10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Botswana

Botswana anses vara ett lågriskland. Förekomsten av brottslighet är låg i jämförelse med andra länder i området och det är mer sannolikt att resenärer stöter på problem med infrastruktur såsom dålig körning. Landet har till största del goda relationer med sina grannar och är en viktig medlem av Södra Afrikas utvecklingsgemenskap (SADC). Botswana är världens största producent av diamanter. Diamantproduktionen har resulterat i ett välstånd som förändrat landet, som har en relativt liten befolkningsmängd, till ett medelinkomstland och ett av de rikaste i Afrika. 

Funderar du på att jobba i Botswana?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Botswana räknas av FN som ett mellaninkomstland. Förutom att landet har upplevt en enorm ekonomisk tillväxt sedan självständigheten är det också det minst korrupta landet i Afrika. Botswana är beroende av sin gruvdrift. Inget land i världen har så mycket diamanter i skick att användas till smycken. Dessutom finns det koppar, guld, nickel och natriumkarbonat att hämta i gruvarna och sedan exportera.

Turismen ger också stora intäkter. Turisterna kommer för att se de många olika djurarterna. Olika former av safari är populärt, både för fotografering och för jakt. Även om gruvdrift och turism är landets största inkomstkällor så jobbar de flesta inom lantbruk. 

Geografi

Botswana är ett ganska så platt land som ligger i södra Afrika. Landet består i stor utsträckning av ökenlandskap. Den mest kända öknen i Botswana är Kalahariöknen vilken täcker en tredjedel av landytan. Okavango-deltat är ett av världens största inlandsdelta och är ett av Afrikas sju naturunderverk. Inget av deltats vatten rinner ut i havet utan sugs upp av växter, avdunstar eller sipprar ner i marken och blir till grundvatten. Vattnet från Okavango gör djur- och växtlivet väldigt rikt, trots att Botswana har lite nederbörd.

Botswana drabbas likväl av ökenspridning och torka. Ökenspridningen skylls på att det finns för många djur som betar på utsatta områden samt att denna effekt förstärks av den globala uppvärmningen. 

Historia

Det har bott människor i Botswana i tiotusentals år. Här bodde San-folket som är ett av världens äldsta folkslag. Botswana präglades på 1800-talet av krig mellan landets olika folkgrupper. När flera olika kolonialmakter etablerades sig området, parallellt med hög invandring, pressades landet och konflikter mellan folkgrupperna blossade upp igen. 1876 bad Botswanas kung om brittiskt beskydd från en folkgrupp från Transvaal (en provins i dagens Sydafrika). Britterna var inte intresserade av detta men upprättade istället, för att värna om sina egna intressen, ett brittiskt protektorat som de kallade Bechunanaland (Botswana).

Först 1966 blev Botswana självständigt och demokrati infördes. Andra länder och utländska bolag uppmanades snabbt att etablera företag och handel i och med landet. På 1970-talet började en period av ekonomisk tillväxt. Då påbörjade utländska bolag att utvinna diamanter, koppar och nickel från landets rika minerallager. Övergången från protektorat till självständigheten skedde i ordnare former, utan våld eller större politiska konflikter. Seretse Khama blev landets första president. Hans parti Botswanas demokratiska parti (BDP) har behållt makten sedan dess och vunnit samtliga val.

2008 avgick dåvarande president Mogae och överlät makten till vicepresident Ian Khama, son till Seretse Khama. Ian Khama tog också över som ledare för partiet BDP och vann valet 2009. Med samma parti vid makten i så många år ses Botswana som ett stabilt land. Oppositionen, som består av många små partier, har flera gånger försökt att förändra valsystemet som tydligt underlättar BDP’s framgång. Även 2014 vann BDP med god marginal och Ian Khama sitter kvar ännu en period.

Samhälle och politik

I Botswana bor det ca två miljoner människor. 8 av 10 tillhör folkgruppen Setswana och merparten är kristna. Botswana har undvikit både statskupper och våldsamma protester efter det att landet blev självständigt. Landet har ett väl utvecklat system för både hälsa och utbildning; 10 års obligatorisk skolgång och tillgången till läkare är god. Omkring hälften av de som går i skolan läser vidare på högre nivå.

Alla har tillgång till rent dricksvatten och över hälften kan utnyttja till ordentlig sanitär standard. Även om Botswana har ett relativt högt BNP/capita kämpar landet med fattigdom och hög arbetslöshet. Ungefär 1 av 3 är smittade av HIV/AIDS. Enligt FN är den förväntade levnadsåldern för män 36 år och för kvinnor 37. Man har försökt att bekämpa smitta genom att dela ut medicin och sprida information vilket har gett resultat. Antalet dödsfall på grund av AIDS halverades mellan 2005 och 2009. Antalet föräldralösa barn minskar också eftersom det går att leva längre med AIDS.

Den politiska situationen i grannlandet Zimbabwe har lett till att många flyr till Botswana. FN tror att mellan 40 000 och 100 000 flyktingar från Zimbabwe bor i Botswana utan att vara registrerade.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Rekommenderade vaccinationer för resor till Botswana är: Hepatit A och B, tyfus, polio, mässling/påssjuka/röda hund (MPR) och stelkramp-difteri. Resenärer rekommenderas även att överväga vaccination mot rabies, beroende på vilka områden man kommer att besöka samt om man kommer att vara i kontakt med djur.

Ungefär en fjärdedel av befolkningen tros vara smittade med HIV. Resenärer bör vidta vanliga försiktighetsåtgärder för att undvika smitta. Det finns inga restriktioner för inresa för resenärer smittade med HIV/AIDS.

Malaria är utbrett i det centrala distriktet, Chobe, Ghanzi och Ngamiland samt i safariområden i Okavangodeltat, framförallt under regnperioden mellan november och mars. Resenärer som besöker samtliga regioner norr om Gaborone rekommenderas att ta profylax som skydd mot malaria. Resenärer rekommenderas även att använda insektsmedel och myggnät i dessa regioner för att skydda sig mot myggbett.

Tuberkulos är endemisk i Botswana och eventuell vaccination bör ske innan avresa till Botswana.

I flertalet regioner i Botswana (inklusive Gaborone) är kranvatten ett osäkert dryckesalternativ. Därför bör kranvatten antingen undvikas eller kokas i minst en minut innan man dricker det. Vatten och andra drycker på flaska betraktas däremot som säkra. Det är bra att känna till att många restauranger och hotell serverar kranvatten om inte flaskvatten efterfrågas specifikt. Is kan också komma från kranvatten och bör således undvikas.

Den privata sjukvården håller relativt god standard i Gaborone, men är ofta begränsad på landsbygden. Vårdinrättningar i huvudstaden kan hantera enklare medicinska problem, med lämpligt utrustade akutmottagningar och utbildade läkare. Vid eventuell medicinsk behandling i Botswana uppmanas resenärer att noggrant övervaka hygieniska försiktighetsåtgärder. 

Räddningstjänsten är långsam och därför finns privata larmtjänster verksamma genom luft- och markambulanser i hela landet.

Resenärer uppmanas att se till att deras rese- och sjukförsäkring är tillräcklig, eftersom intyg på betalningsförmåga behöver visas innan medicinsk behandling påbörjas både på offentliga och privata sjukhus. För avancerad sjukvård kan resenärer behöva evakueras till Sydafrika. Receptbelagda läkemedel som tillverkats i Sydafrika finns i Gaborone.

Pass

Pass med en giltighetstid på minst sex månader efter planerat avresedatum krävs för inresa i Botswana.

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum för vistelse i Botswana på upp till 90 dagar. Detsamma gäller medborgare från de flesta europeiska länder, alla Commonwealth-länder (med undantag för Bangladesh, Ghana, Indien, Nigeria, Pakistan och Sri Lanka) samt medborgare från Argentina, Angola, Bahrain, Brasilien, Chile, Costa Rica, Kuba, Dominikanska republiken, Israel, Japan, Kuwait, Mexiko, Oman, Paraguay, Peru, Qatar, Ryssland, Saudiarabien, Sydkorea, Sydsudan, Turkiet, Förenade Arabemiraten, USA, Uruguay, Venezuela och Zimbabwe.

Resenärer som efter inresa i Botswana önskar stanna längre än 90 dagar i landet behöver ansöka om förlängning från immigrationsdepartementet.

Resenärer som reser med barn kan behöva skriftlig dokumentation på föräldraansvar, framförallt om resan görs endast med en vuxen/förälder, för att barnet ska tillåtas både in- och utresa i Botswana.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

EnglishSwedish
Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Jobba i Argentina

Lite Info

Argentina är Sydamerikas mest europeiskt influerade land med ättlingar till tyskar, italienare, fransmän och engelsmän. Huvudstaden Buenos Aires är därför väldigt lik en europeisk storstad vilket har gjort den till ett populärt resemål för många nordbor.

Arbeta i Argentina

Som turist har du möjligheten befinna dig i Argentina under 90 dagar i sträck. För att få tillstånd att jobba i landet krävs det dock att du tillför en kompetens som ett företag eller den Argentinska staten anser sig själva behöva och ha brist på. Det bästa sättet att få reda på vad som gäller för att kunna arbeta i Argentina är att kontakta Argentinska ambassaden i Stockholm.

Det vanligaste sättet för svenskar att få jobb i Argentina är som engelsklärare eller som praktikant eller volontär. Det finns även en hel del jobb inom restaurangbranschen i storstäderna Buenos Aires och Cordoba där engelsktalande personal kan komma att behövas pga. den stora mängden turister och utlänningar som befinner sig här.

På Frilansgruppen finns det en hel del jobbannonser som framför allt riktar sig mot jobb i Buenos Aires och Cordoba. Här kan du med en enkel sökning hitta intressanta utlysningar av lediga tjänster. För dig som inte pratar spanska så rekommendera vi att skriva en jobbtitel på engelska. Glöm inte att du även kan söka direkt på företag ifall det är någon speciell organisation som intressant för dig.

Callcenter i Buenos Aires

Ett annat tips är att söka jobb på något av de många callcenter som finns i t.ex Buenos Aires. Ett flertal internationella säljorganisationer och kundsupport-företag är situerade i Argentina och jobbar mot hemmamarknaden med hjälp av IP-telefoni. Här finns det gott om jobb för människor med språkkunskaper och svenska medborgare som t.ex kan jobba från Argentina mot Sverige. Sök t.ex ”sale” eller ”telemarketing” i sökmotorn.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken “Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land