Andorra - Litet land i Europa

Egenanställd i Andorra
Spela videoklipp

Skidåkning i Soldeu - Andorra

Egenanställd i Andorra
Spela videoklipp

10 bästa sevärdheterna i Andorra

Egenanställd i Andorra
Spela videoklipp

Allmänt om Andorra

Andorra är Europas sjätte minsta land och ligger mellan Frankrike och Spanien i de östra Pyrenéerna. Landets suveränitet delas mellan Frankrike och Spanien. Landets yta är endast 467 kvadratkilometer och har en befolknin på 85 000 invånare. Landet är inte medlem i EU men har nära förbindelser med ett antal EU-länder. (Källa – Europeiska ERV) 

Arbetsmarknad och ekonomi

I mitten av 1900-talet ersattes jordbruket av turism och handel med tullfria varor som Andorras huvudnäringar. Landet har länge varit känt som ett bank- och finanscentrum. Fördelaktiga skatteregler ledde till att många internationella företag och rika privat personer flyttade sin verksamhet till Andorra och landet ansågs som ett skatteparadis. Mot slutet av 2000-talet genomförde landets myndigheter omfattande ekonomiska reformer för att förändra detta och för att skapa mer öppna ekonomiska förhållanden. År 2009 strök OECD landet från svartlistan över skatteparadis. Andorra är inte medlem i EU, men år 2011 skrev de under ett avtal om att införa euron som valuta. (Källa – Globalis) 

Geografi

Andorra ligger i Pyrenéerna. Dess landskap är präglat av alpterräng som kan mätas upp till cirka 3000 meter över havet. Floderna Valira del Nort och Valira d’ Oriente möts mitt i landet och mynnar ut i floden Valira. Valira, i sin tur, rinner mot sydost och mynnar ut i Ebro, en av Spaniens största floder. Klimatet i Andorra liknar det i grannländerna Spanien och Frankrike med undantag för mer snö på vintern och kyligare somrar, detta på grund av höjden. Skogsskövling och ökenspridning är några av landets miljöproblem då timmer är en mycket stor exportvara. Ökenspridningen är resultatet av överbete. (Källa – Globalis)

Historia

Karl den store gav Andorra sin frihet år 819 e.kr i utbyte mot deras insats i krigen mot morerna. År 1278 fick den spanske biskopen av Urgel och den franske greven av Foix delat ledarskap över Andorra. Senare blev greven ersatt av den franska staten och under de kommande århundradena var Andorra ett furstendöme som var delat mellan Spanien och Frankrike. På 1930-talet ökade missnöjet mot de politiska förhållandena och det uppstod krav om allmän rösträtt. 

År 1933 hölls det för första gången val där endast män över 25 år vars familj hade bott i landet i minst tre generationer fick rösta. Andorra var neutralt under både det första och andra världskriget. På mitten av 1900-talet upplevde landet ekonomisk tillväxt och demokratiseringsprocesser. År 1970 fick även kvinnor rösträtt. 

År 1981 blev det för första gången upprättad en egen regering i landet. Regeringen påbörjade arbetet med en egen grundlag. År 1993 stöttade en majoritet av befolkningen den nya grundlagen och Andorra blev en självständig stat. (Källa – Globalis)

Samhälle och politik

Enligt grundlagen är Frankrikes president och en spansk biskop formellt Andorras statschefer. I praktiken är deras roll endast symboliskt. Den lagstiftande makten ligger i generalrådet (parlamentet) som väljs vart fjärde år. Generalrådet utser en person till regeringschef som tillsätter regeringen. 

Regeringen är landets utövande makt. Röståldern är 18 år. Politiska partier blev inte grundade förrän landet blev självständigt år 1993. Sedan dess har Andorras liberala parti dominerat regeringsapparaten. Landet har fortfarande nära band med Spanien, Frankrike och EU. (Källa – Globalis)

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Det krävs inga speciella vaccinationer eller läkemedel för resor till Andorra, men alla resenärer bör se till att deras rutinvaccineringar är uppdaterade. Resenärer som besöker landet mellan november och mars bör överväga influensavaccin. Vaccinet bör tas minst två veckor innan avresa.

Det är säkert att dricka kranvatten i Andorra.

Det finns god sjukvård i Andorra, men patienter kan överföras till Frankrike eller Spanien för viss medicinsk behandling. Sjukhus och läkare kan kräva att resenärer betalar för behandling. Resenärer bör endast resa om de omfattas av sjukförsäkring. (Källa – Europeiska ERV) 

Pass

Franska och spanska medborgare behöver inget pass om de har annan legitimation. Alla andra resenärer behöver ett pass. (Källa – Europeiska ERV) 

Visum

Visum krävs inte för vistelser på upp till tre månader. De relevanta reglerna för Frankrike och Spanien bör följas, beroende på vilket land som lämnas när man reser in i Andorra. Landet är inte del i Schengen, resenärer bör därför se till att deras Schengenvisum tillåter dem att resa tillbaka till Frankrike eller Spanien efter att de besökt Andorra.

Resenärer som vill ansöka om visum bör kontakta närmaste ambassad eller konsulat för att få nödvändig information om ansökningsförfaranden. (Källa – Europeiska ERV) 

Sjukförsäkring

Reseförsäkring

Världsdelar och länder vi jobbar med, allmän information om länder, visum, vaccin m.m

Länder med vit text är klara att jobba med, övriga länder lägger vi till om du har önskemål om detta

Jobbar du i något annat land så ge oss ett tips så lägger vi till det inom kort så att du också kan använda vår tjänst och få mer pengar i plånboken.

Ta mig upp

Vissa av dessa videor använder reklam vilket vi ej kan påverka eftersom allt material är hämtat ifrån YouTube. Om det kommer upp reklam så klicka bara bort den, i regel så återkommer den inte under samma spelning.

Om det är någon video som inte fungerar så tala gärna om det för oss med länken “Någon fråga till vår support?”.

Afrika

Centralamerika

Karibien

Nordamerika

Oceanien

Sydamerika

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du funderar över något.

Freelance Group LTD

Hongkong

Jobba i Kroatien