avancerade fiberoptiska telekommunikationsnät, som erbjuder högkvalitativa lösningar för verksamhetens krav.

I Gibraltar finns ett svenskt generalkonsulat.

Geografi

Gibraltar täcker en yta på 6,8 km², och delar sin 1,2 kilometer långa landgräns med Spanien. Gibraltar har även en 12 kilometer lång kustlinje. Gibraltar har två kuster, på den östra sidan ligger bosättningarna Sandy Bay och Catalan Bay, och på den västra sidan den huvudsakliga staden, där de flesta bor. Europa Point är den sydligaste punkten i Gibraltar.

Gibraltar åtnjuter ett medelhavsklimat, med milda vintrar och varma somrar. Territoriet består främst av kustnära lågland, som gränsar till den 426 meter höga Gibraltarklippan.

Gibraltar har mycket få naturresurser och begränsad tillgång till färskvatten, nyligen[när?] har man börjat ta in vatten från spanska sidan. Fram till nyligen[när?] har gibraltarborna tagit vara på regnvatten, numera[sedan när?] används en avsaltningsanläggning, som är inbyggd i själva klippan.[12]

Gibraltar är ett av de mest tätbefolkade territorierna i världen, med ungefär 4 290 invånare per kvadratkilometer. Den ökade efterfrågan på mark möts av återtagande av land från havet, ungefär tio procent av territoriets totala yta utgörs av område som en gång varit hav.

Själva Gibraltarklippan är av kalksten och 426 meter hög. I den finns långa tunnlar, de flesta används av militären och är avstängda för allmänheten. Större delen av dess övre område är ett naturreservat, där omkring 250 makaker, de enda vilda aporna i Europa, håller till. Genetisk forskning och historiska dokument pekar på att de fanns på Gibraltar före britternas ankomst.

Historia

Redan i äldsta tider var Gibraltars klippa, under namnet Calpe, känd som den ena av ”Herakles stoder”. Den andra var klippan Abyla vid Ceuta på afrikanska kusten. Klipporna var i århundraden de yttersta gränserna för de gamla folkens sjöfärder.[8]

Namnet Gibraltar kommer från den arabiska benämningen djebel Tariq, ”Tariqs berg”, efter den moriske härföraren Tariq ibn Ziyad. Det uppstod i samband med arabernas invasion åren 710–711. Halvön kom i spansk ägo år 1493 då morerna definitivt drevs ur Spanien (”morens sista suck”). Under det spanska tronföljdskriget, anföll amiral George Rooke staden och dess fästning. Den 22 juni 1704 landsteg han med 5 000 man. Till sin förvåning upptäckte han att försvararna bara var 500 man och efter två dagars belägring kunde han inta fästningen. Den 4 augusti samma år deklarerades Gibraltar officiellt som en brittisk besittning. Spanien försökte med hjälp av Frankrike att ta tillbaka fästningen, men misslyckades. År 1705 ansåg spanjorerna att det inte var någon idé att anfalla igen och i freden i Utrecht 1713 accepterade Spanien att halvön var brittisk.

Gibraltar har tillhört Spanien i 212 år (1492–1704) och Storbritannien i hittills 316 år (sedan 1704). Spanien har både militärt och politiskt försökt ta tillbaka halvön vid ett flertal tillfällen men misslyckats. Vid en folkomröstning i Gibraltar 1967 röstade en överväldigande majoritet för att Gibraltar skulle fortsätta vara brittiskt.

Samhälle och politik

Gibraltars befolkning var år 2015 totalt 32 194 invånare. Gibraltarborna beskrivs ofta som antingen engelsmän eller spanjorer, men är en blandning av de många europeiska invandrare som kommit till klippan under 300 års tid. Gibraltarborna är ättlingar till ekonomiska emigranter som kom till Gibraltar efter att majoriteten av spanjorerna lämnade området år 1704 (185 spanjorer var kvar 1753). Majoriteten av den nya befolkningen utgjordes av genuesare, malteser och portugiser, men även minorcaner, sarder, sicilianare, fransmän, tyskar, italienare och britter bodde i området. Under senare tid har fler och fler spanjorer flyttat till området, sedan gränserna luckrats upp.

Den huvudsakliga religionen är kristendom, och majoriteten av gibraltarborna tillhör den romersk katolska kyrkan. Kristna minoriteter tillhör Engelska kyrkan, Skotska kyrkan, Brittiska Metodistkyrkan och två församlingar av Rikets sal, Jehovas vittnen. Det finns även en del hinduer, en marockansk muslimsk befolkning och en sedan länge etablerad judisk befolkning.

Engelska är officiellt språk, och används i regerings- och företagsärenden. Majoriteten talar även spanska, och många gibraltarbor kan även llanito, en blandning av engelska och andalusiska, som även innehåller en del ord som inte finns i något av språken.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera sin läkare för att klargöra om det finns behov av vaccinering innan resan. Detta bör göras 4-8 veckor innan avresa. Vaccinationer mot exempelvis hepatit A, hepatit B, mässlingen/påssjuka/röda hund (MMR) och stelkramp, difteri bör vara uppdaterade. 

Vårdinrättningar i Gibraltar håller god standard, och de flesta behandlingar finns tillgängliga. Vård är gratis för brittiska medborgare, om man kan uppvisa ett giltigt pass (gäller vid det offentliga sjukhuset St. Bernard’s).

EU medborgare bör införskaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) innan resan. Detta ger dem rätt till samma behandling som lokala medborgare, skulle de behöva vård. Resenärer bör också införskaffa relevant sjukförsäkring (notera: ett EHIC kort är inte en försäkring).

Pass

Ett pass krävs för inresa i Gibraltar. EU-medborgare kan dock resa in på ett giltigt nationellt ID-kort.

Visum

Europeiska besökare är berättigade att stanna i landet i upp till sex månader. Kanadensiska, australiensiska och amerikanska resenärer kan stanna i tre månader.

Resenärer rekommenderas att ta kontakt med sin lokala ambassad för att undersöka huruvida de behöver ett visum.

Resenärer bör notera att det krävs separata visum för inresa till Storbritannien och till Gibraltar (med andra ord, ett brittiskt visum ger en inte rätt att även resa in i Gibraltar).

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/ 

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Gibraltar

Jobba i Gibraltar - Under uppdatering

Om arbete i Gibraltar

Arbetskultur i Gibraltar

Semester och ledighet

Vilka jobb finns att få?

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land