10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Djibouti

Djibouti är ett ovanligt politiskt stabilt land i en annars ostabil region av Östafrika. Oroligheter kan dock fortfarande ske, oftast runt tider av ökad politisk spänning såsom folkval. Parlamentsvalet 2013 såg opppostionspartiet Union För Nationell Räddning (USN) komma in i parlamentet för första gången, men oroligheter och gatuvåld följde efter att oppositionspartier bestritt resultaten. Polisen lyckades dock snabbt återställa ordningen med hjälp av repressivt våld. Den auktoritära regeringen som leds av President Ismail Omar är mycket effektiv i att begränsa oliktänkande genom att arrestera oppositionsledare och journalister. Den mest betydande risken för företag och resenärer som är verksamma i Dijbouti är en potentiell kollaps av regeringen skulle folkligt uppror ske.

Funderar du på att jobba i Djibouti?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Hamnen i huvudstaden Djibouti är mycket viktig för godstransporter till och från Röda havet. Sedan år 1981 har det varit en frihamn, vilket innebär att området ligger utanför landets tullgräns. För Etiopien är detta den viktigaste hamnen för utrikeshandel. På motsvarande sätt är Djibouti helt beroende av att Etiopien använder hamnen eftersom över 90 % av varorna som passerar hamnen är på väg till eller från Etiopien. Även andra afrikanska länder använder hamnen som en mellanstation inom utrikeshandeln.

Även om Djiboutis ekonomi har stärkts är landet fortsatt fattigt och beroende av utländskt bistånd. Frankrike är den största bidragsgivaren, men USA ger allt mer. Stora delar av landets inkomster kommer i form av betalningar för upprätthållande av utländska militärbaser i landet. Från 2017 inkluderar detta Frankrike, USA och Kina.

Då Djibouti i stort sett består av öken är jordbruksmöjligheterna begränsade. Landet importerar därför 80 % av alla livsmedel, främst från Etiopien. Eftersom området är vulkaniskt försöker man även utvinna jordvärme. Förhoppningen är att landet ska bli självförsörjande på energi och sedan kunna vidareexportera, men arbetet går långsamt. Idag består Djiboutis export av boskap och läder.

Geografi

Djibouti är ett av Afrikas minsta länder. Nästan 90 % av landet består av öken med vulkaner och saltsjöar där nomadiska boskapsskötare lever. Den salta Assalsjön, som ligger 150 meter under havsnivån, är den lägsta punkten på den afrikanska kontinenten och den näst lägsta i världen.

Klimatet är torrt och området runt sjön är en av jordens varmaste platser med temperaturer på över 50 °C. Endast området uppe bergen i nord har någon betydlig vegetation. Två tredjedelar av befolkningen bor i huvudstaden och resten bor på den relativt bördiga kustremsan längs Tadjourabukten.

Djibouti lider av svår torka och nästan ingen bördig jord. Potentiellt regn faller i november och varar då oftast i högst 20 dagar. Salthalten i vattenkällorna ökar vilket leder till vattenbrist för befolkningen. Dessutom är föroreningar av dricksvattenkällor ett stort problem. Skogarna hotas av växande jordbruksområden vilket har lett till att flera djurarter blivit utrotningshotade. Myndigheterna har förbjudit jakt men förbudet respekteras inte.

Historia

Under forntiden var området där Djibouti idag ligger nästan inte befolkat alls då det fanns så få bördiga områden. Folkgrupperna som dominerar i landet idag är afarerna från den arabiska halvön och issaklanen från Somalia som påbörjade invandringen under 200-talet f.kr. Båda folkgrupperna var nomader. På 800-talet kom muslimska missionärer till området och under 700 år kontrollerade araberna handeln i regionen. Under senare hälften av 1800-talet övertog Frankrike successivt kontrollen över dagens Djibouti och år 1897 blev området en fransk koloni.

Efter andra världskriget ändrade Djibouti status från koloni till franskt utomeuropeiskt territorium och fick därmed större självstyre. Samtidigt blev motsättningarna mellan folkgrupperna allt tydligare, särskilt eftersom issaklanen krävde full självständighet. År 1977 blev Djibouti självständigt efter en folkomröstning och republiken Djibouti föddes. Det issadominerade partiet RPP vann landets första val och Hassan Gouled Aptidon valdes till president. År 1981 förbjöd Gouled andra partiers existens och spänningarna mellan folkgrupperna ökade. År 1991 startade FRUD, en oppositionell afargrupp, något som utvecklades till ett inbördeskrig. Efter flera fredsavtal och med press från både inbördeskriget och Frankrike startade president Gouled en demokratiseringsprocess. Först år 2001 lade alla parter ner sina vapen.

Samhälle och politik

Djibouti är en republik efter fransk modell och presidenten väljs per fem års period. Presidenten har den verkställande makten och hen utser även en statsminister till att leda regeringens arbete. Presidenten och statsministern utser sedan tillsammans resten av regeringen, som i sin tur står ansvariga under presidenten. Nationalförsamlingen har den lagstiftande makten.

Både under och efter inbördeskrigen genomfördes flera demokratiska reformer. Bland annat infördes år 1992 ett flerpartisystem och år 1997 kom FRUD med i nationalförsamlingen och fick därmed en plats i regeringen. År 2003 fick alla partier som önskade ställa upp i val och under samma år gjordes valsystemet om så att det blev enklare för små partier att komma in i nationalförsamlingen.

Idag har Djibouti formellt ett flerpartisystem, men politiken domineras totalt av regeringspartiet RPP. Oppositionen har alltid haft svårigheter med att få inflytande, som delvis kan skyllas på ett valsystem med majoritetsomröstning i enmanskretsar som ger fördel till det största partiet. Staten är även beskylld för att förfölja oppositionen och för att regeringen kontrollerar de statliga medierna. Regeringen beskylls regelbundet för brott mot de mänskliga rättigheterna och för valfusk.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör besöka en läkare eller resehälsospecialist innan de besöker Djibouti för den senaste informationen om de vaccinationer som krävs och andra hälsorisker.
 
Rekommenderade vaccinationer är: hepatit A, tyfus, polio, hepatit B, rabies, mässling/påssjuk/röda hund och stelkramp/difteri. Ett vaccinationsintyg för gula febern krävs för de som reser in från länder där sjukdomen är endemisk.
 
Malaria finns i Djibouti och utgör en risk för resenärer. Profylax med lariam, malarone eller doxycyklin rekommenderas för alla områden.

Vårdinrättningar i Djibouti håller låg standard jämfört med de i mer utvecklade länder. Medicinsk utrustning kan vara extremt begränsad och de läkemedel som finns i landet kan vara mycket dyra. Det finns endast sjukhus i huvudstaden, men de har inte goda resurser.
 
Heltäckande rese- och sjukförsäkring bör tecknas innan avresa, även om det är vanligt att läkare kräver kontant betalning oavsett försäkring.

Pass

Pass krävs och måste vara giltigt i minst sex månader för inresa.

Visum

Visum kan erhållas vid ankomst i Djibouti (på flygplatsen); från din lokala ambassad, eller, i länder där det inte finns någon ambassad eller konsulat, från franska ambassader. Det rekommenderas starkt att resenärer erhåller visum innan inresa. Resenärer måste även uppvisa biljett för retur eller vidare resa.
 
Ett vaccinationsintyg för gula febern krävs för de som reser in från länder där sjukdomen är endemisk.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Djibouti

Jobba i Argentina

Lite Info

Argentina är Sydamerikas mest europeiskt influerade land med ättlingar till tyskar, italienare, fransmän och engelsmän. Huvudstaden Buenos Aires är därför väldigt lik en europeisk storstad vilket har gjort den till ett populärt resemål för många nordbor.

Arbeta i Argentina

Som turist har du möjligheten befinna dig i Argentina under 90 dagar i sträck. För att få tillstånd att jobba i landet krävs det dock att du tillför en kompetens som ett företag eller den Argentinska staten anser sig själva behöva och ha brist på. Det bästa sättet att få reda på vad som gäller för att kunna arbeta i Argentina är att kontakta Argentinska ambassaden i Stockholm.

Det vanligaste sättet för svenskar att få jobb i Argentina är som engelsklärare eller som praktikant eller volontär. Det finns även en hel del jobb inom restaurangbranschen i storstäderna Buenos Aires och Cordoba där engelsktalande personal kan komma att behövas pga. den stora mängden turister och utlänningar som befinner sig här.

På Frilansgruppen finns det en hel del jobbannonser som framför allt riktar sig mot jobb i Buenos Aires och Cordoba. Här kan du med en enkel sökning hitta intressanta utlysningar av lediga tjänster. För dig som inte pratar spanska så rekommendera vi att skriva en jobbtitel på engelska. Glöm inte att du även kan söka direkt på företag ifall det är någon speciell organisation som intressant för dig.

Callcenter i Buenos Aires

Ett annat tips är att söka jobb på något av de många callcenter som finns i t.ex Buenos Aires. Ett flertal internationella säljorganisationer och kundsupport-företag är situerade i Argentina och jobbar mot hemmamarknaden med hjälp av IP-telefoni. Här finns det gott om jobb för människor med språkkunskaper och svenska medborgare som t.ex kan jobba från Argentina mot Sverige. Sök t.ex ”sale” eller ”telemarketing” i sökmotorn.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land