10 platser du måste se på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

15 bästa stränderna på Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

10 anledningar att besöka Cypern

Egenanställd på Cypern
Spela videoklipp

Allmänt om Benin

Benin är ett medelriskland. Det finns ingen betydande oro för mellanstatliga konflikter, uppror eller terrorism då landet är en av de mest stabila demokratierna i Västafrika, med ett stort antal politiska partier, ett fungerande civilsamhälle och en av de snabbast växande ekonomierna i världen. Trots detta, på grund av hög fattigdom och ekonomisk turbulens, utgör risk för brottslighet och oroligheter ett betydande hot mot utländska resenärer. De största riskerna kommer från våldsbrott såsom rån och bilkapningar. Benin har en växande turism och utländska resenärer är ofta måltavlor för småbrottslighet. Sedan 2010 har sjöröveri ökat utanför Benins kust.
 

Funderar du på att jobba i Benin?

Öppna ett Bank-konto på samma bank som Freelance Finance Group Ltd, då har du möjlighet att slippa betala några bankavgifter, du betalar endast vår Serviceavgift enligt Alt. 1 – 6% på startsidan, läs mer på nedanstående länk.

Arbetsmarknad och ekonomi

Trots att Benin har upplevt en förbättrad ekonomisk tillväxt de senaste åren är Benin fortfarande ett av världens fattigaste länder. Ekonomin är huvudsakligen baserad på jordbruk och handel. Handeln med grannländerna är viktig, särskilt handeln med Nigeria. Jordbruket representerar ungefär en tredjedel av värdeskapandet i Benin och hela intäktsgrunden för ungefär hälften av Benins befolkning. Jordbrukssektorn består i huvudsak av småbruk som odlar mat för dels självförsörjning och dels för småskalig försäljning. Benins export består särskilt av bomull och andra jordbruksprodukter som palmolja, kaffe och kakao. Benin är en av Afrikas största bomullproducenter. Benin har begränsade jordresurser men det finns kalksten, guld och olja. Korruption är utbrett och bekämpningen av korruption har varit prioriterat för många presidenter.

Geografi

Benin är en liten västafrikansk stat som ligger på nordkusten av Guineabukten. Landet gränsar med Nigeria, Niger, Togo och Burkina Faso. Längs Benins cirka 100 kilometers smala kustlinje finns det sanddynor och många laguner. Benin sträcker sig från kusten och 665 kilometer inåt inlandet där det finns hög- och lågplatåer med bördig jord som kan odlas. Torrperioden varar från december till mars och mellan mars och juli regnar det mycket. Benin har förhållandevis lite skog. Torrperioderna och skogbränder har ödelagt 59 procent av Benins ursprungliga skog.  

Historia

Det existerade flera små kungadömen i området som senare skulle bli Benin. På 1700-talet grundades det mäktiga kungadömet Dahomey. Benins kust inkluderar området som blev känt som slavkusten där slavar såldes och skickades över Atlanten. På grund av Benins strategiska geografiska placering etablerade sig först portugiserna i området och senare kom även fransmän, holländare och britter. Efter europeisk rivalitet om kontroll över området blev Dahomey en fransk koloni i slutet av 1800-talet. Efter andra världskriget fortsatte landet att styras av Frankrike som en del av franska Västafrika, men år 1960 blev Dahomey självständigt. Under de första decennierna som självständig stat var landet ostabilt och flera statskupper genomfördes. Dahomey blev år 1972 en militärdiktatur som styrdes av major Mathieu Kérékou som deklarerade marxism-leninismen som landets officiella ideologi. År 1975 bytte Dahomey namn till Benin. Efter mycket folklig press påbörjades en demokratiseringsprocess år 1989 fram till 1990 och marxism-leninismen avskaffades som officiellt ideologi.

Samhälle och politik

Benin är idag en republik där presidenten väljs vart femte år och kan omväljas två sammanhängande perioder. Presidenten leder regeringen och utnämner ministrarna som formellt måste godkännas av parlamentet. Parlamentet har 83 medlemmar och väljs vart fjärde år. Landet har fått beröm för att vara ett av Afrikas mest stabila och demokratiska samhällen. Grundläggande mänskliga rättigheter som yttrandefrihet och pressfrihet upprätthålls och landets etniska och religiösa grupper lever fredligt tillsammans. Oppositionell aktivitet, fackföreningar och frivilliga organisationer är erkända i Benins grundlag från år 1990 och har fritt spelrum innanför landets demokratiska spelrum. Landets första val hölls år 1991.

Landet har dock många problem. Benin är ett av de fattigaste länderna i Afrika och korruption är utbrett. Der finns även hälsoproblem som malaria och Hiv/AIDS. Benin har också haft gränsstrider med sin nordliga grannstat Burkina Faso.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Malaria och andra tropiska sjukdomar är vanliga i västafrikanska länder, så även i Benin. Även om Benin är relativt välutvecklat jämfört med många av dess grannländer frodas fortfarande några av de allvarligaste kroniska sjukdomarna bland befolkningen. Resenärer rekommenderas att vaccinera sig före avresa, ta profylax och använda insektsmedel.

Vattenburna, livsmedelsburna och andra smittsamma sjukdomar (inklusive HIV, kolera, tyfus, gula febern, hjärnhinneinflammation, hepatit, bilharzia och tuberkulos) är vanliga och allvarliga utbrott sker då och då. Resenärer uppmanas att dricka buteljerat vatten från slutna behållare eller koka allt dricksvatten. Isbitar och råa eller okokta livsmedel bör undvikas.

Ett vaccinationsintyg för gula febern krävs för inresa i Benin. Resenärer uppmanas även att vaccinera sig mot följande: hepatit A, tyfus, polio, hepatit B, mässling/påssjuka/röda hund (MMR) och stelkramp-difteri. Vaccination mot meningokock rekommenderas om du ska resa mellan november och juni. Rabies och koleravaccinationer brukar rekommenderas för dem som löper särskild risk, till exempel resenärer som besöker landsbygden.

Malaria är ett stort problem året runt i Benin och påverjar hela landet. Alla resenärer bör ha någon av följande läkemdel för att skydda mot malaria: profylax med lariam, malarone eller doxycyklin.

Skydd mot insekter är nödvändiga, så myggnät, insektsmedel och täckande kläder rekommenderas starkt.

Resenärsdiarée är den vanligaste reserelaterade åkomman. Det bästa sättet att förhindra detta är att följa strikt mat- och vattenhygien. I de flesta fall är sjukdomen mild men om symptomen förvärras bör en läkare eller vårdpersonal kontaktas omedelbart.

UNAIDS rapport 2010 beräknade att runt 1,2% av den vuxna befolkningen i landet lever med HIV/AIDS.

Vårdinrättningarna i Benin är ytterst begränsade. Resenärer bör täckna omfattande rese- och sjukförsäkring som täcker akut evakuering. Många vårdinrättningar kommer dock kräva kontant betalning oavsett försäkring. 

Det största sjukhuset är universitetsjukhuset i Cotonou. 

Akuta vårdinrättningar finns tillgängliga genom SAMU (Service dáide Medicale Urgence). De kan nås genom följande nummer: 

Huvudkontor: 21-304 652

Cotonou: 21-903-002

Porto Novo: 20-212-266

Pass

Pass krävs för alla resor till Benin. Passet måste vara giltigt i minst sex månader från planerat avresedatum från landet.

Besökare måste även uppvisa vaccinationsintyg för gula febern.

Visum

Turist- eller affärsvisum krävs för de flesta resenärer till Benin. Medborgare i Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland och Italien behöver inget visum för vistelser på upp till 90 dagar.

Visum krävs inte alls av följande nationaliteter: Algeriet, Bulgarien, Burkina Faso, Kap Verde, Centralafrikanska republiken, Tchad, Republiken Kongo, Elfenbenskusten, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Madagaskar , Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria, Rumänien, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Sydafrika, Taiwan, och Togo.

Visum är giltiga i tre månader från dagen för utfärdande.

Visum finns inte alltid tillgängliga på flygplatser så det rekommenderas att visum erhålls före resan. Dessa kan erhållas från ambassader eller konsulat.

Resenärer som anländer från Västafrika genom Togo kommer vanligtvis att kunna köpa ett visum vid gränsen. Resenärer som anländer från Ghana, Niger och Nigeria kan få visum från Benins ambassader i dessa länder.

Resenärer som lämnar landet inom 24 timmar efter ankomst, innehar utresebiljett och inte lämnar flygplatsen är undantagna från viseringskrav.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Vi guidar er mot en livsstil vid Medelhavet. I vårt utbud av fastigheter har vi allt från små lägenheter anpassade för uthyrning såväl som större familjeboenden till lyxvillor, och vi är dedikerade att hitta rätt objekt för dig.

Vi vill hjälpa människor som söker en bättre livsstil genom att förmedla prisvärda fastigheter med förmånsfulla betalningsplaner vid Medelhavet.

Vi har en bred kunskap och erfarenhet från att ha varit närvarande på norra Cypern sedan 2006. Genom våra utvalda samarbetspartners på ön kan vi erbjuda det bästa som marknaden har att erbjuda.

EnglishSwedish
Ta mig upp

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Dags för ett nytt äventyr?

Jobba i Argentina

Lite Info

Argentina är Sydamerikas mest europeiskt influerade land med ättlingar till tyskar, italienare, fransmän och engelsmän. Huvudstaden Buenos Aires är därför väldigt lik en europeisk storstad vilket har gjort den till ett populärt resemål för många nordbor.

Arbeta i Argentina

Som turist har du möjligheten befinna dig i Argentina under 90 dagar i sträck. För att få tillstånd att jobba i landet krävs det dock att du tillför en kompetens som ett företag eller den Argentinska staten anser sig själva behöva och ha brist på. Det bästa sättet att få reda på vad som gäller för att kunna arbeta i Argentina är att kontakta Argentinska ambassaden i Stockholm.

Det vanligaste sättet för svenskar att få jobb i Argentina är som engelsklärare eller som praktikant eller volontär. Det finns även en hel del jobb inom restaurangbranschen i storstäderna Buenos Aires och Cordoba där engelsktalande personal kan komma att behövas pga. den stora mängden turister och utlänningar som befinner sig här.

På Frilansgruppen finns det en hel del jobbannonser som framför allt riktar sig mot jobb i Buenos Aires och Cordoba. Här kan du med en enkel sökning hitta intressanta utlysningar av lediga tjänster. För dig som inte pratar spanska så rekommendera vi att skriva en jobbtitel på engelska. Glöm inte att du även kan söka direkt på företag ifall det är någon speciell organisation som intressant för dig.

Callcenter i Buenos Aires

Ett annat tips är att söka jobb på något av de många callcenter som finns i t.ex Buenos Aires. Ett flertal internationella säljorganisationer och kundsupport-företag är situerade i Argentina och jobbar mot hemmamarknaden med hjälp av IP-telefoni. Här finns det gott om jobb för människor med språkkunskaper och svenska medborgare som t.ex kan jobba från Argentina mot Sverige. Sök t.ex ”sale” eller ”telemarketing” i sökmotorn.

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken “Någon fråga till vår support?”.

Alt. 1 - 6%

Vår serviceavgift: 6% = €180.
Bankens Transaktionsavgift = €0.
Du betalar in din egen Skatt.
Lägsta summa du kan fakturera är €50.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Centralamerika

Nordamerika

Lägg till nedanstående land