10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Costa Rica

Costa Rica är ett relativt säkert land att resa till jämfört med dess grannländer. Det har positiva diplomatiska förbindelser med sina grannländer och risken för civil konflikt och terrorism är liten. Strejker och protester är vanliga i Costa Rica och kan allvarligt störa industri och transporter i drabbade områden. Sådana protester leder dock sällan till våldsamma utbyten mellan demonstranter och säkerhetspersonal. Incidenter av våld mot individer har ökat i landet i takt med att den organiserade brottsligheten ökat. Det finns även risk för översvämmning i många delar av landet vilket har skapat en ökad migration inom landet och skador på infrastrukturen.

Funderar du på att jobba i Costa Rica?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Costa Rica är det mest välstående landet i Centralamerika. Kaffeodlingen kom år 1808 till Costa Rica från Kuba och genom historien har också exporten av bananer och kött varit centralt i landets ekonomi. Idag är Costa Ricas ekonomi, vid sidan av jordbruket, mycket baserad på turism som lockas av ekoturism och regnskogarna samt exporten av elektronik till andra länder. En recession skakade Costa Rika i slutet av 1990-talet men efter millennieskiftet började landets ekonomi att växa. Costa Ricas regering har försökt stärka landets högteknologiska företag för att kunna öka sin export. Detta anses vara en viktig orsak till landets ekonomiska tillväxt på 2000-talet. Folket i Costa Rica röstade år 2004 för ett frihandelsavtal med USA. USA är Costa Ricas största handelspartner och investerare.

Geografi

Costa Rica ligger i Centralamerika mellan Nicaragua i norr och Panama i sydost. Landet har en kustlinje mot Stilla havet i väst och det Karibiska havet i öst. Costa Rica omfattar också ön Isla Del Coco i Stilla Havet, cirka 550 km från kusten. Costa Rica består av ett bergområde som delar landet i en västlig och östlig del. I detta bergsystem ligger landets högsta punkt, det 3819 meter höga Cerro Chirripo. Costa Rica har en rik biologisk mångfald och rund en fjärdedel av landets area är skyddade områden. Landet har endast två årstider; en regnperiod, som varar från maj till november, och en torkperiod som sträcker sig från december till april. Costa Rica är utsatt för jordskalv och vulkanutbrott. Landets största miljöproblem är jorderosion och luftförorening.

Historia

Den upptäcktsresande Christofer Columbus ankom till det nuvarande Costa Ricas kust år 1502. Han gav landet namnet i förhoppning om stora rikedomar. Bosättningen av området började ungefär 20 år senare. Landet blev en spansk koloni och urbefolkningen, indianerna, fördrevs eller dog av sjukdomar som européerna tog med sig. Costa Rica låg relativt isolerad från den koloniala huvudstaden i Guatemala. Området utvecklade sig till ett kamratskap av spanska småbönder och utvecklade sig till ett mer homogent och ekonomiskt likasinnat samhälle än andra delar av Latinamerika. 

Costa Rica blev självständigt från Spanien år 1821. Costa Rica utgjorde en del av den Centralamerikanska federala republiken fram till år 1838. Då blev landet en republik bestående av självständiga bönder. På mitten av 1800-talet blev kaffe och bananer landets viktigaste ekonomiska grund. Sedan 1800-talet har det förekommit perioder av politisk instabilitet. Den första perioden var mellan år 1917 och 1919 då Frederico Tinoco härskade som diktator och den andra gången var år 1944 då ett 44 dagar långs inbördeskrig bröt ut efter ett omstritt presidentval.

Samhälle och politik

Costa Rica har det bästa sociala välfärdssystemet och de bästa levnadsvillkoren i Centralamerika. Landet är också ett av regionens mest stabila länder med en lång demokratisk tradition. Costa Rica har allmän rösträtt och landets president och parlament väljs för fyra år åt gången. Försvaret lades ned år 1949 och det är en institutionaliserad och effektivt beskydd av de mänskliga rättigheterna i landet. Trots landets välstånd finns det stora klyftor mellan fattig och rik. Ett annat samhällsproblem är organiserad kriminalitet och narkotikahandel som går genom Costa Rica från Sydamerika. År 2004 blev landet skakad av en korruptionsskandal som involverade flera profilerade politiker. Det politiska systemet i landet har efter valen år 2006 och 2010 utvecklats från ett traditionellt tvåpartisystem till ett pluralistiskt system i hänsyn till politiska aktörer och politiska alternativ. Laura Chinchilla blev år 2010 den första kvinnliga presidenten i landet.Hennes regering bestod av nästan hälften kvinnor. Hon la stor vikt vid socialpolitik, men framstår som en konservativ kvinna, med uttalanden mot abort, partnerskap för homosexuella och en vägran att skilja kyrka och stat.

I presidentvalet 2014 vann Luis Guillermo Solís och hans parti Medborgaraktionen (PAC) som tog regeringsmakten för första gången.

Hennes regering bestod av nästan hälften kvinnor. Hon la stor vikt vid socialpolitik, men framstår som en konservativ kvinna, med uttalanden mot abort, partnerskap för homosexuella och en vägran att skilja kyrka och stat.

I presidentvalet 2014 vann Luis Guillermo Solís och hans parti Medborgaraktionen (PAC) som tog regeringsmakten för första gången.

Sedan 2000-talets början har Costa Rica varit ett land där skillnaderna mellan fattiga och rika har ökat. Den ekonomiska expansionen har främst gynnat rika. Var femte medborgare anses vara fattig, och ca sex procent av befolkningen anses extremt fattiga, även om de flesta har tillgång till hälso- och sjukvård. Fattigdom är mest utbredd på landsbygden.

Costa Rica har länge haft ett ansträngt förhållande till grannlandet Nicaragua, något som har rötter i en gränskonflikt.  

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Hälsorisker inkluderar malaria, denguefeber, hepatit A och B, HIV/AIDS och andra resenärsjukdomar. Malaria är mest vanligt i mer avlägsna landsbygdsområden medans denguefeber är vanligt i hela landet, både i städer och på landet. Andra hälsorisker inkluderar vatten- och livsmedelsburna sjukdomar, värmeslag och irritationer eller infektioner från insektsbett.

Resenärer uppmanas att vaccinera sig mot tyfus, hepatit A och B, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och gula febern. Du bör också vara vaccinerad mot stelkramp och difteri. HIV/AIDS är vanligt förekommande i Costa Rica jämfört med västerländska länder. Relevanta säkerhetsåtgärder bör vidtas.

Kranvatten är inte säkert att dricka, vare sig i städer eller på landsbygden. Is i drickor bör också undvikas. Buteljerat vatten rekommenderas och finns lättillgängligt i städer och på mindre orter. Frukt och grönsaker bör vara rengjorda, skalade eller kokta innan de äts. Rått eller dåligt tillagat kött eller fisk kan vara en källa till biotoxiner, och det rekommenderas starkt att undvika att äta mat från gatuförsäljare.

Sjukvårdsinrättningar i Costa Rica håller adekvat standard, men privata sjukhus och kliniker med högra standard finns främst i huvudstaden San José. Det kan ofta vara mycket folk och personalen talar ofta bara spanska. På privatkliniker och sjukhus måste du ofta betala kontant i förväg, oavsett sjukförsäkring. De flesta städer i Costa Rica har minst ett välförsett apotek och i San José finns det flera apotek som har öppet dygnet runt.

Pass

Pass krävs för alla inresor i Costa Rica. Resenärer kan behöva visa en returbiljett eller bevis på fortsatta resor, och/eller tillräckliga finansiella medel för att täcka hela vistelsen. För mer specifika inresekrav se TimaticWeb.

Visum

Medborgare från Sverige, Storbritannien, Frankrike, Australien, Kanada, Nya Zealand, USA och de flesta andra länder i EU behöver inget visum för vistelser under 90 dagar. Man kan utöka besöket i upp till 60 dagar. Ansökningar för detta görs på Immigrationsdepartementet i Costa Rica 20 dagar innan dessa 60 dagarna är över. De Costa Riciska myndigheterna är stränga med besökare som stannar för länge och straffen inkluderar böter, utvisning och möjlig vägran av framtida inresor.

Medborgare från andra nationer behöver troligtvis ett visum och du rekommenderas därför att kontakta din närmaste Costa Riciska ambassad för information om gällande regler.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

EnglishSwedish
Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Jobba i Costa Rica

Lite Info

Costa Rica anses av många vara världens vackraste land. Här finns möjlighet att jobba med allt inom skog- och djurhållning till att arbeta som engelsklärare eller åt några av de internetbaserade casinoföretag som finns baserade här. 

Detta centralamerikanska land är också värd för 40% av jordens alla djurarter vilket också har lett till att många miljö- och djurrättsorganisationer finns representerade här. Med andra ord finns det en hel del möjligheter för dig som vill jobba i Costa Rica.

Arbetsvisum Costa Rica

Ett arbetsvisum till Costa Rica innebär generellt att man får ett uppehållstillstånd i sex månader med tillstånd att arbeta. Alla papper och dokument som du måste fylla i finns att hitta på Costa Ricas Immigrationsmyndighet. 

För att söka jobb i Costa Rica måste du först få ett inhemskt företag eller organisation att anställa dig. Först därefter kan du skicka in ansökningshandlingarna för att få arbeta i landet. För volontärarbete är detta oftast en snabb process medan det kan lite längre tid för övriga arbeten.

Volontär i Costa Rica

I Costa Rica finns väldigt många djurarter och landet har också en väldigt diverserad natur med allt från djupa regnskogar som inhyser tiotusentals djurarter till berg strandtäckta kustområden. Det finns väldigt många organisationer, stora som små, som jobbar på ideellt med att skydda artrikedomen i landet. Här nedan följer ett par exempel på volontärorganisationer i Costa Rica som tar emot internationella volontärer. 

Det kan handla om större projekt som syftar till att skydda regnskogen till mindre organisationer som kanske fokuserar på en speciell djurart.

Fler jobbmöjligheter Costa Rica

Andra tips på arbeten som du kan få i Costa Rica kan var t.ex som engelsklärare. I städer som San José eller Puerto Limón finns det en mängd olika företag och språkinstitut där du kan jobba som lärare eller som privatlärare. Det finns en också en hel del betting- och spelföretag som är baserade i Costa Rica och som jobbar mot den amerikanska marknaden. 

Här kan det finnas möjligheter för dig som är duktig på t.ex. webbprogrammering eller kundtjänstjobb. Costa Rica är det mest utvecklade landet i Centralamerika och har också en mycket utbredd turistindustri. Därför finns det många utlänningar som finns baserade i landet och det finns möjligheter att kunna jobba inom turism- och resenäringen.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken “Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land