Egenanställd i Frankrike

Frankrike

Huvudstad Paris

10 bästa ställena att besöka i Frankrike

Spela videoklipp

10 bästa turistattraktionerna i Frankrike

Spela videoklipp

10 saker att göra i Paris

Spela videoklipp

Allmänt om Frankrike

Frankrike är ett stabilt och säkert land. Utländska resenärer riskerar främst att utsättas för mindre säkerhetsfaktorer såsom småbrottslighet och gatuvåld, samt risker i samband med protester. Demonstrationer hålls ofta och kan locka en betydande mängd människor, i synnerhet i samband med ekonomiska och/eller politiska reformer.

Funderar du på att jobba i Frankrike?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Frankrike är en av världens största ekonomier och har ett effektivt och modernt ekonomiskt system. Traditionella branscher som textil- och stålproduktion har under senare år fått ge vika för högteknologi, data- och rymdindustri. Landet har också gradvis blivit en stor leverantör inom tjänstesektorn och ett diversifierat jordbruk gör Frankrike till en av världens största exportörer av jordbruksprodukter.

Staten har traditionellt haft en stor ägarandel i nyckelbranscher, men på senare år har allt fler sektorer privatiserats, ofta med högljudda protester från fackföreningarna. Ett kostsamt och tungrott välfärdssystem tynger enormt på statens finanser, och Frankrike har nyligen kämpat för att hålla sig inom budgetramarna för Europeiska monetära unionen (EMU). Staten har varit tvungen att ta upp stora lån för att täcka budgetunderskotten och utlandsskulden har ibland kommit upp i två tredjedelar av landets totala BNP. Detta bromsar tillväxten i ekonomin och minska regeringens handlingsutrymme.

Den ekonomiska krisen i Eurozonen har drabbat Frankrike hårt – särskilt för de banker som investerat myket i Grekland. År 2012 blev kreditbetyget på den franska staten sänkt.

Geografi

Frankrike har tre geografiska regioner – låglandsområden i nordväst, höglandsområdet Centralmassivet i söder och bergskedjorna Pyrenéerna och Alperna i sydväst och sydöst. Landskapet genomskärs av de stora floderna Rhône, Loire och Seine, som har varit viktiga transportleder i många århundraden. Kustremsorna vid Atlanten och Medelhavet består av både klippor och långa sandstränder och har många naturhamnar där stora handelsstäder växt fram.

I norra delen av landet är klimatet typiskt nordatlantiskt med mycket nederbörd under hela året och måttliga skillnader mellan årstiderna. Längst söderut är det typiskt Medelhavsklimat med mindre nederbörd och varma somrar.

Efter många år av oreglerade industriutsläpp är stora delar av landets dricksvattentäkter kraftigt förorenade. Utsläppen har också lett till surt regn och försämrad luftkvalitet i de större städerna. Frankrike införde miljökrav på 1970-talet, och även om utsläppen nu är på nedgång så hör landet fortfarande till de som släpper ut de största mängderna av växthusgasen CO2. 

Historia

Dagens Frankrike införlivades i det romerska imperiet år 50 f.Kr., efter våldsamma strider mellan romare, kelter och galler. Efter Roms fall på 400-talet blev frankerna dominerande i området, vilket ledde fram till det frankiska riket under Karl den store på 800-talet. Detta imperium splittrades redan i slutet av 900-talet, och Frankrike blev uppdelat i flera mindre kungadömen som stod i ständig konflikt med varandra.

I århundraden gick en klar skiljelinje mellan de södra och norra delarna av området. Först efter hundraårskriget mot England (år 1337-1453) blev Frankrike ett mer eller mindre enat land. Efter reformationen på 1500-talet kastades landet in i en rad religiösa krig, som följdes av den blodiga revolutionen år 1789 där tiotusentals människor dödades och kungaparet avsattes och halshöggs.

Några år senare kom Napoleon till makten och utropade sig själv till kejsare av Frankrike. Napoleon ledde en serie krig mot andra europeiska makter, tills han besegrades i slaget vid Waterloo år 1815. Vid en ny revolution år 1870 avskaffades monarkin till slut. I samband med detta infördes genomgripande sociala reformer, samtidigt som Frankrike blev en ledande industriell kraft och skaffade sig flera kolonier i Afrika.

Landet deltog på den segrande sidan i båda världskrigen och växte efter kriget fram som en central aktör inom både den europeiska och internationella politiken.

Samhälle och politik

Frankrike styrs av presidenten, som är statens formella överhuvud, och premiärministern, som leder regeringen. Frankrikes politik kännetecknas av moderata höger- och vänsterkrafter turas om att vinna en majoritet för att bilda en regering, oftast utan att detta leder till stora förändringar av den politiska inriktningen. Statsapparaten har traditionellt haft en stark roll, och den offentliga sektorn är mycket stor. Detta tynger de offentliga finanserna men medför även att Frankrike har en hälso- och sjukvård som är bland världens bästa och goda allmänna välfärdstjänster till befolkningen.

Anställningstryggheten inom den offentliga sektorn står dock i stark kontrast till en långvarig arbetslöshet som konstant legat kring åtta procent i många år. Stora finansiella överföringar till en icke konkurrenskraftig jordbrukssektor utgör en enorm utmaning för landet, som ofta får uppleva strejker regisserade av starka fackföreningar som kan pågå i flera veckor.

Mängden invandrare hör till Europas största, och i många av de större städerna kämpar med myndigheterna med att integrera dessa vilket leder till uppkomsten av separata samhällen. Internationellt har landet varit ett av de viktigaste för utvecklingen av Europeiska unionen, och Frankrike har även stor makt genom sin permanenta plats i FN:s säkerhetsråd.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Även om risken är låg så är det rekommenderat att man har tagit, eller uppdaterat, sina vaccinationer mot influensa, vattkoppor, polio, MPR (mässlingen, påssjuka, röda hund), difteri, kikhosta och stelkramp, för att undvika eventuella infektionsrisker.

Alla besökare som kommer från Sydamerika och Afrika måste kunna visa upp ett gula febern certifikat.

Det rekommenderas att resenärer tar med sig betryggande mängder av sina receptbelagda läkemedel, med tydliga etiketter och en beskrivning av läkemedlen, om de inte kan komma åt dem inom Frankrike. Ett brev från din läkare är användbart om innehållet kontrolleras vid gränskontrollen.

Det franska hälso- och sjukvårdssystemet är utmärkt och håller samma kvalité som andra västländer. Nödnumret för ambulans i Frankrike är ”15”. Sjukvårdstjänster finns i hela landet och man kan enkelt köpa läkemedel hos apotek.

Resenärer som är medborgare i Europeiska Unionen och innehar det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) behöver generellt bara betala 30 % av sjukvårdskostnaderna. Akutsjukvård är gratis. Det är lämpligt att resenärer från länder utanför EU har en heltäckande reseförsäkring som täcker alla sjukvårdskostnader, annars debiteras fullt pris.

Över ett dussin fall av Covid-19 har bekräftats under slutet av februari med åtminstone en som har nyligen rest till ett drabbat område. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel.

Pass

Resenärer från länder som är med i Schengen-avtalet, så som Sverige, behöver inte pass vid inresa, nationella ID-handlingar är tillräckligt. För övriga besökare krävs ett pass med tre månaders giltighet vid inresa i Frankrike.

Visum

De som bor i, eller har resedokument från ett land som är medlem i Schengen behöver inte visum.

Om vistelsen kommer att vara längre än 90 dagar behöver de flesta andra resenärer visum, förutom de som kommer ifrån medlemsländerna i Europeiska unionen eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), samt Schweiz, Monaco och Andorra.

Resenärer från de följande länderna behöver inte visum om de vistas i Frankrike i mindre än 90 dagar: Andorra, Argentina, Australien, Bermuda, Brasilien, Brunei, Kanada, Chile, Costa Rica, Kroatien, El Salvador, Guatemala, Vatikanstaten, Honduras, Hong Kong, Israel, Japan, Macao, Malaysia, Mexiko, Monaco, Nicaragua, Nya Zeeland, Panama, Paraguay, San Marino, Singapore, Sydkorea, Storbritannien, USA, Uruguay, Venezuela. (Källa – Europeiska ERV)

För ytterligare information besök TLCS

För information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Frankrike, besök European Commission.

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Frankrike

Jobba i Frankrike

Lite info

Kulturlandet Frankrike är och kommer alltid förbli en magnet för den europeiska arbetsmarknaden. Här kan du välja att jobba inom allt från lantjordbruk till att säsongsjobba i alperna eller hitta drömjobbet i städer som Paris eller Nice. Att jobba i Frankrike kan vara en fantastisk upplevelse. Frilansgruppen guidar dig till hur du kan få jobb i Frankrike.

Om arbete i Frankrike

Frankrike är ett utav de allra populäraste länderna för svenskar som vill jobba utomlands. Närheten är en faktor men också att Frankrike är något av Europas kulturella center med storstäder som Paris, MarseilleLyon och Nice och ett rikt utbud av matkultur, mode och konst. De flesta arbeten i Frankrike utgår från att du talar franska men det finns också jobb som vänder sig till internationella kandidater. Du kan se några tjänsteutlysningar längst ner på denna sida som vänder sig till svenskar som vill Jobba i Frankrike.

Visum och arbetstillstånd

Frankrike är medlem i Europeiska Unionen vilket gör att du som svensk har rätt att vistas och arbeta i landet. Du behöver därför formellt sett inget uppehållstillstånd men trots detta så kräver vissa arbetsplatser och organisationer att du har ett papper som bekräftar att du har rätt att vistas i landet. För att ansöka om ett uppehållstillstånd kontaktar du franska ambassaden.

Jobba i Paris

Paris är huvudstad och centrum för hela Frankrike. Årligen besöker tusentals människor Paris för att hitta ett jobb och bo i en av världens vackraste och kanske mest mytomspunna städer.

Säsongsjobba i Franska Alperna

Vem har inte drömt om att få säsongsjobba i Franska Alperna? Använd Frilansgruppens sökmotor för att hitta de senaste jobben i orter som ChamonixVal Thorens eller Val d´Isere. Sök på nyckelord inom hotell och resort, skidlärarjobb eller liknande.

Om att gå med i Främlingslegionen

Få arméförband är lika mytomspunna som den franska främlingslegionen. Numera Har den sin huvudbas utanför Marseille och räknas till ett av det franska försvarets elitkårer. Legionen har funnits sedan 1831och är i högsta grad verksam både inom Frankrike men också i de gamla franska kolonialterritorierna likväl som i andra internationella operationer.

I teorin kan vem som helst ansöka om att gå med i Främlingslegionen. EU-medborgare eller inte. Oftast är det dock mest européer som utgör den största andelen såväl som personer från fransktalande delar av världen. Kraven är hårda för att antas och man bör ha en bra fysik och kunna klara de intelligens-och psykiska tester som man måste passera innan man blir antagen. Någon bakgrundskoll görs dock inte, vilket är ett slags signum för Legionen som helhet. Oavsett vad du har gjort så fungerar Legionen som en sista bastion, eller kryphål för sådana som t.ex. har begått brott i sina hemländer eller är efterlysta. 

Det finns många olika vapenslag inom Främlingslegionen och blir man antagen blir man placerad utefter behov och färdigheter. Det har vittnats om att första tiden som legionär präglas av kadaverdisciplin och att man måste lära sig det franska språket snabbt.
Du skriver på för 5 år. Klarar du hela perioden får du ett franskt medborgarskap. Man har också chansen att förlänga vistelsen och efter en viss tid är man även berättigad pension av den franska staten. Tiden som legionär kan innebära utlandstjänst i länder som Djibouti (där Legionen har en bad), Franska Guyana samt övrig utlandstjänst då Frankrike inte bara utför militära operationer på eget bevåg utan också är med i NATO.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land