Egenanställd i Gambia

Egenanställd i Gambia

Gambia

Huvudstad Banjul

Större städer:

Serrekunda

Språk:

Engelska har haft status som officiellt språk fram till mars 2014.

Invånare:

2 347 706 (2019)

Religion:

Islam

Tidszon:

UTC

Nödnummer:

Polis: 117
Brandkår: 118
Ambulans: 116

10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Gambia

Gambia är ett mycket säkrare land att besöka och arbeta i än många av dess grannländer i Västafrika, vilket avspeglas av den relativt låga nivån från säkerhetshot. År 1994 kom överste Yahva Jammeh till makten i en blodlös kupp och upprätthöll ett tajt grepp om den politiska makten genom en blandning av beskydd och förtryck.

Vid presidentvalet 2016 förlorade Jammeh till Adama Barrow. En långvarig politisk kris uppstod då Jammeh vägrade acceptera valresultatet. Krisen löstes och Barrow återvände från sin landsflykt i grannlandet Senegal.

Funderar du på att jobba i Gambia?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Gambia har få naturresurser och bara en sjättedel av jorden är odlingsbar. Trots detta är majoriteten av befolkningen sysselsatt inom jordbruket, där mycket av det som odlas går till småbönders eget hushåll. Landets ekonomi är oerhört beroende av jordnötter, som står för större delen av exportintäkterna. Turistnäringen har stor betydelse, men ex hotell ägs ofta av utlänningar och har begränsat antal arbetsplatser för lokalbefolkningen. Presidenten främjar en nyliberalistisk ekonomisk politik som bland annat har medfört privatisering av statliga företag, uppsägning av statligt anställda, samt satt ett stopp för subventionering av bland annat jordnötsodling. Resultatet är att en större andel av befolkningen har fått lägre levnadsstandard, och att många lever i djup fattigdom. Den ekonomiska tillväxten har emellertid varit stark och inflationen relativt låg. Gambia klarade sig bra igenom den globala finanskrisen år 2008-2009. Landet har en stor transithandel (handel utan tull) med Senegal där mycket tros vara smuggling.

Geografi

Gambia är ett 470 kilometer långt, smalt land. Landet är omslutet av Senegal och ligger i en dalgång 25-75 meter över havet. Gambiafloden rinner rakt igenom landet och mynnar ut i Atlanten. Floden är landets viktigaste transportled och flodstränderna består av sumpmark och mangroveskog. Flodens läge gör landet ofta drabbas av översvämningar. Gambia har ett tropiskt klimat med många torrperioder samt oregelbundna regnfall. Landet kämpar mot avskogning och ökenspridning, samt sjukdomsutbrott bland befolkningen orsakat av dåligt kvalité på dricksvattnet. Avfallshanteringen är dålig, något som förorenar såväl vatten och mark.

Historia

På 1200-talet var det gambiska landområdet en del av det stora Maliriket. Då detta upplöstes tog lokala kungadömen som Barra, Kombo och Fulladu kontroll över området. På 1500-talet blev landet ett centrum för brittisk, portugisisk och fransk handel. Handelsverksamheten var fokuserad på guld, elfenben och slavar. Under en lång period skiftade kontrollen över landet mellan britterna och fransmännen, men år 1901 blev Gambia ett brittiskt protektorat (delvis självstyre).

År 1965 blev landet självständigt och några år efteråt upprättades den gambiska republiken. Efter ett militärkuppsförsök år 1981 ingick landet i en union med Senegal, men denna föll efter 7 år. President Dawda Jawara styrde Gambia från att landet blev självständigt tills han avsattes i en militärkupp år 1994. Den icke-blodiga statskuppen utfördes av en grupp unga officierare, ledda av löjtnant Yahya Jammeh. Statskuppen fördömdes av det internationella samfundet och all utländsk ekonomiskt bistånd stoppades. Jammeh har trots detta suttit vid makten sedan kuppen 1994.

Samhälle och politik

Gambia är en republik där presidenten har väldigt mycket makt. På pappret är landet en demokrati, men i praktiken sitter Jammeh med nästan all makt och den politiska oppositionen förtrycks. Presidenten väljs vart femte år och utnämner därefter en regering. Det finns ingen begränsning för hur många gånger en president kan omväljas. Detta är en av orsakerna till att Jammeh fortfarande sitter vid makten efter att ha vunnit flera presidentval. Det finns främst två orsaker till att han vunnit valen. Den ena är att han har stort stöd hos befolkningen, den andra är att oppositionen är splittrad och har litet manöverutrymme. Under 2000-talet har yttrandefriheten och andra mänskliga rättigheter blivit allt mer begränsad. Oppositionen i landet anklagar presidenten för valfusk, och för att utnyttja landets säkerhetsstyrkor till att tvinga befolkningen till valurnorna genom hot.

Myndigheterna försöker hindra flyktingar från andra länder att korsa landets gränser. Landet har länge varit känt för att ha miljöer där människohandel (trafficking) och sexuella övergrepp mot barn är utbrett.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Då gula febern är vanligt över hela landet krävs ett vaccinationsintyg vid inresa. Vaccination mot meningit är även tillrådligt, speciellt för resor under den torra säsongen (november till juni).

Diarrésjukdomar, bilharzia, hepatit A (alla resenärer bör vaccinera sig mot detta) och hepatit E är också vanligt. Resenärer bör vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder. Hepatit B vaccinationer rekommenderas för de resenärer som kommer att komma i kontakt med lokalbefolkningen eller de som kan komma att behöva blodtransfusioner. Kolera är för närvarande inte ett hälsoproblem i landet.

Malaria försigkommer också, så anti-malaria tabletter rekommenderas. De flesta fall av malaria rapporteras mellan juni och december. Profylax med lariam, malarone eller doxycyklin rekommenderas. Då dessa läkemedel kan ha oväntade bieffekter bör resenärer disskutera detta med sin läkare innan avresa.
 
Åter-vaccinering vart tionde år rekommenderas mot stelkramp/difteri. För att hantera mässling/påssjuka/röda hund bör resenärer som föddes efter 1956 och som inte tidigare vaccinerats ta en dubbel dos. Rabies är också ett problem, så vaccinering rekommenderas för resenärer som kan komma i kontakt med djur. En engångs-booster kan tas av vuxna som inte fått ett poliovaccin i vuxen ålder, men som fått det som barn.

Då vårdinrättningar är begränsade i Gambia kan tillgång till behandling inte finnas. Resenärer som kräver medicinering bör ta med sig sina läkemedel i dess originalförpackning och tydligt märkta, då det är möjligt att arresteras för innehav av läkemedel som inte märkts. Du bör även ta med dig ditt recept.
 
Om allvarlig olycka sker eller annan medicinsk nödsituation kan evakuering till Senegal eller Europa krävas då det inte finns traumacenter i Gambia. Resenärer bör se till att deras sjukförsäkring täcker sådana nödfall.

Pass

Pass krävs för inresa och måste vara giltigt i minst tre månader efter beräknat utresedatum från Gambia.

Visum

Resenärer från Sverige behöver inget visum för vistelser på mindre än tre månader. Andra EU medborgare förutom de från  Österrike, Bulgarien, Cypern, Tjeckien, Estland, Frankrike, Ungern, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien och Spanien behöver inte heller ett visum. Resenärer från USA och Kanda behöver ett visum.
 
Resenärer som endast mellanlandar i Gambia och lämnar landet inom två timmar, och inte lämnar flygplatsen, och som har bevis på fortsatt resa behöver inget visum.

Resenärer som inte har ett visum vid ankomst kommer att få sitt pass stämplat med ett 24-72 timmars visum, och kommer sedan behöva rapportera till Immigrationsdepartementet i Banjul för ett visum. Visumförlängningar kan även ansökas om här.

Den ungefärliga kostnaden för ett turist- eller affärsvisum är $30 för en inresa och $60 för flera inresor. Visum för en inresa är giltiga i upp till sex månader, visum för flera inresor är giltiga i ett år.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Gambia

Jobba i Argentina

Lite Info

Argentina är Sydamerikas mest europeiskt influerade land med ättlingar till tyskar, italienare, fransmän och engelsmän. Huvudstaden Buenos Aires är därför väldigt lik en europeisk storstad vilket har gjort den till ett populärt resemål för många nordbor.

Arbeta i Argentina

Som turist har du möjligheten befinna dig i Argentina under 90 dagar i sträck. För att få tillstånd att jobba i landet krävs det dock att du tillför en kompetens som ett företag eller den Argentinska staten anser sig själva behöva och ha brist på. Det bästa sättet att få reda på vad som gäller för att kunna arbeta i Argentina är att kontakta Argentinska ambassaden i Stockholm.

Det vanligaste sättet för svenskar att få jobb i Argentina är som engelsklärare eller som praktikant eller volontär. Det finns även en hel del jobb inom restaurangbranschen i storstäderna Buenos Aires och Cordoba där engelsktalande personal kan komma att behövas pga. den stora mängden turister och utlänningar som befinner sig här.

På Frilansgruppen finns det en hel del jobbannonser som framför allt riktar sig mot jobb i Buenos Aires och Cordoba. Här kan du med en enkel sökning hitta intressanta utlysningar av lediga tjänster. För dig som inte pratar spanska så rekommendera vi att skriva en jobbtitel på engelska. Glöm inte att du även kan söka direkt på företag ifall det är någon speciell organisation som intressant för dig.

Callcenter i Buenos Aires

Ett annat tips är att söka jobb på något av de många callcenter som finns i t.ex Buenos Aires. Ett flertal internationella säljorganisationer och kundsupport-företag är situerade i Argentina och jobbar mot hemmamarknaden med hjälp av IP-telefoni. Här finns det gott om jobb för människor med språkkunskaper och svenska medborgare som t.ex kan jobba från Argentina mot Sverige. Sök t.ex ”sale” eller ”telemarketing” i sökmotorn.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land