10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Chile

Chile är ett av de mest utvecklade länderna i Latinamerika och anses relativt riskfritt i jämförelse med sina grannar. Även om det är osannolikt att en mellanstatlig väpnad konflikt skulle utbryta är diplomatiska spänningar med Bolivia och Peru höga. Irritation bland Chiles ursprungsbefolkningsgrupper, särskilt Mapuchefolket, på grund av ojämna sociala och ekonomiska rättigheter hotar att eskalera till småskaliga upprorsrörelser eller frekventa våldsamma protester. 

Protester från studerande, lärare och jordbruksarbetarförbund, bland andra, är vanliga och blir ofta våldsamma. Även om de för närvarande är mindre aktiva än tidigare fortsätter en rad vänsterorganisationer att utföra mindre bombattacker mot politiska, diplomatiska och kommersiella mål. Småbrottslighet är ett problem i större städer och turistområden.

Funderar du på att jobba i Chile?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Chile har en av regionens mest välstyrda och bevarade ekonomier. Sedan kolonialtiden har landet fokuserat på exporten av råvaror från jordbruket och gruvdriften. Koppar är den viktigaste exportvaran och sedan början av 1980-talet har Chile varit världens ledande kopparproducent. 

Under de senaste decennierna har dock andra varor (som bland annat frukt, vin, trä och fisk) tagit över kopparns roll. Chile klarade sig väl igenom den globala finanskrisen år 2008, även om den ekonomiska tillväxten bromsade in något. Den välskötta ekonomin och reformer har lett till att Chile år 2010 blev det första sydamerikanska landet som godkändes som medlem i dem ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. 

Geografi

Om man bortser från storleken är Chile mycket likt Norge med sitt smala, avlånga landskap. Den imponerande längden på 4 200 km innebär att Chile erbjuder extrema klimatvariationer. I norr finns världens torraste område – Atacamaöknen. Klimatet i söder är dock svalt och regnigt, och landskapet liknar det vi har i Skandinavien. Här finns områden med granskog, fjordar, sjöar och skärgårdskust. Chile har flera aktiva vulkaner och har nyligen fått stor internationell uppmärksamhet för den kraftiga jordbävningen som drabbade landet 27 februari 2010. 

Bortsett från de stora materiella skadorna som jordbävningen orsakade har landet en väl utvecklad infrastruktur. Under det senaste årtiondet har Chile haft stora framgångar inom laxodling. Tyvärr har odlingen haft negativa effekter på miljön. Utsläpp av kemikalier och näringsämnen från anläggningarna har blivit ett stort problem för bottenfaunan och vattenkvaliteten.

Historia

Anderna utgjorde länge en naturlig barrikad som isolerade indianerna i Chile från resten av världen, och landet var glest befolkat. År 1530 anlände spanjorerna till området, och år 1541 grundade Pedro de Valdivia staden Santiago. Först år 1818 blev Chile självständigt. Det var början på en lång demokratisk epok som varade fram till år 1973, med undantag för två perioder av anarki på 1830-talet och 1930-talet. 

År 1970 valdes socialisten Salvador Allende till ledare i Chile. Han var president fram till statskuppen 1973 som leddes av general Augusto Pinochet. Efter 16 år av diktatur och förtryck av det chilenska folket tvingades Pinochet hålla demokratiska val. År 1990 fick diktatorn ge vika för demokratin. Patricio Aylwin tog över landets ledning, vilket var början på en ny era för Chile.

Samhälle och politik

År 2005 genomfördes stora förändringar i Chiles grundlag för att ta bort resterna från militärdiktaturen. Sedan dess har presidenten valts för en fyraårsperiod utan möjlighet till återval. Presidenten är stats- och regeringschef och har rätt att avsätta landets militära ledare. Presidenten väljer statsråden i regeringen och den lagstiftande makten är lagd hos nationalkongressen. Landets partier organiserade sig i två valallianser efter diktaturens fall: Center-vänsteralliansen Concertación och center-högeralliansen Alliansen för Chile. 

Concertación dominerade valen fram till år 2009 då Alliansen för Chile tog över. Det pågår fortfarande efterforskning och åtal mot personer som bröt de mänskliga rättigheterna under militärdiktaturen. Idag kritiseras landet av människorättsorganisationer för behandlingen av urbefolkningen mapuchefolket. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare minst 4-8 veckor före avresan.

Det är viktigt att kontrollera att alla vaccinationer är aktuella, inklusive stelkramp-difteri och mässling/ påssjuka/röda hund. Vaccinationer mot hepatit A och B och tyfus rekommenderas.

Förekomsten av denguefeber har ökat i Latinamerika under de senaste åren. Inga fall har rapporterats i Chile utanför Påskön. Även om ingen vaccination för denguefeber är tillgänglig kan du minska risken att bli biten av myggor genom att använda insektsmedel och myggnät och bära långärmade kläder.

Resenärer som kan komma att ha direktkontakt med djur eller besöker områden utan omedelbar tillgång till sjukvård rekommenderas att ha rabiesvaccinering.

Santiago har ett stort problem med luftföroreningar, särskilt mellan vintermånaderna juni och september. Små barn och äldre personer är särskilt utsatta för risker som andningssvårigheter och vid höga föroreningsnivåer är det tillrådligt att stanna inomhus och dricka mycket vätska. Luftföroreningar kan också orsaka irritation i ögonen.

Vårdinrättningar i de större städerna är av god kvalitet. Behandling kan vara kostsamt i privata kliniker och många läkare kan komma att begära betalning i kontanter, oavsett sjukförsäkringsskydd. Det är under alla omständigheter lämpligt att ta ut omfattande rese- och sjukförsäkring före resan. Många apotek i chilenska städer säljer utländska läkemedel av internationellt erkända märken.

Pass

Besökare till Chile måste resa på ett pass som är giltigt minst sex månader från dagen för inresa i landet.

Visum

De flesta europeiska medborgare behöver inte visum för besök kortare än 90 dagar. Vid ankomsten i Chile kommer du att presenteras med ett turistkort (tarjeta de turismo). Det är oerhört viktigt att du behåller detta dokument under hela resan eftersom det måste uppvisas när du lämnar landet. Underlåtenhet att göra detta kommer att resultera i böter eller möjligtvis frihetsberövande.

Det är dock lämpligt att kontakta din lokala chilenska beskickning för information om specifika krav. Detta är särskilt tillämpligt om resor planeras för andra ändamål än turism då inresekrav varierar.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

EnglishSwedish
Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Jobba i Chile

Lite Info

Chile är det kanske mest utvecklade landet i Sydamerika. I världens mest avlånga land kan du spendera tiden i något av de mest kuperade landskapen som finns på denna jord. Från arktiska Eldslandet i söder till storstadspulsen i huvudstaden Santiago.

Om arbete i Chile

Frilansgruppen hjälper dig att hitta jobb utomlands. För att kunna söka lediga tjänster kan exempelvis använda sökmotorn ovanför för att söka lediga tjänster i Chile. Vill du göra en så bred sökning som möjligt kan du t.ex.bara skriva in namnet “Chile” i fältet “Var”. Annars är ett tips att söka kända företag där du kan tänka dig att jobba och se ifall de söker personal till sin verksamhet i Chile.

Chile skiljer sig en del från sina grannländer. Inte bara för sin spektakulära natur och sin långa kust utan även för att det räknas som det kanske mest stabila landet i regionen. Landet har under en längre tid kunnat bygga upp ett välstånd som är förhållandevis bra i jämförelse med grannländer som t.ex Peru, Bolivia och Argentina. Det är också ett land med en stor tjänstesektor, framför allt i huvudstaden Santiago, vilket leder till att det kan vara lättare för utlänningar att komma hit och jobba.
I Chile finns också en väl utvecklad gruv- och vinindustri som framför allt har sin verksamhet utanför de stora städerna och uppe i norra delen av landet.

De jobb som kanske efterfrågas mest är sådana som kräver någon form av kvalificerad utbildning. Likt andra länder i Sydamerika har Chilenska staten bestämt att arbetskraftsinvandring främst bör ske inom de sektorer där det kan tänkas finnas en brist på utbildad arbetskraft. Dock så finns här också möjlighet att leva och arbeta inom jobbsektorer som t.ex utbildning (främmande språk) och försäljning.

En svensk medborgare har rätt att vistas i Chile i 90 dagar innan man behöver förlänga eller avbryta vistelsen för en tid. För arbetsvisum gäller andra regler. Kontakta Chilenska Konsulatet i Stockholm om du vill veta mer om hur du går tillväga för att få ett arbetsvisum.

Hur hittar jag jobb i Chile?

Det finns en mängd olika internationella företag som är verksamma i Chile och då kanske främst i huvudstaden Santiago.
Ett tips kan vara att söka jobb på någon av de utländska företag som är verksamma i Chile och på så sätt kunna få arbetsvisumet klart via det berörda företaget. Detta kanske är den snabbaste vägen till både jobb och arbetstillstånd då företagen kan sköta sådana ärenden smidigare än vad en privatperson kan. Att söka direkt via Utlandsjobb.nu eller på någon av länkarna här nedanför kan alltså vara en god idé om man vill ha en anställning klar innan man åker.

Ett annat alternativ är förstås att åka ner själv och förutsättningslöst söka jobb på plats.
Man ska då ha klart för sig att det kan bli svårigheter med både arbetsvisum och levnadsvillkor då den lokala jobbrekryteringen ofta genererar sämre ersättningar än ifall du söker direkt på ett internationellt företag som är baserat i Chile. Santiago är t.ex förhållandevis dyrt vad det gäller kostnader för uppehälle i relation med vad du får för ersättning för att jobba som t.ex engelsklärare eller inom hotell- eller restaurangsektorn. Att kunna tala spanska är förstås också väldigt viktigt ifall du ska söka jobb på plats.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken “Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land