Egenanställd i Danmark

Egenanställd i Danmark

Danmark

Huvudstad Köpenhamn

Topp 10 Köpenhamn - Danmark

Egenanställd i Danmark
Spela videoklipp

Köpenhamn - Danmark

Egenanställd i Danmark
Spela videoklipp

Fantastiska Köpenhamn

Egenanställd i Danmark
Spela videoklipp

Allmänt om Danmark

Danmark är generellt sett ett säkert resmål. Det är en stabil och demokratisk stat som har få riskfaktorer. Det finns dock en viss hotbild från terrorism; framtida terroristattentat mot Danmark och dess utländska intressen förblir en möjlighet.

Funderar du på att jobba i Danmark?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Välfärdsstaten Danmark har en blandekonomi och landet drar nytta av frihandeln inom EU. Danmark drabbades av den globala finanskrisen under 2008 men börjar återhämta sig efter nedgången. Bostadsmarknaden har stabiliserats, men arbetslösheten fortsätter att stiga. Regeringen tros vara tvungen att genomföra impopulära åtgärder som skattehöjningar för att påskynda marknadstillväxten. 

Danmarks ekonomi är baserad på tjänster, industri och finansverksamhet. Jordbruket är fortfarande en viktig näring och Danmark är en stor exportör av kött, ägg, ost och smör. Fisket är också en viktig verksamhet. Sedan 1970-talet har danskarna även utvunnit olja och gas från Nordsjön. 

Hälften av denna går på export. Danmark ligger i framkant inom industridesign. Även inom livsmedels- och möbelindustrin ligger man i världstopp.

Geografi

Danmark är det sydligaste av de nordiska länderna. Landet består av den stora halvön Jylland och ögruppen öster om denna. Ögruppen består av 500 öar, varav 79 är bebodda. Sjælland, Fyn, Lolland, Falster och Bornholm är bland de mest kända. Danmark har kust åt alla håll utom söderut där landet gränsar till Tyskland. Dess läge gör landet till en förbindelselänk mellan kontinenten och Skandinavien. 

Färöarna och Grönland ingår i den danska nationella gemenskapen, men båda har inre självstyre. Danmark har ett kustklimat med svala somrar, milda vintrar och nederbörd under hela året. Marken är ovanligt platt och det högsta berget sträcker sig endast 147 meter över havet. Danmark är ett av de mest tätbebyggda länderna i Europa. Omkring 30 % av invånarna bor i Köpenhamnsregionen.

Historia

I början av vikingatiden bestod Danmark av flera små kungariken, men för drygt 1000 år sedan samlade kung Harald Blåtand Danmark under ett rike. Därefter var landet i flera perioder en nordisk stormakt. På 1400-talet samlade drottning Margareta Valdemarsdotter de tre Skandinaviska länderna i en union – Kalmarunionen. 

Unionen bestod fram tills Gustav Vasa bröt sig ut och på nytt skapade den svenska kronan. Efter medeltiden förlorade Danmark flera stora landområden. Landet stod från 1807 på Frankrikes sida under Napoleonkrigen. Napoleon förlorade, och Danmark fick avträda Norge till Sverige i fredsuppgörelsen 1814. 

Danmark fick dock behålla Island, Grönland och Färöarna. 1864 förlorade landet flera hertigdömen till Tyskland efter det dansk-tyska kriget. Under första världskriget var Danmark neutralt, men under andra världskriget invaderades och ockuperades landet av Tyskland. Den 5 maj 1945 kapitulerade de tyska styrkorna i Danmark. Landet har sedan dess varit fritt.

Samhälle och politik

Danmark har varit medlem i FN: s sedan starten 1945, i Nato sedan starten 1949 och i EU sedan 1973. Medlemskapet i EU och förhållandet till EU:s medlemsstater är viktigt för Danmark. Landet har varit pådrivande för EU:s utvidgning och deltar aktivt i diskussionen om EU:s framtid och roll. 

De transatlantiska förbindelserna och medlemskapet i NATO är grunden för den danska säkerhetspolitiken. Danmark har under de senaste åren drivit en strikt asylpolitik . År 2016 införde man gränskontroller vid gränsen mot Tyskland, som en reaktion på det ökade flödet av flyktingar.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör se till att deras grundläggande vaccinationsskydd är uppdaterat.

Kranvattnet är säkert att dricka.

Under februari och mars 2020 har ett utbrott av Covid-19 coronavirus spridit sig i landet med ökande hastighet och förväntas fortlöpa under de kommandee månaderna. Internationellt resande har påverkats, och lokalt resande kan komma att påverkas av karantänåtgärder. Stora evenemang kan komma att ställas in med kort varsel.

Sjukvårdsinrättningar i Danmark håller överlag utmärkt kvalitet. På Grönland och Färöarna är dock tillgången till sjukvård mer begränsad, och evakuering kan krävas vid allvarlig sjukdom eller skada. Akutsjukvård är gratis, men patienter debiteras för uppföljande vård.

Pass

För att resa in i Danmark krävs ett pass med en giltighet på minst tre månader, såvida man inte är medborgare i en stat som skrivit under Schengenavtalet, för dessa krävs endast ett giltigt id-kort.

Visum

Danmark har skrivit under Schengenavtalet. Medborgare från Kanada, USA och Australien kan stanna i Danmark i upp till 90 dagar utan visum. För vistelser längre än tre månader ska de vända sig till lämpligt myndighetskontor för uppehållstillstånd.

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

För att få information angående vilka nationaliteter som behöver ett Schengenvisum vid inresa till Danmark kan resenärer besöka European Commission Visa Policy website.

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

ArabicEnglishSwedishUkrainian

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  

Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Danmark

Jobba i Danmark

Lite info

Vårt nordiska grannland erbjuder bra möjligheter med en rörlig jobbmarknad som är öppen för svenskar med rätt kompetens. Den danska arbetsmarknaden är ganska centrerad till Köpenhamn men det finns möjlighet för dig som svensk att också kunna arbeta på andra ställen i landet.

Allmänt om arbete i Danmark

Den danska arbetsmarknaden är i stort ganska lik den svenska med skillnaden att det ofta är kortare anställningsprocesser och att det i många fall kan ske mer informellt än i Sverige. Med detta menas att det inte är ovanligt att arbetssökande direkt söker upp en potentiell arbetsgivare, presenterar sig och kanske lämnar sitt CV. En stor fördel för dig som svensk är också att du fritt kan röra dig och söka arbete i Danmark utan behöva ansöka om någon uppehållsrätt eller ha ett speciellt arbetsvisum. De danska anställningslagarna är inte lika reglerade som i Sverige och du har oftast en prövoperiod för varje ny anställning du påbörjar. Lönerna kan variera med generellt sett så brukar ersättningarna i städer som t.ex. Köpenhamn vara högre än i andra danska städer. Det är också högre levnadskostnader i Köpenhamn än i övriga Danmark. Oftast är lönerna något högre i Danmark än i Sverige.

Hur du hittar du jobb i Danmark

Fördelen med att söka jobb på den danska arbetsmarknaden är det finns en hel del jobb där just svensk personal efterlyses. Det kan vara svenska företag som är baserade i Danmark eller danska företag som opererar på den svenska marknaden. I Öresundsregionen är en stor del av jobbmarknaden väldigt integrerad där både svenskar och danskar turas om att leva och arbeta på varandras sida av bron. Du kan söka jobb antingen direkt på Frilansgruppen, eller åka till Danmark och rekognosera arbetsmöjligheterna direkt på plats.

Om att jobb i danska försvarsmakten

Danmark tar emot utlänningar till sin försvarsmakt taget att de är bosatta i landet Kontraktstiden skiljer sig beroende på vilket vapenslag och vilken befattning man får. Den som kandiderar till den danska armen bör vara medveten om att man kan komma att bli stationerad eller vara verksam i arktiska klimat såsom Färöarna eller Grönland. Danmark är också medlem in NATO vilket innebär att danska förband är aktiva i strid i olika konfliktzoner i världen.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken ”Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land