Större städer:

Port-Gentil, Franceville, Oyem

Språk:

Officiellt språk är franska

Invånare:

2 172 579 (2019)

Religion:

Kristendom

Tidszon:

GMT +1

Nödnummer:

Polis: 177
Brandkår: 1399
Ambulans: 1300

10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Gabon

Gabon är ett förhållandevis stabilt land i västra centralafrika, och gränsar till Ekvatorialguinea, Kamerun och Kongo-Brazzaville. Landet styrs av Bongo familjen, 2009 utsågs Ali Bongo till president, efter hans fars död. Urholkningen av demokratin underlättar stabiliteten på kort sikt, samtidigt som protester möts av våldsamt motstånd från säkerhetsstyrkorna. Politiska missförhållanden och ihållande dåliga levnadsförhållanden i en oljerik nation kan förväntas skapa missnöje på längre sikt om reformtakten fortfarande är långsam.

Funderar du på att jobba i Gabon?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Gabons ekonomi är mycket beroende av oljesektorn. Olja har gjort Gabon till det land i Afrika söder om Sahara med högst BNP. Välståndet är emellertid dåligt fördelat bland befolkningen. Beroendet av olja gör landet sårbart för svängningar i oljepriser på världsmarknaden. På 1990-talet orsakade lägre oljepriser ekonomiska problem i Gabon. I samarbete med Världsbanken och den internationella valutafonden (IMF) genomfördes stora reformer för att få ekonomin på benen igen. Landet försöker också utveckla nya näringar som kan ersätta oljan när reserverna går tomma. Frankrike har ett stort inflytande i Gabon genom bland annat oljeföretaget Elf. Sedan millennieskiftet har Frankrike fått konkurrens från USA och Kina. Idag är dessa tre Gabons viktigaste handelspartners. Trots de goda handelsavtalen med grannländerna handlar Gabon lite med dem. Industrin i Gabon är av liten betydelse, men skogsbruket är viktigt då Gabon exporterar råtimmer. Gabon är beroende av matvaruimport på grund av en bristande matproduktion i landet.

Geografi

Merparten av landet består av en platå som täcks av regnskog och savanner. Floder har eroderat djupa dalar genom platån och terrängen är grov. Platån är omringad av Kristallbergen i norr och Chaillubergen i söder. Längs kusten sträcker sig ett låglandsbälte. Kustslätten i norr har många floddeltan och i söder täcks kusten av mangroveskog och savanner. I söder, och i havet utanför, finns det rika oljerereserver. Utmynningen av landets största flod Ogooué delar kustslätten i ett nordligt och sydligt område. Ogoouéfloden är runt 1200 km lång och rinner genom hela landet från kusten i väst till Kongo i öst. Klimatet i Gabon är fuktigt och varmt. Det regnar mycket, särskilt mellan september och mars. Runt 80 procent av Gabon är täckt av regnskog. Avskogning har emellertid varit ett stort miljöproblem, något som Gabons regering har tagit tag i de senaste åren. Landets 13 nationalparker täcker idag 11 procent av Gabons landyta, något som är högt i jämförelse med världsgenomsnittet. Men landet kämpar med tjuvjägare.

Historia

Arkeologiska fynd av redskap antyder att Gabon var bebott redan 5000 år f.kr. Pygméerna var de första som var bosatta i området och dessa livnärde sig genom jakt och fiske. På 1500-talet slog sig andra folkgrupper ned i utmynningen av Ogoouéfloden och i sydvästra Gabon. 200 år senare kom kangfolket, den största nuvarande folkgruppen i Gabon, från Kamerun. Från 1500-talet var Gabon ett centrum för handel med slavar, elfenben och timmer. Landets resurser utnyttjades av franska, nederländska och brittiska handelsmän. År 1839 bosatte sig fransmän på kusten. Gabon blev långsamt koloniserat och år 1910 blev Gabon en fransk koloni. År 1946 blev landets första parti, Parti Démocratique Gabonais (PDG), grundat av M’Ba. Gabon blev självständigt år 1960 och M’Ba blev landets första president. M’Ba dog sju år senare och Albert Bongo övertog makten. Bongo införde ett enpartistyre, något som skulle vara fram till år 1991. All politisk opposition förbjöds, men starkt motstånd från folket ledde till att demokrati infördes.

Samhälle och politik

Bongo satt oavbrutet vid makten till sin död år 2009 och var då den längst sittande presidenten i Afrika. Efter hans död tog sonen, Ali Ben Bongo, över styret. Familjen Bongo har klarat att behålla makten på grund av att presidenten avväpnade och splittrade den politiska oppositionen genom att inkludera de politiska motståndarna i landets olika regeringar. Presidenten har också undvikit inbördeskrig i ett etniskt splittrat land. År 2011 försökte en av oppositionsledarna, Mba Obame, att genomföra en statskupp. Försöket misslyckades och Bongo förblev sittandes. Under alla år som president har Bongo anklagats för korruption och nepotism.

Gabon är mycket präglat av sin tid som fransk koloni och har ett franskt rätts- och utbildningssystem. Banden med Frankrike är fortfarande ganska nära. Arbetslösheten i Gabon ökar på grund av en växande ungdomskull. Rättigheterna för arbetare i den formella sektorn är goda, med bland annat 40 timmars arbetsvecka. Handel med barn förekommer och Gabon tar emot många av dessa barn. Andelen fattiga i Gabon är stor och levnadsstandarden för fattiga har sjunkit sedan millennieskiftet. Bristen på läkare och sjukhus är ett stort problem.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Du bör ha heltäckande reseförsäkring, inklusive sjukförsäkring, innan avresa till Gabon.

Alla resenärer bör besöka antingen sin personliga läkare eller en resehälsospecialist 4-8 veckor innan avresa. Specifikt bör du se till att du har följande vaccinationer: hepatit A, tyfus, mässling/påssjuka/röda hund och stelkramp/difteri och gula febern. Rabies och hepatit B kan även vara tillrådligt.
 
Malaria förekommer i alla delar av landet. Konsultera en läkare för råd om de bästa försiktighetsåtgärderna.

Diarrésjukdomar, inklusive tyfus och giardiasis är vanligt förekommande. Det har förekommit rapporter om utbrott av det insektsburna chikungunya-viruset i den södra förorten Owenda vid Gabonmynningen och i Libreville. Dessutom har heptatit E och B varit mycket utbrett. Eftersom bilharzia (snäckfeber) är förekommande bör du undvika att bada eller paddla i sötvatten.
 
Det rekommenderas att du tar med dig de mediciner du kan behöva för hela vistelsen. Behåll dem i dess originalförpackning och ha dem alltid i ditt handbagage. Ta gärna med dig en kopia av ditt recept och ett brev från din läkare som förklarar att mängden läkemedel är lämpligt för ditt personliga användande. Om medicinen är i vätskeform måste du följa regler för handbaggage på flyg.

Även om det är lämpligt att teckna omfattande rese- och sjukförsäkring innan du reser kan det komma att inte täcka vårdkostnader på många inrättningar i Gabon. Läkare och sjukhus förväntar sig kontant betalning, oavsett försäkring.
 
Livshotande medicinska problem kan kräva luftevakuering till ett land med moderna sjukhus då sjukvården i Gabon är begränsad, särskilt på landsbygden.

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt minst sex månader från planerat avresedatum från landet. Ett vaccinationsintyg för gula febern krävs av alla resenärer.

Visum

Ett visum krävs för alla resenärer. Det tar minst fyra arbetsdagar att erhålla ett visum. Visum för en inresa är giltiga i 90 dagar från utfärdandedatum.
 
Turist- och affärsvisum kan erhållas. Resenärer kan ansöka om visum för en inresa, dubbel inresa eller flera inresor.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/ 

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Gabon

Jobba i Argentina

Lite Info

Argentina är Sydamerikas mest europeiskt influerade land med ättlingar till tyskar, italienare, fransmän och engelsmän. Huvudstaden Buenos Aires är därför väldigt lik en europeisk storstad vilket har gjort den till ett populärt resemål för många nordbor.

Arbeta i Argentina

Som turist har du möjligheten befinna dig i Argentina under 90 dagar i sträck. För att få tillstånd att jobba i landet krävs det dock att du tillför en kompetens som ett företag eller den Argentinska staten anser sig själva behöva och ha brist på. Det bästa sättet att få reda på vad som gäller för att kunna arbeta i Argentina är att kontakta Argentinska ambassaden i Stockholm.

Det vanligaste sättet för svenskar att få jobb i Argentina är som engelsklärare eller som praktikant eller volontär. Det finns även en hel del jobb inom restaurangbranschen i storstäderna Buenos Aires och Cordoba där engelsktalande personal kan komma att behövas pga. den stora mängden turister och utlänningar som befinner sig här.

På Frilansgruppen finns det en hel del jobbannonser som framför allt riktar sig mot jobb i Buenos Aires och Cordoba. Här kan du med en enkel sökning hitta intressanta utlysningar av lediga tjänster. För dig som inte pratar spanska så rekommendera vi att skriva en jobbtitel på engelska. Glöm inte att du även kan söka direkt på företag ifall det är någon speciell organisation som intressant för dig.

Callcenter i Buenos Aires

Ett annat tips är att söka jobb på något av de många callcenter som finns i t.ex Buenos Aires. Ett flertal internationella säljorganisationer och kundsupport-företag är situerade i Argentina och jobbar mot hemmamarknaden med hjälp av IP-telefoni. Här finns det gott om jobb för människor med språkkunskaper och svenska medborgare som t.ex kan jobba från Argentina mot Sverige. Sök t.ex ”sale” eller ”telemarketing” i sökmotorn.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land