Egenanställd i Estland

Egenanställd i Estland

Estland

Huvudstad Tallinn

10 saker du inte visste om Estland

Egenanställd i Estland
Spela videoklipp

10 fantastiska fakta om Estland

Egenanställd i Estland
Spela videoklipp

Topp 10 platser att besöka i Estland

Egenanställd i Estland
Spela videoklipp

Allmänt om Estland

Efter Estlands anslutning till NATO och EU har säkerhetssituationen i landet förbättrats. Landets ekonomi fortsätter att utvecklas, trots turbulensen kring den globala finanskrisen 2007-2009. Relationen med grannlandet Ryssland har präglat landets historia och lett till att Estland efter självständigheten från Sovjetunionen utvecklat nära band med de skandinaviska länderna och EU för att balansera upp Rysslands maktposition i landet. (Källa – Europeiska ERV)

Funderar du på att jobba i Estland?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

De ekonomiska problemen var stora åren efter att Estland lämnade Sovjetunionen. Övergången från planekonomi till marknadsekonomi gjorde att priserna steg drastiskt. Mot slutet av 1990-talet förbättrades den ekonomiska situationen och den estniska ekonomin växte under 2000-talet. År 2007 hade Estland EU:s näst högsta ekonomiska tillväxt. Landet har återhämtat sig från finanskrisen 2008-2009 främst genom ökad export. 

Estland införde euron år 2011. Idag står tjänstesektorn för två tredjedelar av BNP. Tillverkningsindustrin står för en tredjedel, medan jordbruket har blivit mindre viktigt. Estland är bland Europas mest avancerade inom IT. Även om landet är den rikaste av de baltiska länderna är arbetslösheten märkbar, och många av invånarna är fortfarande fattiga.

Geografi

Estland är ett litet land med en lång kustlinje från den Finska viken till Östersjön. Omkring 1500 öar och holmar hör till landet. Estland är för det mesta platt men i sydöst finns kuperade områden. Nästan en tredjedel av landytan är träskmark och mer än 40 % är täckt av skog. Det finns en rädsla för vad en snabb avskogning ska ha för konsekvenser för landets natur. Estland har över tusen insjöar. Peipus är den största insjön och tillsammans med floden Narva bildar de en naturlig gräns till Ryssland i öst. Estland har både kust- och inlandsklimat med fyra årstider. 

Landet har varit en av Europas värsta luftförorenare, mycket på grund av oljeskiffer som används av energikraftverk och som släpper ut stora mängder svaveloxid. Den förorenade luften med aska och slagg har spridit sig över stora områden. Föroreningarna var också en viktig sak i Estlands kamp för frigörelse från Sovjetunionen. Radioaktivt avfall från uranutvinning, dumpning av flygbränsle, övergödsling, förorening av dricksvatten och avlopp orsakade stor förstörelse under sovjettiden och upprensningen har varit dyr.

Historia

Estland var självständigt fram till 1200-talet. Då delade danskarna och tyskarna området mellan sig. År 1346 sålde Danmark sin del till tyskarna efter ett stort estniskt uppror i norra Estland. Flera städer blev medlemmar i Hansaförbundet och många gynnades av det. På 1500-talet blev tyskarna besegrade och Sverige tog över hela Estland. Ryssland ville inkorporera Estland in i sitt rike och efter flera krig med Sverige vann tillslut Ryssland kontrollen år 1721. 

En lång tid av fred efterföljde och landet återuppbyggdes efter flera krig på estnisk mark. År 1917 föll tsardömet i Ryssland och Estland förklarade sig självständigt. Ett frihetskrig pågick de följande åren fram tills ett fredsavtal år 1920 där Ryssland accepterade kraven om självständighet. Estland förklarade sig själv neutral under andra världskriget, men ett avtal mellan Tyskland och Sovjetunionen gjorde att landet blev anslutet till Sovjetunionen år 1940. 

Sovjetiska regimen avbröts av tyska ockupationen i 1941-1944, innan Estland blev åter en del av Sovjetunionen. År 1991 kollapsade Sovjetunionen och Estland förklarades självständigt.

Samhälle och politik

Estland är en republik och presidenten väljs för fem år av parlamentet. Presidenten utser statsministern, som måste godkännas av parlamentet. Sedan självständigheten har landet styrts av ostabila koalitionsregeringar. Innan 2009 hade ingen regering suttit en hel mandatperiod. 

Estland blev medlem i EU och NATO 2004 efter omfattande reformer. Förhållandet till Ryssland är dålig. Förutom konflikten om gränserna är Ryssland mycket kritisk till det estniska systemet för medborgarskap. 

Trots att reglerna har ändrats under de senaste åren, är de fortfarande så strikta att ungefär hälften av de ryskspråkiga invånare i Estland saknar medborgarskap.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det krävs inga specifika vaccinationer för resor till Belgien. Alla resenärer bör dock se över sina grundläggande vaccinationer och säkerhetsställa att de är aktuella. Detta inkluderar MMR (mässlingen, påssjuka, röda hund) och stelkramp-difteri. Resenärer som besöker landet mellan november och mars kan även överväga influensavaccinering. Vaccinet ska i sådana fall tas minst två veckor innan avresa.

Kranvatten är generellt sett säkert att dricka, men många resenärer upplever att vattnet har en dålig smak.

Under februari och mars har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Belgien, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel.

Sjukvårdsstandarden i Belgien är hög. På grund av att landets storlek är det ovanligt att det är mer än ett par kilometer till närmsta sjukhus. Grundläggande vård är gratis eller kostnadsreducerad för EU-medborgare, men patienter kan bli ombedda att visa upp ett europeiskt sjukförsäkringskort. Räddningstjänst garanteras även för icke-EU-medborgare. Det är dock viktigt att se över vad ens sjukförsäkring täcker innan man lämnar sjukhuset.

Sjukhus och andra vårdinrättningar i Flandern har oftast engelsktalande läkare, men i Vallonien är detta mer oberäkneligt.

De flesta läkemedel som finns i andra västländer kan hittas i Belgien. Priserna på läkemedel kan sägas befinna i mitten av ett tänkt prisspann jämfört med andra västländer.

Pass

Svenska medborgare liksom övriga EU-medborgare behöver giltigt nationellt ID-kort eller pass för inresa i Estland. Övriga utländska medborgare behöver pass med en giltighetstid på minst sex månader efter utresedatumet ur Estland.

Visum

Svenska medborgare liksom övriga EU-medborgare och medborgare från EES-länder behöver inte visum för resa till Estland.

Utländska medborgare från flertalet andra länder behöver inte visum för vistelser på upp till tre månader under en sexmånadersperiod. För längre vistelser krävs att man ansöker om uppehållstillstånd från den estniska medborgarskaps- och migrationsnämnden.

Eftersom visumkrav är föremål för förändring rekommenderas resenärer att ta del av aktuell information hos den estniska ambassaden/konsulatet i hemlandet, för att därefter ansöka om visum om så är nödvändigt. Det är klokt att lämna in visumansökan med god framförhållning eftersom handläggningstiden ibland kan vara så lång som 30 dagar, även om det normalt tar 5-10 arbetsdagar.

För ytterligare information besök TLCS

För information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum för inresa till Estland, besök European Commission.

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Estland

Jobba i Estland - Under uppdatering

Om arbete i Estland

Arbetskultur i Estland

Semester och ledighet

Vilka jobb finns att få?

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land