Egenanställd i Ghana

Egenanställd i Ghana

Ghana

Huvudstad Accra

Övriga större städer:

Kumasi, Sekondi, Tema, Tamale

Språk:

Engelska är officiellt språk

Invånare:

30 417 856 (2019)

Religion:

Kristendom

Tidszon:

GMT

Nödnummer:

Polis: 191
Brandkår: 192
Ambulans: 193

10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Ghana

Ghana har färre övergripande säkerhetsrisker jämfört med dess regional grannländer, ett fungerande demokratiskt system och goda diplomatiska förbindelser med resten av kontinenten. Även om risken för uppror är låg är protester och strejker vanliga och ibland störande.

Ghana har brutit en ond cirkel av militär diktatur och svag republikansk regering som präglat landets politiska system sedan självständigheten, och istället skapat ett fungerande system av representativa demokratiska insutitioner. Styrande partier och ledare har stigit åt sidan vid succesiva val, och tvister mellan de två största partierna, New Patriotic Party (NPP) och National Democratic Congress (NDC), beslutas via rättsliga vägar. NDC, det socialdemokratiska partiet, och dess president John Mahama arbetar fortfarande med att reformera det endemiska beskyddande nätverket som fortfarande finns inom regeringen.

Funderar du på att jobba i Ghana?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Med stöd från Världsbanken och den internationella valutafonden (IMF) verkställdes ekonomiska reformer på 1980-talet. Statsägda företag såldes och många offentligt anställda sades upp. Reformerna ledde till ekonomisk tillväxt och ansågs vara ett av de mest lyckade exemplen på denna form av politik. I början av 2000-talet inkluderades Ghana i skuldlättnadsprogrammet av Världsbanken och IMF, och landet fick stora delar av sina skulder avskrivna. Ghana har emellertid fortfarande en stor utlandsskuld och det råder stor skillnad i levnadsstandard mellan den resursrika delen i södra Ghana och den fattigare nordliga delen. Ghanas ekonomi var länge beroende av exporten av guld och kakao. År 2010 började landet att utvinna olja, något som ledde till en stor ekonomisk tillväxt. Ghana uppgraderades från ett låginkomstland till ett medelinkomstland. Trots detta försörjer sig över hälften av landets befolkning genom jordbruk. Ghana har en relativt välutbyggd industri, särskilt i områdena runt Accra och hamnstaden Tema, men många av Ghanas varor måste fortfarande importeras. Ghana är med i det västafrikanska frihandelssamarbetet ECOWAS. Landet har även handelsförbindelser med Västeuropa och Asien. Majoriteten av utrikeshandeln går genom landets två hamnar; Tema och Takoradi. Ghana strävar efter att bli ett transportcentrum i Västafrika och därmed prioriteras infrastruktur för transport i Ghana.

Geografi

På grund av Ghanas geografiska placering, norr om ekvatorn och precis vid Greenwich-meridianen, hävdar ghananerna att landet är närmare världens centrum än något annat land. Ghanas 500 km långa kustlinje domineras av sandfyllda laguner och klippavsatser. I sydväst ligger ett regnskogsbälte och skogstäckta bergområden präglar landskapet i sydöst. Landets nordliga del domineras av savanner. I östra Ghana ligger Voltasjön som är en av världens största konstgjorda insjöar. Ghana ligger i den tropiska klimatzonen och sydvästmonsunen gör det varmt och fuktigt i kustområdet hela året. I norr påverkas klimatet av ökenvindar från nordost och det finns stora variationer i temperatur och nederbörd. En tredjedel av Ghanas landyta är hotat av förtorkning, något som skylls på svedjebruket och överodling. Dessutom har överbetning, skogsindustri och gruvdrift orsakat avskogning. Utsläpp från industrin och jordbruket samt otillräcklig avfallshantering har resulterat i vattenförorening.

Historia

Under 1400-talet lockade guld, slavar och elfenben européerna till området som idag är Ghana. År 1901 blev landet en brittisk koloni under namnet Guldkusten. Motståndet mot britterna ökade kraftigt efter andra världskriget och den socialistiska politikern Kwame Nkrumah var en central aktör inom frigörelseprocessen. År 1957 blev Ghana självständigt med Nkrumah som ledare. Nio år senare, 1966, tog militären tillbaka makten och tiden som följde präglades av politiskt instabilitet och ekonomisk nedgång. Löjtnanten Jerry Rawlings hade makten från år 1979 fram till år 2000. På 1990-talet införde Rawlings demokratiska reformer. Ghana upplevde en ekonomisk tillväxt och landet blev de västerländska biståndsorganisationernas favorit. Tillväxten stannade upp i slutet av 1990-talet och missnöjet mot presidenten ökade. President- och parlamentsvalet år 2000 ledde till ett regimskifte i Ghana.

Samhälle och politik

Ghana är en republik där presidenten och parlamentets 230 medlemmar väljs vart fjärde år. Landet har många olika etniska grupper, men i kontrast med grannländerna har Ghana undvikit större interna konflikter. Oenigheter kring egendomsförhållanden bidrog dock till etniska oroligheter i norra Ghana under mitten av 1990-talet. Det var i det området som trettiosex människor miste livet i samband med sammandrabbningar år 2002. I samband med parlamentsvalet år 2000, blev en kommission upprättad för att undersöka brott mot mänskliga rättigheter begångna under Rawlings militärregim. Ghana räknas som en av de mest stabila demokratierna i Afrika söder om Sahara. Regeringsmakten har länge växlat mellan partiet National Democratic Congress (NDC) och New Patriot Party (NPP). Under de senaste åren har korruptionsbekämpning samt förbättring av skola och vård verkställts. Ghana för en offensiv utrikespolitik och deltar ofta i FN:s fredsbevarande operationer. Regionalpolitiken i landet är också aktiv och Ghana har arbetat för fredliga lösningar på konflikterna i Liberia och Elfenbenskusten.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör besöka sin läkare eller en resehälsospecialist för den senaste informationen om rekommenderade vaccinationer 4-6 veckor innan avresa till Accra.
 
Resenärer bör vara vaccinerade mot: hepatit A, tyfus, polio, hepatit B, mässling/påssjuka/röda hund och stelkramp/difteri. Resenärer måste vara vaccinerade mot gula febern och ha ett vaccinationsintyg, annars kan vaccination krävas på flygplatsen. 
 
Malaria är en risk i Accra och är resistent mot klorokine. Profylax rekommenderas. Se till att du tar med dig tillräckligt med anti-malaria profylax då lokala läkemedel kanske inte håller europeisk standard. 
 
Det är inte klokt att dricka kranvatten. Resenärer bör endast dricka vatten på flaska, eller vatten som filtrerats eller kokats.

Vårdinrättningar är begränsade i Accra. Många läkare och sjukhus kommer förvänta sig kontant betalning, oavsett sjukförsäkring. Allvarliga medicinska problem kommer kräva evakuering till ett land med modern utrustning.

Pass

Pass krävs för inresa i landet och måste vara giltiga i minst sex månader efter beräknat utresedatum från Ghana. De som inte har för avsikt att bosätta sig i Ghana måste visa bevis på hemresa.

Visum

Visum krävs för inresa förutom för de resenärer som är medborgare i ett Commonwealth land, då endast ett inresetillstånd krävs. Dessa kan införskaffas på närmaste ghaneanska ambassad. Väl i Ghana måste visumförlängningar ansökas om från Ghanas Immigrationservice. 

Visum är giltiga i tre månader efter utfärdandet.
 
Affärsresenärer måste uppvisa ett brev av inbjudan (letter of invitation) när de ansöker om visum. 

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Ghana

Jobba i Argentina

Lite Info

Argentina är Sydamerikas mest europeiskt influerade land med ättlingar till tyskar, italienare, fransmän och engelsmän. Huvudstaden Buenos Aires är därför väldigt lik en europeisk storstad vilket har gjort den till ett populärt resemål för många nordbor.

Arbeta i Argentina

Som turist har du möjligheten befinna dig i Argentina under 90 dagar i sträck. För att få tillstånd att jobba i landet krävs det dock att du tillför en kompetens som ett företag eller den Argentinska staten anser sig själva behöva och ha brist på. Det bästa sättet att få reda på vad som gäller för att kunna arbeta i Argentina är att kontakta Argentinska ambassaden i Stockholm.

Det vanligaste sättet för svenskar att få jobb i Argentina är som engelsklärare eller som praktikant eller volontär. Det finns även en hel del jobb inom restaurangbranschen i storstäderna Buenos Aires och Cordoba där engelsktalande personal kan komma att behövas pga. den stora mängden turister och utlänningar som befinner sig här.

På Frilansgruppen finns det en hel del jobbannonser som framför allt riktar sig mot jobb i Buenos Aires och Cordoba. Här kan du med en enkel sökning hitta intressanta utlysningar av lediga tjänster. För dig som inte pratar spanska så rekommendera vi att skriva en jobbtitel på engelska. Glöm inte att du även kan söka direkt på företag ifall det är någon speciell organisation som intressant för dig.

Callcenter i Buenos Aires

Ett annat tips är att söka jobb på något av de många callcenter som finns i t.ex Buenos Aires. Ett flertal internationella säljorganisationer och kundsupport-företag är situerade i Argentina och jobbar mot hemmamarknaden med hjälp av IP-telefoni. Här finns det gott om jobb för människor med språkkunskaper och svenska medborgare som t.ex kan jobba från Argentina mot Sverige. Sök t.ex ”sale” eller ”telemarketing” i sökmotorn.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land